0 Shares

Suomi-kiekko on saanut nauttia viime vuosina todellisista superlupauksista, jotka ovat nousseet nuorina Liigan tähtipelaajaksi ja sittemmin NHL-tähdeksi. Nyt kysymys kuuluu, kuka on seuraava superlupaus? (Kuva: TT).

Superlupausaalto sai alkunsa varsinaisesti Aleksander Barkovista, joka säväytti Tapparassa kaudella 2012-13. Sittemmin estradilla ovat olleet muun muassa Patrik Laine, Sebastian Aho ja Miro Heiskanen. Viimeisin superlupaus on Kaapo Kakko, joka oli viime kaudella Liiga-hyökkääjien eliittiä ja voitti sekä nuorten että aikuisten MM-kultaa. New York Rangers varasi Kakon tämän kesän NHL Draftin toisella vuorolla, ja ensi kaudella taituri pelannee NHL:ssä kärkipelaajan roolissa.

Mutta onko seuraavaa “kaapokakkoa” näköpiirissä? Löytyykö Suomesta sellaista talenttia, joka voisi olla historiallisesti ykkösvaraus Draftissa?

Kyllä löytyy!

Ainakin potentiaalisia pelaajia on muutama.

Yksi tällainen superlupaus on HIFK:n Anton Lundell, joka pelasi jo viime kaudella Liigassa. Hän on Kakon tavoin 01-ikäluokkaa, mutta koska sentteri on syntynyt loppuvuodesta, on hän varattavissa vasta ensi kesänä. Asiantuntijoiden mukaan Lundell on ensi kesän Draftin kärkihyökkääjiä, mutta hänellä on myös saumat yltää Kakon tavoin Draftin top 2 -nimiin.

Lundell on monipuolinen ja kypsä sentteri, jolla on kaikki ainekset nousta NHL:ssä ykkössentterin rooliin. Tykkikausi HIFK:ssa toisi kärkipään varauksen ja paikan NHL:ään kaudeksi 2020-21. Lundellin kiekolliset taidot eivät ole samaa luokkaa kuin Kakon, mutta HIFK-lupaus onkin enemmän monipuolinen pelinrakentelija, jolla ei ole isoja heikkouksia. Barkov lienee pelaajatyypiltään hyvä verrokki.

Vuotta myöhemmin varausikään tulee Kärppien Aatu Räty, joka on ehkäpä Lundellia kovempi lupaus. Ainakin jos puhutaan hyökkäyspään taidoista. 16-vuotias laituri oli jo viime kaudella Kärppien A-nuorten parhaimmistoa, ja hän kuului myös Suomen U18-maajoukkueen vakiorunkoon. Räty on raamikas, taitava ja nopea hyökkääjä, jolta onnistuu niin maalinteko kuin pelinrakentelu. Hän saattaa ottaa jo ensi kaudella paikan Kärppien Liiga-miehistöstä.

Rädyn varausvuoden (2021) jälkeen katseet kääntyvät Brad Lambertiin, jolla on ikää mittarissa vasta 15 vuotta. Suomalais-kanadalainen sensaatio pelasi kaksi viime kautta Pelicansin junioreissa, mutta ensi kaudella hän on HIFK:n miehiä. Ei ole ihan jokapäiväistä, että 15-vuotias pojankloppi harjoittelee IFK:n edustusjoukkueen mukana. Ja jos arvata pitää, niin Lambert pelaa jo ensi kaudella ensimmäiset Liiga-pelinsä. Hän on räjähtävä hyökkääjä, jonka henkilökohtaiset taidot ovat parasta A-luokkaa. Nuori poika pelasi jo viime kaudella A-nuorten SM-liigassa tehden vakuuttavaa jälkeä. Hän oli myös vuotta vanhempien maajoukkueen parhaimmistoa.

Jos pitää arvata toisen kerran, Lambert tulee olemaan historian ensimmäinen suomalainen ykkösvaraus NHL Draftissa. Räty ja Lundell pääsevät lähelle, mutta Lambertin potentiaali tuntuu olevan vieläkin korkeammalla.