7 Shares

Tottenham rikkoi kyseenalaisia ennätyksiä, kun se hävisi kotonaan Bayern Münchenille nolosti 7–2. UCL-tappio oli jäävuoren huippu. Spursin ongelmat kulminoituvat pitkään hyvää työtä tehneeseen valmentajaan. (Kansikuva: TT)

Mauricio Pochettinon työn jälkeä Pohjois-Lontoossa ei sovi vähätellä. Spurs on noussut ylemmän keskikastin porukasta uskottavaksi kärkiryhmäksi. Aiemmin lähinnä unelmana näyttäytyneitä Mestarien liigan pelejä joukkue pelaa nyt neljättä kautta putkeen.

Pochettino on kiistatta 2010-luvun parhaita Valioliiga-managereita. Tuuli purjeissa näyttää kuitenkin kääntyneen.

Kausi on startannut heikosti. Bayern-tappio oli jäävuoren huippu. Valioliigassa Tottenham on voittanut vaivoin Aston Villan ja Southamptonin. Tappion Spurs koki kotona Newcastlelle. Pohjois-Lontoon paikallisessa ryhmä hukkasi kahden maalin johdon. Ainoa huippuesitys oli Crystal Palacen nuijiminen 4–0-lukemin. Kakkosliigan Colchester United sysäsi Spursin lauluun liigacupista.

Näyttää siis vahvasti siltä, että Spursin ja Pochettinon menestyksekäs liitto on ajamassa karille. Huonoja tuloksellisia jaksoja tulee ja menee, mutta Pochettinon Spursin hiipumisen voi päätellä kahdestakin asiasta.

Ensinnäkin muutama kriittinen luottopelaaja säteilee lähtöhaluja. Christian Eriksenin tilanne on puhuttanut koko kesän ja juutti häipynee kesällä ilmaiseksi. Pelintekijän tavoin viimeisiä sopimuskausiaan pelaava topparipari Jan VertonghenToby Alderweireld ei näytä jatkavan tämän kauden jälkeen Pohjois-Lontoossa.

Myös taktisella tasolla Spurs on jämähtänyt. Ryhmän pelillinen kivijalka on ollut täsmällisesti organisoitu prässi- ja puolustuspelaaminen. Valkopaidat myös pystyvät hallitsemaan palloa monipuolisesti ja kontrolloimaan sitä kautta pelin virtausta. Yksi suuri heikkous Spursilla on kuitenkin ollut jo pidempään: murtautumispelaaminen.

Tätä heikkoutta Pochettino ei ole onnistunut kehittämään. Alkukausi on osoittanut Spursin olevan edelleen riippuvainen sisemmiltä laitakaistoilta murto- tai keskityspalloja tarjoilevasta Eriksenistä. Ilman juuttia peli puuroutuu.

Peli ei ole kehittynyt, eikä Spursin peliin ole tullut juurikaan uusia vivahteita viime aikoina. Eriksenin ja Dele Allin kärsiessä viime syksynä vammoista, rakensi Spurs tilanteita ulompien laitakaistojen kautta. Kieran Trippier kuitenkin tarjoilee tarkkoja keskityksiään Atletico Madridin paidassa, joten tämäkin vaihtoehto on selvästi viime kautta heikompi.

Pochettino on hälyttävällä tavalla jumittunut menneeseen, niin taktisesti kuin puheiden tasolla.

Argentiinalaisluotsi on ottanut viime kauden Mestarien liiga -finaalin suojakilvekseen. Alkukauden lehdistötilaisuuksissa Pochettino on nostanut Madridin iltaa toistuvasti esille. Pochettino on sanonut, että olisi todennäköisesti jättänyt seuran, jos Spurs olisi onnistunut nappaamaan isokorvaisen kesäkuussa.

Motivaatiobuustin sijaan hävitty UCL-finaali vaikuttaa enemmänkin ulospuhallukselta.

Valioliigassa on pelattu sen verran paljon ristiin, että kärkinelikko on vain pisteen päässä. Mestarien liigassa jatkopaikan pitäisi olla käden ulottuvilla, sillä samassa lohkossa pelaa selvästi heikommat Belgradin Punainen tähti ja Olympiacos.

Nykymenolla Spurs ei kuitenkaan pitkälle pötki. Argentiinalaisen täytyy hypätä Madridin illasta tähän päivään.

Tavallaan luotsia käy jopa vähän sääliksi. Pochettino on taiteillut huomattavasti muuta kärkikuusikkoa pienemmillä resursseilla, mikä tarkoittaa väistämättä sitä, että kärkikaksikon haastaminen Valioliigassa on utopiaa. UCL-finaaliin Spurs eteni voitettuaan kaksi äärimmäisen pienen marginaalin otteluparia.

Paremmaksi on vaikea – liki mahdoton – laittaa.

Valioliigan kahdeksannen kierroksen avauspelissä Spurs kohtaa vieraskentällä Brightonin. Tiistain nöyryytyksen jälkeen pohjoislontoolaiset kaipaavat voittoa. Tappio loisi entisestään painetta Pochettinon suuntaan, joka on jo nykyisellään kertointenlaskijoiden suosikki seuraavaksi potkut saavaksi Valioliiga-luotsiksi.

Kenties molemmat kaipaisivat uutta alkua.

Nappaa korkein kerroin Betsafen vedonlyönnissä ja voita matka Makwan Amirkhanin UFC-otteluun New Yorkiin – lue lisää ja osallistu tästä