0 Shares

Buffalo Sabresin puolustuksen kulmakivi Rasmus Ristolainen on pyörinyt siirtohuhuissa pitkään, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että suomalaisen kauppaaminen tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. (Kuva: TT).

Kauppaamisen mahdollistaa kaksi asiaa: Sabres on vahvistanut puolustustaan kesän aikana, ja Ristolaisesta saa ison vastineen. Se houkuttelee Sabres-johdon tekemään ratkaisuja Ristolaisen kohdalla.

Kauppaaminen tuli taas hieman todennäköisemmäksi, kun Sabres lähetti hyökkääjälupaus Alexander Nylanderin Chicago Blackhawksiin ja sai vaihdossa puolustajalupaus Henri Jokiharjun, joka lienee valmis pelaamaan koko kauden taalajäillä. Tuo siirto saattoi olla viimeinen sinetti sille, että Ristolainen kaupataan jo ennen kauden alkua.

Sabres-puolustus on kokenut isoja muutoksia viimeisen vuoden aikana, miksi Ristolaisen lähtö on mahdollista. Ensinnäkin, Sabres varasi viime kesänä ruotsalaissensaatio Rasmus Dahlinin, joka on jo nyt joukkueen ykköspuolustaja. Toiseksi, Sabres hankki kesken viime kauden Brandon Montourin ja tänä kesänä Colin Millerin – eli kaksi oikea käsi alhaalla pelaavaa puolustajaa, joilla on potentiaalia rikkoa 40 tehopisteen rajapyykki runkosarjassa. Puhutaan siis lähes saman kaliberin miehistä kuin Ristolainen, vaikka TPS-kasvatti onkin kokonaisvaltaisesti parempi pakkaus.

Kolmantena pointtina voidaan todeta, että Sabresin pakisto on tarpeeksi hyvä ilman Ristolaistakin. Dahlin, Miller ja Montour muodostavat vahva kolmikon, jolle tukea antavat Zach Bogosian, Marco Scandella ja Jake McCabe, jonka jatkosopimus syntyy vielä ennen kauden alkua. Heidän lisäkseen pelipaikkaa janoavat nuoret ja lupaavat Jokiharju ja Lawrence Pilut. Näiden päälle löytyvät vielä John Gilmour, Casey Nelson ja Matt Hunwick, jotka ovat tarpeeksi laadukkaita puolustajia kuulumaan NHL-joukkueen rotaatioon.

Ristolaisen pitäminen Buffalossa tekisi joukkueen alakerrasta huomattavasti kovemman, mutta kauppaamishalut ovat suuret, koska Ristolaisen avulla joukkueen hyökkäys voisi saada puuttuvan palasen eli kovan luokan sentterin. Jack Eichel kantaa päävastuun Sabresin keskustassa, mutta laadukas kakkossentteri tekisi buffalolaisten hyökkäyksestä huomattavasti pelätymmän. Tällä hetkellä kakkossentterin rooli jäänee Casey Mittelstadtille, joka ei ole vielä valmis olemaan johtava pelaaja illasta toiseen. Näin ollen yksi kokeneempi, noin 60 tehopisteen sentteri tekisi poikaa.

Huhuissa Ristolaista on viety muun muassa Tampa Bay Lightningiin, jolle kelpaisi yksi laadukas rightin puolen puolustaja. Kaupassa voisi liikkua toiseen suuntaan Tyler Johnson, joka pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä. Hänen roolinsa on pienentynyt Boltsissa, joten miehellä voisi olla haluja lähteä suuremman vastuun perässä. Hänestä saisi pomminvarmasti pelaajan, joka tekee Sabresille 50-70 tehopistettä kaudessa. Kaiken lisäksi Johnson toisi Sabresiin tehojen lisäksi monipuolisuutta. Myös palkkatilanteet mahdollistavat kaupan, sillä Ristolainen tienaa 5,4 miljoonaa dollaria per kausi ja Johnson tasan viisi miljoonaa.

Aika näyttää, milloin Ristolainen liikkuu, mutta se alkaa olla varma asia, että siirto tapahtuu ennemmin tai myöhemmin.