51 Shares

Jos tykkää jossitella, niin kannattaa puhua yhdysvaltalaisten urheilusarjojen varaustilaisuuksista. Ja siitähän me tykkäämme! Sen vuoksi Pelimies esittelee NHL:n 2000-luvun varaustilaisuuksien surkeimmat suomalaisvaraukset. (Kuva: TT)

Miksi vain 2000-luvun? Koska ennen sitä NHL-seurojen pelaajatarkkailu oli lapsenkengissä, ja hutivarauksia tuli siellä sun täällä. Seurat ovat kuitenkin julmasti panostaneet pelaajatarkkailuun 2000-luvulla, ja sen vuoksi hutilaukaukset ovat huomattavasti nolompia.

TOP 5: NHL:n surkeimmat suomalaisvaraukset 2000-luvulla:

5. Alexander Ruuttu (Phoenix Coyotes, 2011 2. kierros 51. varaus)

Ruuttu oli “vasta” 51. varaus, mutta hän pääsee tälle listalle, koska hyökkääjä ei ollut koskaan mikään erityislupaus. Coyotes oli todennäköisesti ainut seura, joka halusi varata hänet aikaisessa vaiheessa. Ruuttu pelasi varausvuotenaan Jokerien A-junioreissa 41 ottelua saalistaen 31 tehopistettä. Juuri kukaan ei tuntenut häntä tuolloin. Sen vuoksi ihmeteltiinkin, miksi kojootit nappasivat miehen jo toisella kierroksella. Ja sitä ihmetellään vieläkin: Ruuttu teki läpimurtonsa Liigassa vasta 25-vuotiaana, ja tänä päivänä mies on kelpo tekijä KalPan paidassa. Pohjois-Amerikkaan lähtö on ollut ja on vieläkin täysin utopistinen haave.

Ruutun jälkeen varaustilaisuudessa huudettiin muun muassa Nikita Kutsherov, joka on tänä päivänä yksi maailman parhaista pelaajista. Coyotes-organisaatiossa on varmasti riittänyt jossiteltavaa.

Listan viidennelle sijalle olisi voinut nostaa esimerkiksi Ville Pokan (34. varaus) tai Teemu Laineen (39. varaus), jotka eivät myöskään ole pelanneet NHL:ssä, mutta he olivat sentään kovia lupauksia varausikäisenä.

4. Jesse Puljujärvi (Edmonton Oilers, 2016 1. kierros 4. varaus)

On hieman epäreilua nostaa listalle 21-vuotias pelaaja, mutta jo nyt voidaan sanoa suurella varmuudella, että Puljujärvi varattiin liian aikaisessa vaiheessa. Takana on kolme heikkoa kautta Oilers-paidassa, ja tulevaisuus ei näytä erityisen hyvältä. Puljujärvestä voi vielä kasvaa kelpo pelaaja, joka tekee 40-50 tehopistettä per kausi, mutta tulevaisuus lienee muualla kuin Edmontonissa.

Miehen agentti Markus Lehto on toistuvasti tuonut esiin, että suomalaispeluri haluaa siirron muualle. Jos siirto toteutuu, saanee Oilers hyökkääjästä pienen vastineen. Pahasti näyttää siltä, että Oilers teki jättimäisen virheen käyttäessään aikaisen varausvuoronsa Puljujärveen. Seura olisi voinut varata ennen Puljujärveä muun muassa Matthew Tkachukin, Clayton Kellerin, Mihail Sergatshovin tai Charlie McAvoyn.

3. Riku Helenius (Tampa Bay Lightning, 2006 1. kierros 15. varaus)

Tampa Bayssa toivottiin Heleniuksen olevan seuran tulevaisuuden ykkösmaalivahti, mutta hänestä tuli kaikkea muuta: ura Pohjois-Amerikassa sujui heikosti, ja veskari saikin tililleen vain yhden NHL-ottelun. Heleniuksesta tuli hyvä Liiga-maalivahti, mutta ei yhtään enempää.

Heleniuksen jälkeen varattiin muun muassa Claude Giroux, Brad Marchand ja Milan Lucic.

2. Lauri Tukonen (Los Angeles Kings, 2004 1. kierros 11. varaus)

Tukosen kohdalla täytyy heti tehdä selväksi, että hänen uraansa ovat varjostaneet lukuisat loukkaantumiset, jotka ovat iso syy siihen, ettei mies ole koskaan lunastanut täyttä potentiaaliaan. Tukonen ansaitsee kuitenkin listan kakkossijan, sillä hän sai pelata melko terveenä uransa alkuvaiheilla, milloin laiturilla oli tilaisuus lunastaa paikka taalajäiltä.

Tukonen pelasi vuodet 2005-2008 Kingsin organisaatiossa, mutta tilille kertyi vain viisi NHL-ottelua. Pääosa ajasta kului AHL:ssä, jossa hyökkääjän teot jäivät pettymykseksi. Paikka NHL:stä ei ollut koskaan lähellä. Tukosen jälkeen varattiin lukuisia komean NHL-uran tehneitä pelaajia, kuten Mike Green ja Travis Zajac.

1. Jesse Niinimäki (Edmonton Oilers, 2004 1. kierros 15. varaus)

Oilers pääsee tälle listalle vielä toisenkin kerran, sillä seuran vuoden 2002 Draftin ensimmäinen varausvuoro puistattaa vieläkin. Öljymiehet kaappasivat tuolloin Ilveksen junioreissa pelanneen Niinimäen, joka oli varattavissa jo vuotta aiemmin. Kukaan ei uskonut, että Niinimäen nimi kuuluisi ensimmäisellä kierroksella, mutta toisin kävi.

Oilersin olisi kuitenkin pitänyt miettiä toisen kerran, haluavatko he varata Ilves-sentterin 15. vuorolla. Mies ei nimittäin koskaan ollut lähelläkään NHL-paikkaa. Niinimäki pelasi Oilersin farmissa ainoastaan 24 ottelua, joissa hän kirjautti tehot 1+0. Edes Liiga-ura ei meinannut lähteä lentoon, kunnes sentteri teki lopulta läpimurtonsa 26-vuotiaana. Niinimäen jälkeen varauksen saivat muun muassa Duncan Keith, Cam Ward ja Alexander Steen.

NordicBet helmikuun superdiili
51 Shares