0 Shares

Pelimies.com arvioi jääkiekon NHL:ssä pelaavien suomalaisten nousu- ja laskusuhdanteet viimeisen kuukauden ajalta.

Aleksander Barkov, Florida Panthers

Ensimmäinen, ja todella ansaittu, kutsu NHL:n All-Star-otteluun, onnea! Kaverilla on ikää vasta 22 vuotta, mutta taskusta löytyvät niin tähdistökutsu kuin Lady Byng -palkinnon ehdokkuus. ”Sasha” kehittyy päivä päivältä täydellisemmäksi jääkiekkoilijaksi. Suomalaisen jääkiekkoilun nuori isäntä, jonka nousukäyrä suorastaan pelottaa: miten hyväksi ja joukkueelleen tärkeäksi hän vielä kasvaakaan?

Pekka Rinne, Nashville Predators

Suomalaispelaaja tähdistöotteluun, osa kaksi. Viimeisen kuukauden Rinne on torjunut 92 prosentin varmuudella, ja maalikeskiarvo samalta ajalta on 2,50. Preds on kasvamassa kestomenestyjäksi. Yksi merkittävimmistä syistä, ellei peräti se kaikkein suurin, on Kempeleen mies tolppien välissä. Hänelle rakennetaan huippukautta. Juuse Saros lähetettiin jälleen farmiin hakemaan pelituntumaa, jotta hän pystyy tukemaan ”Peksiä” yhä paremmin.

Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Tämän hetken suomalainen hyökkäyspelote numero yksi. Kuluneen kuukauden Rantanen on pelannut kirkkaasti yli pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Pelaajayhdistys NHLPA:lta tuli viikon pelaajan kunnia vuoden ensimmäiseltä viikolta. Monipuolinen taitoarsenaali sekä rennon fokusoitunut mielenlaatu takaavat tälle kaverille loistavan tulevaisuuden taalakaukaloissa.

Tuukka Rask, Boston Bruins

Joulukuussa tuli NHL:ltä viikon pelaajan kunnia, ja tammikuun alussa pantiin vielä paremmaksi. Rask valittiin menneen kuukauden parhaaksi pelaajaksi NHL:ssä. Bruins on parantanut peliään tuntuvasti, ja se näkyy myös Raskin tuloskunnossa: yhdeksästä viime ottelusta upeasti seitsemän voittoa. ”Hieno juttu! Ei näitä valintoja ole tainnut aiemmin tulla meikäläiselle. Hyvä näin välillä. Tässä liigassa on todella paljon hyviä pelaajia. Kun saa kunnian olla ykköstähti, ainakin tietää, että jotain on mennyt hyvinkin siinä kuukauden aikana”, Rask jutteli tavatessamme New Yorkissa äskettäin.

Joel Armia, Winnipeg Jets

Tämän hetken paras suomalainen Winnipeg-pelaaja on nimeltään Joel Armia. Porilaislähtöinen hyökkääjä tekee rajusti töitä kaikkiin suuntiin ja väläyttää ajoittain taitavuuttakin. Viimeisen kuukauden aikana Armian ollessa kentällä viidellä viittä vastaan Jets on ampunut 178 kertaa, vastustaja vain 120 kertaa. Armialla onkin ajalta suomalaisista ylivoimaisesti paras Corsi-lukema +58.

Olli Määttä, Pittsburgh Penguins

Ei voi olla kuin mittaamattoman iloinen, että Määttä saa treenata ja pelata terveenä. Takana on kohtuuton sarja terveysongelmia – mutta nyt myös ehjä harjoittelukesä ja sataprosenttinen läsnäolo kaikissa Pensin peleissä. Paikka on komeasti mestarijoukkueen ykköspuolustajaparissa. Määttä pelaa elämänsä lätkää, mutta joukkue ei yllä tasolleen.

”Tähän asti olemme ehdottomasti alisuorittaneet. Ongelma on ollut tasaisuuden puute”, Määttä kertoi taannoisella New Yorkin -vierailullaan. ”Pitää löytää se vaihde, jolla tulee joka ilta sama suoritus. Vastauksen pitää löytyä joukkueen sisältä. Meillä on niin paljon potentiaalia. Kausi on pitkä ja raastava, ja nyt joulun jälkeenkin on ollut kova pätkä. Nyt kun mahdollisuus avautuu, täytyy ottaa lepokin huolella.”

Patrik Laine, Winnipeg Jets

Nousu ykkösketjuun ei tuonut odotettua tulosta. Pisteitä kyllä syntyy, mutta maalivire on hakusessa. Ykkösketjussa nyt pelatessaan Laine ei ole tehnyt vielä yhtään maalia viidellä viittä vastaan pelattaessa. Viime kuukauden aikana maaleja on kertynyt vain neljä – suomalaisiakin menee kolme ohi (Rantanen, Mikael Granlund, Sebastian Aho). Laineen tyyli on cool, se hänelle suotakoon, mutta ei palavan voitonhimon selkeämpi julkituominen tekisi pahaa.

Valtteri Filppula, Philadelphia Flyers

Flyers selvisi pahasta tappiokierteestä, ja nyt joukkue jo hätyyttelee Stanley Cupin pudotuspeleihin oikeuttavia sijoituksia. Suomalaispelaajat ovat näytelleet Flyersin nousussa melko pieniä sivurooleja. Jori Lehterältä ei sopinut ihmeitä odottaakaan, mutta Filppulan pistehanan kuivuminen huolettaa. Hänen peliinsä kuuluu toki paljon muutakin hyvää kuin pisteiden linkoaminen, mutta kaksi pistettä 13 viime otteluun uupuu pahasti kaverin potentiaalista. Varsinkin Corsi-tilasto kertoo rankkaa tarinaa: Filppulan lukema viime kuukaudelta (-44) on suomalaiskatraan huonoin.

Antti Raanta, Arizona Coyotes

Ensimmäinen kausi NHL-ykkösmaalivahtina on jättänyt riemuotsikot vähälle. Raumalaisvahti joutuu toki operoimaan epäkiitollisessa tilanteessa, yhdessä liigan huonoimmista joukkueista. Ehkä Coyotes silti tarjoaa ponnahduslaudan kohti parempaa? Raannalla on rahkeet siirtoon laadukkaampaan joukkueeseen ja ykköstorjujan rooliin.

Harri Säteri, Florida Panthers

Pitkään NHL-läpimurtoa yrittänyt Säteri sai vihdoin ensimmäisen NHL-pelinsä tilille. Alkaa kuitenkin näyttää siltä, etteivät hänen kykynsä aivan riitä edes vakituisen kakkoskassarin rooliin maailman parhaassa kiekkoliigassa. Myöskään farmilukemat (Springfield Falcons, AHL) eivät vakuuta: 12 ottelusta 5 voittoa, maalikeskiarvo 2,76 ja torjuntaprosentti 90,6.

Varhainen voitonmaksu
0 Shares