0 Shares

NHL:n kesän sopimushulinoissa suomalaisten katseet ovat olleet etenkin Sebastian Ahossa, Patrik Laineessa ja Mikko Rantasessa, joista tuli kauden jälkeen rajoitettuja vapaita agentteja. (Kuva: TT).

Jokaisen on odotettu saavan jättimäinen jatkosopimus, ja yksi heistä onkin sellaisen jo saanut: Aho solmi Carolina Hurricanesin kanssa viisivuotisen pahvin, jonka kokonaisarvo on reilut 40 miljoonaa dollaria. Kyseessä on hyvä diili molemmille osapuolille.

Mutta Laine ja Rantanen eivät ole vielä päässeet sopuun seurojensa kanssa. Selvää on, että molemmat haluavat pitkät sopimukset, joissa vuosipalkka on lähempänä 10 miljoonaa dollaria.

Millaista diiliä kaksikolle voidaan sitten povata? Ainakin Rantanen tulee saamaan todellisen megadiilin, sillä hyökkääjä nousi viime kaudella koko sarjan ylimpään eliittiin takoessaan runkosarjassa 74 ottelussa 87 tehopistettä. Myös Colorado Avalanchen palkkakattotilanne antaa periksi: seuralla on CapFriendly-sivuston mukaan yli 20 miljoonaa dollaria käyttämättä palkkakatostaan, ja Rantasen lisäksi Avsin ei tarvitse tehdä muille pelaajille isoja pahveja tänä kesänä.

Rantasen suurin ongelma onkin hänen ketjukaverinsa Nathan MacKinnon, Avalanchen suurin tähti. Kanadalaissentteri pelaa vain 6,3 miljoonan dollarin vuosipalkalla, mikä on naurettavan pieni summa tämän tasoiselle pelaajalle. Yksi asia on kuitenkin varma: Rantanen ei suostu samanlaiseen diiliin kuin MacKinnon aikoinaan.

Avalanche ei haluaisi maksaa paljoa enempää suomalaiselle, mutta sen on pakko. Niinpä ei tarvitsisi ihmetellä, jos Rantasen ja Avsin sopimusneuvottelut venyisivät pitkälle syksyyn. Ratkaisu kuitenkin syntyy lopulta, ja Rantanen saa ison sopimuksen. Vuosipalkka lienee Ahon tasolla eli 8,5 miljoonassa dollarissa, ja sopimuksen pituus on todennäköisesti 5-7 vuotta.

– En ole huolissani (sopimusneuvotteluista). Palkkakatto ei aiheuta ongelmia. Hän tulee pysymään täällä pitkään, Avalanchen GM Joe Sakic sanoi Rantasesta Sportsnetin mukaan.

Laineelle maltillisempi sopimus

Winnipeg Jetsin suomalainen maalitykki Patrik Laine lähti viime kauteen isoin odotuksin, ja hänen piti pelata itselleen julmetun kova jatkosopimus. Miehen kolmas NHL-kausi oli kuitenkin askel taaksepäin, kun Laine teki vain 30 maalia ja 50 tehopistettä. Aiemmalla kaudella syntyi kuitenkin 44 maalia ja 70 tehopistettä.

Viime kaudesta huolimatta on selvää, että Laine on ja tulee olemaan vielä pitkään NHL:n pelätyimpiä maalitykkejä. 21-vuotias pelaaja ei ole lunastanut koko potentiaaliaan, ja hän tulee luomaan pitkän ja menestyksekkään uran. Samalla on kuitenkin selvää, että Jets haluaa käyttää miehen heikohkon viime kauden eduksi ja tehdä maltillisen jatkosopimuksen. Jetsin leirissä toivottaisiin, että Laine allekirjoittaisi pitkän sopimuksen, jossa vuosipalkka pyörisi kuuden miljoonan dollarin paikkeilla. Onneksi Laineen leirissä tiedetään tilanne: hän ansaitsee rahakkaamman pestin.

Näin ollen Laineen kohdalla voidaankin odottaa niin sanottua siltasopimusta, joka tarkoittaa parin vuoden mittaista lappua, minkä jälkeen hän yrittää sorvata pitemmän ja rahakkaamman sopimuksen. Jos nyt pitäisi veikata, niin Laine tulee tekemään Jetsin kanssa kahden vuoden sopimuksen viiden tai kuuden miljoonan dollarin vuosipalkalla.

Oman mausteensa sopimuskuvioihin voi tuoda muiden seurojen offer sheet -tarjoukset. Montreal Canadiens teki sellaisen Sebastian Aholle, ja huhujen mukaan Habs miettii offer sheetin tekemistä myös Laineelle. Se asettaisi Jets-johdon tukalaan tilanteeseen. Se olisi kuitenkin taloudellisesta näkökulmasta Laineelle lottovoitto, sillä tarjous olisi samaa tasoa kuin Ahon saama tarjous: viisivuotinen pahvi, jonka kokonaisarvo on reilut 40 miljoonaa dollaria.

0 Shares