56 Shares

Suomalaisilla kiekkoilijoilla on kulkenut kaukalon lisäksi lujaa myös maanteillä. (Kansikuva: TT)

Useat NHL-tähdet ovat kartuttaneet vuosien saatossa valtion kassaa mittavilla summilla hölmöillessään ratin takana. Toistaiseksi isoimmat NHL-kiekkoilijan sakot kirjattiin kuluvana kesänä Rasmus Ristolaisen törttöilyn seurauksena.

5. Niklas Bäckström: 144 euroa

Niklas Bäckström kaahasi heinäkuussa 2006 nelostiellä tutkaan 96 kilometriä tunnissa viidenkympin alueella. Maalivahti oli hiljattain tehnyt NHL-sopimuksen, mutta 24 päiväsakkoa kirjattiin vuoden 2004 verotietojen mukaan, jolloin hänen nettotulot olivat 5911 euroa kuussa. Bäckström pääsi rajusta ylinopeudestaan siis todella vähällä. Hän oli torjunut neljä edellistä kautta Kärppien riveissä. 

4. Leo Komarov: 35 600 euroa

Leo Komarov ajoi kesällä 2014 viidenkympin alueella 77 kilometrin tuntivauhtia ja myöhemmin satasen alueella 131 kilometria tunnissa. Komarovilla ei ollut tuolloin voimassa olevaa sopimusta, joten hän ilmoitti nollatulot. Syyttäjä ei tätä sulattanut ja hyökkääjä lähtikin seuraavaksi kaudeksi NHL:ään. Kahdesta liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja sakkovilpistä olikin tuloksena lopulta 40 päiväsakkoa.

Teemu Selänne otti Twitterissä kantaa Komarovin saamiin sakkoihin.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

3. Teemu Selänne: 43 000 euroa

Teemu Selänne tunnetaan mieltymyksestään vauhtiin ja autoihin. Vuonna 1999 Selänteen oli tarkoitus osallistua Tampereella ralliin ja hän halusi testata autoaan edeltävänä iltana hiekkatiellä. Ajoharjoitusta seuraamaan tullut Kalervo Kummola tuli autollaan Raimo Helmisen kanssa Selännettä vastaan yksikaistaisella tiellä eikä Selänne nähnyt mäen takaa tulevaa autoa, vaan tuloksena oli kolari. Kummola ehti hieman reagoida tilanteeseen ja suunnata autoa ojaa kohti, mikä pelasti paljon. Selänne selvisi rajusta törmäyksestä vammoilta, mutta Kummolalta murtuivat kyynär- ja kantapää. Myös Helminen sai tilanteessa pieniä kolhuja. Selänteelle tuomittiin tapauksesta 20 päiväsakkoa liikenteen vaarantamisesta ja kokonaissummaksi kertyi reilut 257 000 markkaa. 

2. Aleksander Barkov: 46 675 euroa

Aleksander Barkovillakin on herkkä kaasujalka. Florida Panthersin kapteeni kaahasi Kangasalla kuudenkympin alueella 105 kilometriä tunnissa kesällä 2017. Tuomiona oli 25 päiväsakkoa ja mittavien tulojen myötä tuntuvat sakot. 

1. Rasmus Ristolainen: 120 680 euroa

Kiekkolijoiden viimeisimmästä hölmöilystä vastasi Rasmus Ristolainen, joka törttöili luksusautollaan Turun keskustassa. Puolustaja ajoi 40 kilometrin alueella yli tuplasti sallittua nopeutta ohitustilanteessa. Teko katsottiin törkeäksi, sillä se oli omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle. Ristolainen sai hölmöilystään 40 päiväsakkoa ja ainsaitut sakot. Syyttäjä vaati myös vähintään kolmen kuukauden mittaista ajokieltoa, mutta tämän ratkaisu tulee myöhemmin.

Erityismaininta: Juhani Tamminen

Juhani Tamminen on ollut omien sanojensa mukaan poliisien silmätikkuna ja suoranaisen ajojahdin kohteena. 100 000 kilometriä vuodessa Jaguarillaan ajava Tamminen menetti viime vuonna hetkeksi ajokorttinsa toistuvien ylinopeussakkojen takia, mutta vikaa löytyi kaikkialta muualta kuin ratin takaa. Varsinkin peltipoliisit saivat paljon kuraa jääkiekkoleijonalta Iltalehden haastattelussa.