0 Shares

Kumpi on parempi: Cristiano Ronaldo vai Lionel Messi? Tämä iänikuinen väittelyiden aihe pöytäkeskusteluissa on tullut päätökseen, sillä nyt aiheeseen on saatu tieteellinen vastaus. (Kansikuva: TT)

Duo on dominoinut jalkapallokenttiä reilun kymmenen vuoden ajan. Kaksikolla onkin vakiintuneet kannattakuntansa, jotka pitävät omansa puolia keskusteluissa.

Sporza on uutisoinut KU Leuven yliopiston ja SciSportsin tekemästä kaavasta, joka ratkaisee kaksikon paremmuuden. 

– Jalkapallopelaajan arvo määritetään usein maaleilla ja syötöillä. Maali on kuitenkin harvinainen tapahtuma, koska on arvioitu että pelissä tapahtuu keskimäärin 1600 toimintaa, professori Jesse Davis avasi.

– Meidän mallimme seuraa jokaista toimintaa: laukauksia, syöttöjä, harhautuksia, taklauksia, ja laskee niiden arvon.

Messin ja Ronaldon kohdalla otettiin datat kausien 2013-14 ja 2017-18 välillä. Tulos oli Ronaldon fanikerhon kannalta epämieluisa: Messi on parempi pelaaja. 

Argentiinalaisen VAEP-arvoksi (Valuing Actions by Estimating Probabilities) peliä kohden saatiin lukema 1,21. Ronaldon vastaava oli vain 0,61.

Kaksikon ero tuli viimeisten sesonkien aikana, tätä ennen lukemat olivat hyvin samankaltaisia. . Kaudesta 2015-16 alkaen Messi on kuronut kilpailijaansa eroa.

Ronaldon lukema ei itseasiassa riittänyt edes kärkikaksikkoon. Edelle kiilasi myös Chelseaa edustanut Eden Hazard 0,64 keskiarvollaan.

– Ronaldo on klassinen maalintekijä. Hänen arvonsa määrittyy pääosin hyvien laukausten myötä. Hazard on enemmän mukana pelissä. Hänen arvonsa jakautuu syöttöihin, harhautuksiin ja laukauksiin, SciSportsin Lotte Bransen kertasi.

Näin väittelyille saatiin loppu. Messi on Ronaldoa parempi, kuten tietokonekin sen kertoo.

Tagit messi ronaldo
0 Shares