0 Shares

NHL pelaajia tulee joka maailman kolkasta. Laji on kuitenkin vieläkin keskittynyt suuriin kaupunkeihin. Oli kyse Kanadasta, Venäjästä tai Pohjolasta. Valtaosa pelaajista tulee suurimmista kaupungeista. On kuitenkin suuri joukko pelaajia, jotka ovat taistelleet tiensä NHL:ään haastavimmista olosuhteista. Tämä on katsaus NHL pelaajiin erikoisemmista syntymäpaikoista. (Kansikuva: TT)

Pohjois-Amerikan karpaasit

Kanada on tunnettu suurista välimatkoistaan ja jääkiekosta. Vaahteralehtien maa on maailman toiseksi suurin valtio pinta-alaltaan. Valtaosa väestöstä on keskittynyt Montrealin ja Toronton välimaastoon. Noin 10 miljoonan neliökilometrin suuruisessa maassa löytyy kuitenkin kiekkokaukaloita muualtakin.

Noin 35 000 ihmisen Yukon on onnistunut kasvattamaan pari NHL pelaajaa. Kultakuumeesta ja Jack Londonin kirjoista tunnettu provinssi jakaa suuren rajan Alaskan kanssa. Provinssin kaksi NHL pelaajaa Peter Sturgeon ja Bryon Baltimore pelasivat muutaman ottelun 1980 -luvun alkupuolella. Sturgeon on provinssin pisteykkönen yhdellä syöttöpisteellään.

Yukonin naapurissa sijaitsee Luoteisterritoriot. Noin 40 000 ihmiset ja yli miljoonan neliökilometrin territorio on tuottanut muutaman NHL pelaajan. Tunnetuimpana yli tuhannen ottelun Geoff Sanderson. 700 tehopistettä ja 500 jäähyminuuttia lähes 20 -vuotisella urallaan saavuttanut Sanderson muistetaan myös Hämeenlinnassa, missä hän pelasi 12 ottelua kauden 94 -95 työsulun aikana. Alaskan puolelta on tullut myös useampi NHL pelaaja. Nykypelaajista tunnetuin on Brandon Dubinsky. Menestynein lienee yli tuhannen ottelun Scott Gomez.

Itärannikolta löytyy suuri määrä NHL pelaajia tuottavia pieniä alueita. Newfoundland ja Labrador, New Brunswick ja Nova Scotia voivat ylpeillä tähdillä, kuten Sidney Crosby, Al MacInnis, Brad Marchand, Daniel Cleary ja Michael Ryder. Mielenkiintoisin on kuitenkin Prinssi Edwardin saari. Atlantin aalloilla sijaitseva saari on kasvattanut alle 150 000 väestöstään muun muassa nimet kuten Brad Richards, Al MacAdam ja Gerard Gallant. Toki useilla näistä alueista on siedettävä matka Montrealiin tai muualle Quebeciin. Kasvatustyö on kuitenkin tapahtunut hyvin kaukana jääkiekkoilun suurkaupungeista. Kylmissä Atlantin rannikkokaupungeissa.

Muun maailman erikoisuudet

Australia ei tuo ensimmäisenä mieleen jääkiekkoa. Tämän kevään Stanley Cup mestari St. Louis Bluesin riveissä pelasi kuitenkin pesukestävä aussi. Ison-Britannian Cardiffissa syntynyt, mutta Australian passin omaava Nathan Walker pelasi kolme ottelua kuluneella kaudella mestarin riveissä. Australiaakin erikoisempi kansallisuus kiekkomaailmassa on Libanon. Beirutissa vuonna 1947 Ed Hatoum pelasi 60 -70 -lukujen taitteessa noin 50 ottelua NHL:ssä. Yhdeksän tehopisteen Hatoum on tähän päivään ainoa pelaaja Libanonista, joka on pelannut NHL:ssä. Samaa voidaan sanoa Sid Finneystä. NHL:ssä on pelannut useampi Irlantilaistaustainen pelaaja, mutta Finney on ainoa Irlannin passin omaava. 50 -luvulla Chicagossa pelannut Finney edustaa vihreää saarta 59 ottelullaan ja 17 tehopisteellään.

Myös Pohjolasta löytyy muutama todellinen taistelija. Suomalaiset tuntevat Torniolaiset Jesse Puljujärven ja Ville Pokan. Rajan toisella puolella Ylitornion Linus Omark ja Johan Harju ehtivät näyttää mallia jo 2000 -luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Rovaniemellä odotetaan milloin Vili Saarijärvi saisi vihdoin mahdollisuutensa NHL:n puolella. Ruotsin puolelta löytyy kuitenkin pakan kovin kortti vieläkin. Kiirunan kaivoskaupungin kasvatti Börje Salming tahkoi yli 1100 ottelua NHL:ssä. Kiiruna-kasvatti Tord Lundströmin, joka oli Salmingin kanssa avaamassa tietä eurooppalaisille pelaajille NHL:ään 1970 -luvulla. Oulun ja Luulajan pohjoispuolelta löytyy siis väylä Pohjois-Amerikkaan.

Varhainen voitonmaksu
0 Shares