Pelimies.com arvioi suomalaisten jääkiekkoilijoiden nousu- ja laskusuhdanteet NHL:ssä.

Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Viimeistään hattutemppu Dallas Starsia vastaan nosti Teuvon kuumimmaksi suomalaiseksi. Teräväinen otti tyynesti sankaritekonsa. ”Välillä käy tuuri, ja minulla kävi tänään tuuri kolmesti. Minulle sanottiin, että lauo enemmän. No minä lauoin, ja sisään meni”, taitohyökkääjä kertoi. Hurricanesin ykkösketju – Teuvon kavereina Jordan Staal ja Sebastian Aho – on kokonaisuutenakin kuumaa kamaa.

Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Tuotteliasta ja tasalaatuista jääkiekkoilua Nousiaisten mieheltä. Kaverista näkee, että alla on hyvä kesä. Keinovalikoimaa löytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen. ”Tuntuu, että tänä vuonna olen parempi kokonaisvaltaisessa pelissä. Pelaan enemmän myös puolustussuuntaan, ja olen vahvempi lähellä laitoja. Lisäksi hyökkäysalueella tasapainoni on aiempaa parempi. Pystyn kamppailemaan paremmin ja antamaan taklauksia”, kertoo Rantanen. Vain kerran hän on jäänyt pisteittä kahdessa perättäisessä ottelussa. Seitsemäntoista pelatun ottelun jälkeen hän viilettää piste per peli -tahdissa lukemin 6+11.

[sportsbook id=”4022″ title=”Liiga”]

Esa Lindell, Dallas Stars

Todella miehekästä suorittamista. Pessimistiset odottivat Lindellin vajoavan Dallasin nokkimisjärjestyksessä, mutta puolustaja näyttää tasonsa olevan korkean. Starsin puolustajista vain John Klingberg kerää enemmän jääaikaa ja ylivoimapeliaikaa kuin Lindell. Piakkoin Lindell saa 100 NHL-ottelua täyteen.

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Aho kuuluu Aleksander Barkovin ja Patrik Laineen ohella niihin taitaviin ja fiksuihin suomalaisiin nykyhyökkääjiin, jotka ovat alkaneet menestyä NHL:ssä ilman sen kummempia sopeutumisvaiheita. Tällä kaudella kului toki aivan liian kauan ennen kuin maalihana aukesi: ensimmäiset 15 matsia kuluivat Aholta ilman täysosumia. Sitten hän tekikin viisi pistettä (2+3) kahteen peliin.

Patrik Laine, Winnipeg Jets

Kuten asiaan perehtyneet tiesivät, pieni suvantovaihe oli vain tyyntä myrskyn edellä. Laine ponkaisi takaisin tasolleen ja esitti seitsemän ottelun mittaisen pisteputken (5+3). Sen ei silti saa antaa hämätä. Laineella on edelleen rutkasti parannettavaa tilannenopeudessa ja -kovuudessa. Maaleja on kasassa yhdeksän. Liigan maalipörssiä Nikita Kutsherov (Tampa Bay Lightning) johtaa ylivoimaisesti 17 kaapillaan.

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

”Pulju” teki sen, minkä avauskaudellaankin: maalin heti ensimmäisessä ottelussaan. Ensipotkuista lähtien kävi selväksi, että hyökkääjä on ottanut edistysaskelia. Liikkumisessa on nyt enemmän sulavuutta ja tarkoitusta. Vaikka englanti ei suju edelleenkään kovin hyvin, kaveri hoitaa haastattelut mukisematta. Oilers on heikossa vaiheessa, joten tehojen löytyminen juuri nyt olisi Puljulle melkoinen sulka hattuun.

Antti Niemi, Montreal Canadiens

Apeaa on Antin elo NHL:ssä. Muutaman kuukauden sisään hän on jo neljännessä joukkueessaan. Dallas osti sopimuksen ulos, Pittsburghissa meni täysin pipariksi, ja Floridassa mies jäi statistiksi. Entä jos oma taso löytyykin nyt? Parempaa paikkaa sille ei juuri olekaan kuin kiekkohullu Montreal. Jos seuraavan puolen vuoden aikana ei tapahdu, Niemen NHL-ura taitaa olla ohi.

[sportsbook id=”4576″ title=”NHL Läntinen konferenssi voittaja”]

Antti Raanta, Arizona Coyotes

Loukkaantumiset ovat onneksi takana. Vielä Raanta ei kuitenkaan kirjoita sellaista sankaritarinaa, jota moni odotti. Raanta pelaa nyt ensimmäistä kertaa ykkösmaalivahtina NHL:ssä. Esitysten on kohennuttava, jos hän mielii sellaisena pysyä. Toisaalta Coyotesilla ei juuri ole tulospaineita. Suomalaisvahti voi kypsytellä peliään kaikessa rauhassa.

Jussi Jokinen, Los Angeles Kings

Siirto Edmonton Oilersista oli suorastaan odotettu. Oilers kaipaa tehoja – joita Jokiselta ei kuulunut – ja kärppätaustainen hyökkääjä on kokeneena ja suhteellisen arvostettuna pelaajana hyvää kauppatavaraa. Los Angelesissa Jokinen pääsi ylivoimaankin, ja hän merkkautti syöttöpinnan heti Kings-debyytissään. Enemmän pitää kuitenkin tapahtua ennen kuin JJ nousee tämän listauksen yläkategoriaan.

Tuukka Rask, Boston Bruins

Raskin vahvuudet – jämäkkyys, keskittyminen, poikittaisliike, peittäminen, maalinedustan isännöinti – eivät pääse vielä esille. Mutta eipä ole puolustukselta saatu tukikaan kummoista. Esimerkiksi New York Rangers -pelissä kokenutta Zdeno Charaa kierrettiin kuin reimaria. ”Se oli vähän minun maalini, menetin kontaktin etutolppaan”, Rask puolusteli pelikaveriaan. ”Mutta tällaista on peli NHL:ssä. Vastustajat ajavat täysillä maalille. Maalivahdin pitää siinä vaan yrittää taistella ja tehdä tarvittavat torjunnat.”

Markus Granlund, Vancouver Canucks

Viime kausi taisi mennä vähän liiankin hyvin (69 ottelussa 32 pistettä). Nyt plakkarissa on vasta kolme tehopistettä, ja ylivoimassa rooli on marginaalinen. Kahdeksat kiikaritehot putkeen. Aika mielenkiintoisessa vitjassa Granlund pelaa: kavereina ovat kokeneet ketut Thomas Vanek ja Sam Gagner.