16 Shares

Liigan kesän siirtomarkkinoilla on nähty lukuisia mielenkiintoisia pelaajasiirtoja. Osa siirroista osoittautuu pommeiksi, osa todellisiksi helmiksi. (Kuva: AOP)

Ainakin Porissa taidettiin löytää yksi helmi: Roni Hirvonen. Nimi ei soita kelloja monillakaan, mutta jo lokakuussa tilanne on toinen, ja hänet tunnetaan ympäri Suomen. Todennäköisesti.

Hirvonen on 17-vuotias suurlupaus, joka pelasi viime kauden Bluesin A-nuorissa. Hän oli koko sarjan parhaimpia hyökkääjiä takoessaan 50 ottelussa 55 tehopistettä. Hänet on tunnettu lajipiireissä jo pitkään, sillä hän on 02-ikäluokan suurimpia lahjakkuuksia, mutta suuri yleisö ei vielä tiedä hänen kykyjään.

Hirvonen teki kesällä kaksivuotisen sopimuksen Ässien kanssa, ja jo elokuun harjoitusottelut ovat näyttäneet, että hän on valmis miesten peleihin. Eikä hän ole vain valmis, vaan hän on valmis loistamaan. Hirvonen on poikkeuksellisen taitava ja älykäs pelaaja, jolla pysyy kiekko mukana kovassa vauhdissa. Hänen hyökkäyspään taidoilla tehdään tulosta Liigassa jo alkavalla kaudella.

Viime vuodet ovat osoittaneet, että suurlahjakkuudet nousevat yhä nopeammin Liiga-jäille. Toisaalta nuoret lahjakkuudet ovat myös huomattavasti valmiimpia isoille areenoille kuin aiemmin – niin fyysisesti kuin henkisestikin. Tämä pätee myös Hirvoseen: hän on tarpeeksi kypsä ja tarpeeksi vahva pelaamaan Liiga-tasolla.

Realistisen arvion mukaan Hirvonen pelaa Ässien kärkikentissä ja ylivoimassa tehden runkosarjassa 30-40 tehopistettä. Se olisi huippukova suoritus varausikään tulevalta pelaajalta. Tällainen kausi toisi Hirvoselle myös aikaisen varausnumeron ensi kesän NHL Draftissa, eikä olisikaan ihme, jos mies varattaisiin ensimmäisen 15 pelaajan joukossa.

Hän ei ole pisteiden valossa Liigan siirtomarkkinoiden kovin hankinta, mutta nuorukainen voi olla sitä hintalaatusuhteen puolesta. Hirvosen tienestit ovat pakostakin maltilliset, ja hän tuo Ässille tuottoa monessakin mielessä. Ensinnäkin, Hirvonen tekee NHL-sopimuksen seuraavan parin vuoden sisällä, mikä tuo porilaisille NHL:n kasvattajakorvaukset, jotka ovat Ässien kohdalla vähintään 50 000 euroa. Toisekseen, Hirvonen on huippulupaus, jota seurataan tulevalla kaudella tarkasti niin median, fanien kuin NHL-joukkueiden pelaajatarkkailijoiden toimesta. Ässät saa siinä ohessa ilmaista näkyvyyttä ja isompia lipputuloja, sillä tulevaisuuden NHL-tähdet vetävät väkeä hallille.

Tässä vaiheessa kautta on helppo arvioida, että Hirvonen oli yksi kesän parhaimmista hankinnoista, kun katsotaan pelaajan kokonaisvaikutusta seuralle.

Varhainen voitonmaksu
16 Shares