0 Shares

 

[sportsbook id=”4794″ title=”Ruotsi – Italia”]

Venäjällä 14.6. – 15.7.2018 pelattavat jalkapallon MM-kisat saavat seuraavan kuukauden aikana jo hyvinkin konkreettisen muodon kuningaspelin ystävien silmissä. Keskiviikkona 15.11. pelataan viimeiset ottelut joissa selvitetään lopputurnaukseen selviytyviä joukkueita ja tulevan viikon aikana käydään maailmanlaajuisesti sekä kaksiosaisia pudotuspeliotteluita että lohkovaiheiden viimeisiä matseja maanosasta riippuen eivätkä panokset voisi olla enää paljoa korkeammat. 1.12. puolestaan suoritetaan Kremlin uumenissa tapahtuva lohkoarvonta. Pelimies.com listaa nyt eri karsintojen tilanteet ja luo katsauksen tulevan viikon huippuotteluihin.

Eurooppa

Varmoja osallistujia vanhalta mantereelta on jo pitkä liuta: Belgia, Englanti, Espanja, Islanti, Portugali, Puola, Ranska, Saksa, Serbia ja isäntämaa Venäjä ovat kisalippunsa jo lunastaneet. Jatkokarsintojen otteluparit pelataan kaksiosaisina pudotuspelikohtaamisina viikon sisällä ja parit ovat seuraavat:

Kroatia – Kreikka
Pohjois-Irlanti – Sveitsi
Ruotsi – Italia
Tanska – Irlanti

Avausosat käynnistyvät 9.11. pareilla Kroatia – Kreikka ja Pohjois-Irlanti – Sveitsi. Kaikki neljä otteluparia ovat vaiheeseen sopivasti lähtökohtaisesti tiukkoja, mutta paperilla suurin suosikki on Kroatia. Sen keskikentän keskustan kaksikko Modric-Rakitic otettaisiin huutaen suoraan aloitukseen yilvoimaseen valtaosaan maanosan maajoukkueista ja kasvonsa muutaman vuoden takaisin konttaamisen jälkeen pessyt Kreikka saakin olla puolustuspäässä paras versio itsestään sekä venyä hyökkäyssuuntaan viimeistään kotiottelussaan jotta sillä olisi realistinen mahdollisuus kisoihin.

Avausosissa nähdään varmasti tarkkaa tekemistä, sillä vaikka ottelupari onkin teoriassa mahdollista hoitaa itselleen jo ensimmäisessä ottelussa, sen häviämisen todennäköisyys on suurempi mikäli pakkaa lähtee avaamaan liian aggressiivisesti ja erityisesti vierasmaalin päästäminen on avausosassa valtava takaisku. Pelimies.com vihjaakin Belfastiin vähämaalista ottelua.

Tanskan ja Irlannin välisessä parissa asetelmat ovat niin ikään auki eikä olisi yllätys nähdä tiukan joukkuepuolustamisen kautta karsintoihin selvinneen Irlannin (6 päästettyä 10 karsintaottelussa) sekä ainoana karsintalohkossaan alle kymmenen maalia päästäneen Tanskan (8) ratkaisevan kisapaikan hyvinkin tiukalla ja dramaattisella tavalla.

Ruotsi ja Italia tarjoavat jatkokarsintojen ennakkoon herkullisimman eurooppalaiskohtaamisen. Kansankodin piti olla maalinteko-ongelmissa Zlatanin siirryttyä maajoukkuepaidasta esiintymään Friends Arenalla lähinnä ulkona olevan patsaan ja tonnin setelistä löytyvän naaman kautta, mutta vielä mitä. Ruotsi takoi kymmenessä pelissä hulppeat 26 maalia ja erityisesti kotonaan Jan Anderssonin nippu oli hurjassa iskussa: nurin meni mm. Ranska ja ainoana pisteitä mukanaan vei Hollanti 1-1 – tasapelillä kun naapurimaan edustajat murjoivat viidessä ottelussa kasaan maalieron 18-2! Torinon peräsimestä kesän 2016 EM-kisojen jälkeen Italian ruoriin hypännyt Giampiero Ventura sai ryhmänsä luotsattua lohkokakkoseksi Espanjan jälkeen, mutta erityisesti lohkovoiton ratkaissut 3-0 – tappio Madridissa nostatti vahvaa kritiikkiä Italiassa. Azzurrin alkulohko oli luvalla sanoen heikko, sillä lohkokolmonen Albania hävisi jo enemmän otteluita kuin voitti eikä Italian jatkopaikka ole millään lailla kirkossa kuulutettu. Tukholman perjantai-illasta ei tule avausosassa tunnetta puuttumaan!

