0 Shares

Florida Panthersia jääkiekon NHL:ssä edustava Barkov on tällä hetkellä liigan luotetuin hyökkääjä.

Kevättalvella rummutin Pelimies.comissa, että Barkov täyttää suomalaisen jääkiekkoilun johtajuustyhjiön. Kuluvan kauden alla nostin hänet tärkeimmäksi suomalaiseksi NHL-kenttäpelaajaksi ja totesin hänen olevan ainoan suomalaisen, joka on joukkueensa pelillinen ja henkinen johtaja NHL:ssä.

Ylistyslaulut ”Sashasta” jatkuvat nyt.

Taannoin seurasin Barkovin, 22, otteita erityisellä silmällä Pohjois-Amerikassa. Erityiseksi polttopisteeksi otin ottelun New Jersey Devils – Florida Panthers, jota lähdin katsomaan Prudential Centeriin New Jerseyn Newarkiin.

[sportsbook id=”4830″ title=”Jääkiekko-ilmaisveto marraskuu”]

Vaikka Panthers hävisi kyseisen pelin 1-2, Sasha antoi täydellisen näytön tasostaan. On mahtavaa todeta, että nuorenmiehen ammatinvalinta on osunut nappiin. NHL-jääkiekkoilu on tämän olennon omin elinympäristö. Hän kuuluu NHL-kaukaloon. Juuri luontaisuus on Barkovissa häkellyttävintä; harjoittelemalla ja peräänantamattomalla asenteella voi saada paljon aikaan, mutta mikään ei voita luonnonlahjakkuutta. Ja sitä Barkovilla piisaa.

Sasha on kaukalossa mahdollistaja, kulmakivi, joka nostaa ketjunsa korkealle tasolle ja tekee pelikavereistaan parempia kuin nämä ehkä ovatkaan. Barkov tekee väsymättömästi töitä kaikkiin suuntiin, rakentaa peliä ja nousee esiin tiukimmissa paikoissa. Hän kunnioittaa vastustajaa ja peliä.

Hänellä riittää myös persoonaa. Barkov on viileä ja luonteva kaveri, joka vetää toisia puoleensa ja jonka kanssa kaikki haluavat näyttäytyä.

Suuri rooli sopii

Barkov on eri mies kuin viime vuonna. Erilainen on myös hänen edustamansa NHL-joukkue Florida Panthers. Ikonipelaaja Jaromir Jagr vaihtoi maisemaa, minkä seurauksena Barkovin ja Jonathan Huberdeaun rinnalle ykkösketjuun tuli Jevgeni Dadonov.

Kesällä Sasha teki töitä räjähtävyyden ja kestävyyden eteen – niin sanotun maksimivoiman kustannuksella.

– Vähän erilainen kesä on alla. Olen hieman paremmassa kunnossa. Olen vähän kevyempi, ja jalka liikkuu paremmin. Nyt jaksaa pelata enemmän ja pystyy pelaamaan nopeampaa jääkiekkoa, Barkov kertoi tavatessamme Newarkissa Devils-pelin jälkeen.

– Nyt pelaamme nopeampaa peliä. Jagrin kanssa pyrittiin pääsemään vastustajan päätyyn, ja siellä hän piti hyvin kiekkoa ja loi paikkoja. Dadonov on nopea ja taitava kaveri, jolle pystyy laittamaan kiekon vauhtiin. Pelaamme nyt nopeaa, mutta osittain samaa taktiikkaa kuin viime vuonna. Täytyy yrittää pitää kiekkoa pitkään vastustajan päädyssä ja liikkua. Välillä se tulee esiin, mutta pelin pitäisi olla sellaista koko ajan.

Tilastot ovat vain tilastoja, mutta kyllä ne usein paljon kertovat. Juuri nyt Barkovilla on koossa enemmän keskimääräistä, ottelukohtaista jääaikaa kuin kellään muulla NHL-hyökkääjällä (22 minuuttia ja 46 sekuntia). Keskimääräistä ylivoimapeliaikaa on enemmän vain kymmenellä hyökkääjällä.

– En voi millään sanoa, etten viihtyisi suuressa roolissa. Haluan päästä jäälle niin paljon kuin vaan voi. Aina kun menen jäälle, yritän tehdä kaikkeni, että oma joukkue tekee maalin eikä päästä maaleja. Se on minun tehtäväni. Pyrin tekemään sen mahdollisimman hyvin joka ilta, kertoo Barkov.

McDavid, Scheifele ja Matthews kilpailijoina

Ennen kuin heittäydytään liialliseen henkilöpalvontaan, on syytä muistaa, ettei Barkov leiju ylhäisessä yksinäisyydessään nuorien NHL-keskushyökkääjien kategoriassa. Seuraavassa muutamia vertailukohtia.

Oma ikäluokka (1995): Hehkutetuin lienee Edmonton Oilersin Leon Draisaitl. Hyvin luisteleva, suhteellisen kookas kaveri. Pelintekijän taidoista ei ole vielä yhtä hyviä näyttöjä kuin Barkovilla. Oilersilla on paljon senttereitä, ja Draisaitl pelaakin paljon laiturina. Nathan MacKinnon on Colorado Avalanchen paras sentteri. Häneltä löytyy samankaltaista monipuolisuutta kuin Barkovilta. Jonathan Drouin vaihtoi täksi kaudeksi Montreal Canadiensiin. Todella taitava kaveri; toisaalta hän on todistanut ainakin sen, ettei henkistä kapasiteettia ole niin paljon kuin Sashalla.

Tehopisteet 22.11.2017 mennessä: MacKinnon 25, Barkov 21, Draisaitl 17, Drouin 13

[sportsbook id=”4830″ title=”Jääkiekko-ilmaisveto marraskuu”]

Vähän vanhemmat (1993): Mark Scheifele on tullut suomalaisillekin tutuksi, koska hän pelaa Patrik Laineen kaverina Winnipeg Jetsissä. Loistava pelintekijä. Suomalaissukuinen Mika Zibanejad on noussut New York Rangersin parhaaksi hyökkääjäksi. Hänelle on käyttöä kaikissa tilanteissa – hyvä erikoistilanteissa ja jatkoajallakin. Markus Granlund pelasi viime kaudella hienosti Vancouver Canucksissa, mutta nyt on nahkeaa.

Tehopisteet 22.11.2017 mennessä: Scheifele 25, Zibanejad 22, Barkov 21, Granlund 4

Vähän nuoremmat: Ykkösnimi on tietenkin ”sukupolvipelaaja”, Edmonton Oilersin huipputaitava Connor McDavid (1997). Hänen ikätoverinsa Auston Matthews puolestaan kasvaa Toronto Maple Leafsin parhaaksi pelaajaksi. Vuonna 1996 syntyneet Dylan Larkin (Detroit Red Wings) ja Jack Eichel (Buffalo Sabres) omaavat rutosti potentiaalia. Vuoden 1998 katraasta löytyy Clayton Keller, joka tekee loistavaa jälkeä tulokaskaudellaan Arizona Coyotesissa.

Tehopisteet 22.11.2017 mennessä: McDavid 28, Barkov 21, Matthews 21, Larkin 20, Keller 20, Eichel 18