0 Shares

KHL:n historian 12. kausi starttaa taas syyskuun alussa. Kuten tunnettua, itärajan tuolla puolen vain muutos on pysyvää ja kesän aikana joukkueissa onkin ollut jälleen värinää yllin kyllin. Osa pelimiehistä on vaihtanut maisemaa vapaaehtoisesti, kun taas toiset on potkittu pois yksipuolisella päätöksellä. (Kuva:AOP)

Vuodesta toiseen Itä-Euroopan kiekkoliigassa on kuitenkin pelannut iso joukko ulkomaalaisia (lue: ei-venäläisiä) pelaajia. Katsastetaanpa heidän aikaansaannoksiaan seuraavaksi hieman.

Kaudesta 2008-2009 lähtien KHL-jäillä on luistimen piirtoja päässyt tekemään ulkkaripelaajia kaikkiaan 24 eri maasta. Kansalaisuuksista eksoottisimmat lienevät Kiina, Kroatia, Unkari ja Israel. Kyllä, KHL:ssä on jääkiekkoa pelannut myös israelilaiskiekkoilija! Hän on hyökkääjä Eliezer Sherbatov, joka pelasi kaudella 2017-2018 yhteensä 35 peliä Slovan Bratislavan paidassa.

Suomalaisista eniten KHL-otteluita on urakoinut Jokereissa tätä nykyä pelaava Petri Kontiola. “Konna” on tahkonut itärajan takana jo 581 pelin verran.

Maalivahdeista peräti 42% prosenttia on ollut vierastyöläisiä. Veräjänvartijan virka on tuulinen positio, ja miestä on vaihdettu välillä hyvinkin nopeasti, jos koppi ei ole tarttunut. Eniten pelejä maalin suulla on kerryttänyt Kanadan Michael Garnett, kaikkiaan 401 peliä, mikä on kova suoritus. Suomalaisista kassareista Mikko Koskinen on pelannut ruplaliigassa 261 peliä ja ”Kolmen metrin Koskinen” johtaa myös ulkomaalaisvahtien nollapelitilastoa 32 nollapelillään.

Ulkomaalaisten tehotilaston kärkimiehet tulevat kanadasta. Puolustajien maalikuningas on Kevin Dallman, joka on tehnyt KHL-urallaan jo 142 maalia. Suomen Juuso Hietanen on tässä tilastossa kunnioitettavasti kolmas. Moskovan Dynamon pelaaja on tehnyt yhteensä 68 maalia.

Hyökkääjistä useimmin maaliverkkoja on venyttänyt KHL-konkari Nigel Dawes. Barys Astanassa pitkään viihtynyt ja vuosi sitten Avtomobilist Jekaterinburgiin vaihtaneen kanadalaisen maalisaldo KHL:ssä näyttää lukemaa 247. Dawesilla on nykyään myös Kazakstanin passi, joten kanukki on siis puoliksi kazakki. Kätevää. Suomen ykköspyssyllä Petri Kontiolalla on vielä 129 maalillaan vielä matkaa Dawesin lukemiin.

Pistepörssissä puolustajien kärkinimi on niin ikään Kevin Dallmann – ylivoimaisesti. Hänellä on pisteitä jopa 431, kun toisena tilastossa olevalla maanmiehellä Chris Leellä pisteitä on 245. Hyökkääjistä kovinta tulosta on tehnyt Matt Ellison, yhteensä 458 tehopistettä. Kanukki-kazakki Nigel Dawes lymyilee hyvänä kakkosena kahdeksan pisteen päässä.

Lopuksi pieni vilkaisu ruplaliigan pahoihin poikiin. Eniten jäähypenkkiä KHL:n ulkkaripuolustajista on kuluttanut tsekkiläinen Filip Novak, joka on istunut boxissa kaikkiaan 591 minuuttia. TOP-10:stä löytyy myös yksi suomalaispuolustaja, Sami Lepistö, jolla jäähyminuutteja tähän mennessä 355 minuuttia.

Hyökkääjien ykkönen on kanadalainen Darcy Verot. Pahamaineinen kuumakalle niitti vuosien ajan pelkoa ja inhoa, piesten jäällä kaikkea mikä liikkui, yhteensä 796 minuutin edestä. Ulkomaalaishyökkääjien kakkostila tulee komeasti Suomeen. Oskar Osala on istunut huililla 568 jäähyminuutin ajan. Jokereiden voimahyökkääjä Jesse Joensuullakin minuutteja jo varsin kunnioitettavat 387.

Ulkomaalaispelaajien värvääminen on herkkä taiteenlajinsa, joka voi onnistua – tai sitten epäonnistua totaalisesti. Kummastakin ääripäästä on lukuisia esimerkkejä. 916 KHL:ssä tähän mennessä pelanneesta ei-venäläisestä pelaajasta yhteensä 178 kiekkoilijan ura KHL:ssä kesti vähemmän kuin 20 peliä.

Alkavallakin kaudella monet uudet tulokkaat tulevat tekemään silmät killuen debyyttinsä villissä idän kiekkosarjassa ja vähän myöhemmin näemme, ketkä heistä menestyvät.

Varhainen voitonmaksu
0 Shares