Afrikka

Kolmekierroksisen karsintajärjestelmän viimeinen vaihe on viisi neljän joukkueen lohkoa, jotka pelaavat kaksinkertaisen sarjan Mestareiden Liigan lohkovaiheen tyyliin. Jokaisen lohkon voittaja menee kisoihin, muille jää luu käteen. Paikkansa ovat jo varmistaneet Nigeria sekä Kairon kadut täysin sekaisin saanut Egypti joka selvitti tiensä lopputurnaukseen kolmatta kertaa historiassaan. Vahvoilla on myös Tunisia, jolle riittää päätöskamppailussa kotonaan tasapeli mahdollisuutensa menettänyttä lohkojumbo Libyaa vastaan.

Senegalilla on niin ikään kisapaikka omissa käsissään, sillä kaksi pistettä jäljellä olevista kahdesta Etelä-Afrikkaa vastaan pelattavasta ottelusta veisi sen varmasti lopputurnaukseen. Sen sijaan C-lohkon päätöskierroksella käydään huippumielenkiintoinen kamppailu, kun Norsunluurannikko kohtaa kotonaan lauantaina Suomen aikaa 19.30 käynnistyvässä ottelussa Marokon. Näillä kahdella joukkueella on ainoina lohkosta mahdollisuudet kisapaikkaan, Marokko johtaa lohkoa ja isännät ovat pisteen päässä joten vain voitto kelpaa!

Etelä-Amerikka ja Oseania

 

Brasilia oli karsinnoissa murskaavan ylivoimainen. Sen ero yhdessä lohkossa pelattavan karsintalohkon kakkoseksi sijoittuneeseen Uruguayhin oli kymmenen pistettä ja edellisten kisojen välieräshokin yhä muistava kansakunta janoaa Neymarin brandin ympärille rakennetulta joukkueelta menestystä. Uruguayn lisäksi suoran kisapaikan nappasivat vielä Kolumbia sekä Argentiina, jonka viimeisessä ottelussa Ecuador nappasi kotonaan avausminuutilla 1-0 – johdon. Takkuillen läpi karsintojen pelanneen vierasryhmän supertähti Leo Messi kuitenkin päätti ettei jatkokarsinnoistakin ulos jättävä tappio tule tapahtumaan hänen vahtivuorollaan: puhdas hattutemppu, 1-3 ja kisapaikka taskuun.

Perun kohtaloksi tuli jäädä karsijan paikalle, mikä tarkoittaa että vastaan asettuu Oseanian karsinnat voittanut Uusi-Seelanti. Maalirikkaita otteluita läpi karsintojen pelanneen Perun suosikkiasema on ehkäpä kaikista jatkokarsintapareista selkein eikä Uuden-Seelannin nyt kieltämättä tarvinnut vielä tähän asti perinteisiä jalkapallovaltoja kaataa, sillä se kaatoi lohkovaiheessa Uuden-Kaledonian ja Fidžin sekä jatkokarsinnoissa Salomonsaaret kaksiosaiseksi ottelupariksi runsasmaalisesti 8-3. Jo avausosaan voikin olettaa syntyvän maaleja ja toisessa osaottelussa maalimäärä voi kasvaa jo merkittävänkin suureksi.

Aasia ja CONCACAF

Aasian lohkoista kisapaikan varmistivat jo Iran, Etelä-Korea, Japani sekä viimeisellä ottelukierroksella 1-0 – voitolla Japanista suoralle kisapaikalle noussut Saudi-Arabia. Jatkokarsinnoista viimeiseen karsintavaiheeseen selvitti tiensä Australia, jonka karsintavastus on Pohjois- ja Keski-Amerikan sekä Karibian alueen jalkapalloliitto CONCACAF:in lohkossa neljänneksi maalieron turvin jäänyt Honduras. Aivan paikallispelipariksi otteluparia ei viitsi kutsua, sillä maiden välinen etäisyys on jotakuinkin sama kuin Suomen ja Australian ja Sydneyssä aikarauta vilistää 17 tuntia toista pelipaikkaa, Hondurasin San Pedro Sulaa edellä.

CONCACAF-liiton karsinnoista kisapassinsa leimauttivat Meksiko, Costa Rica sekä täysin menestyksestä seonnut Panama, jonka presidentti Juan Carlos Valera ilmoitti Costa Ricasta otetun ratkaisevan 2-1 – kotivoiton jälkeen Twitterissä seuraavan päivän olevan kansallinen vapaapäivä! Todennäköisesti se olisi ollut sitä ilmoitti presidentti niin tai ei mutta on poliitikoilta huonompiakin urheiluhullujen kosiskeluyrityksiä nähty.

Seuraa näitä:

Ruotsi – Italia pe 10.11. klo 21.45
Norsunluuranikko – Marokko la 11.11. klo 19.30
Italia – Ruotsi ma 13.11. klo 21.45

Vetovihjeet Euroopan jatkokarsintavaiheeseen löydät Pelimies.comista!