8 Shares

Video Assistant Referee -järjestelmää, tuttavallisemmin VAR:ia odoteltiin Valioliigaan kuumeisesti. Videoiden tulo ei kuitenkaan ole tuonut parannusta sarjan oikeuden jakamiseen. Oikeiden tuomioiden sijaan VAR:ia käytetään lähinnä paljon parjattujen tuomareiden selkänojana. (Kansikuva: TT)

Newcastlen Andy Carroll huitaisi kyynärpäällään Manchester Unitedin Scott McTominayta rumasti nenään, kun boksissa paininut kaksikko odotti sivuvaparia annettavaksi. Päivän selvältä punakortilta haiskahtanut huitaisu tarkastettiin VAR:lta, mutta Newcastle-hyökkääjä selvisi ilman sanktiota.

Liverpoolin Trent Alexander-Arnold upotti nappulansa ikävästi Leicesterin Youri Tielemansin akillesjänteen seutuville lauantaina. Tilannetta kelattiin videolta, mutta tuloksena oli lopulta vain kulmapotku vieraille.

Kiistanalaisia tapauksia riittää. Selviä rankkareita ja punakortteja on jäänyt antamatta, vaikka tilanteita on kelattu VAR:lta. Esimerkeiksi voisi tarjota David Silvan kaatamisen Bournemouth-pelissä tai Tielemansin rajun taklauksen niin ikään Kirsikoita vastaan. Kenties naurettavin tuomio oli Aston Villan tasoitusmaalin hylkääminen Crystal Palacea vastaan neljännellä kierroksella. Maalin syöttäneen Villa-kippari Jack Grealishin katsottiin sukeltaneen, vaikka hän oli syöttänyt pelivälineen eteenpäin jo hyvän tovin ennen kontaktia.

Valioliigan erotuomaripomo Mike Riley myönsi syyskuussa neljä VAR-virhettä. Todellisuudessa niitä on tullut paljon enemmän.

Huomionarvoista VAR-tilanteissa on ollut se, että tuomareiden tuomioita ei olla juurikaan käännetty – ainakaan kiistanalaisissa tilanteissa. Kaksi maalia on hylätty, kun pallo on osunut hyökkäävää pelaajaa käteen. Vain kerran maali on hylätty muun rikkeen vuoksi. Yhtään rankkaria ei olla annettu tai kumottu VAR:n avulla, vaikka sarjaa on pelattu jo kahdeksan kierrosta, eli 80 ottelun verran.

Ainoa osa-alue, johon VAR on tuonut selkeää lisäarvoa ovat paitsiot. TV-kuvissa on nähty harpilla piirrettyjä grafiikoita useaan otteeseen ja maaleja on joko hylätty tai hyväksytty. Viimeisimpänä Palacen Jordan Ayewin voittomaali West Hamin verkkoon hyväksyttiin, vaikka tilanne oli ehditty liputettaa alun perin paitsioksi.

Paitsiosääntö on kuitenkin oma lukunsa. Jalkapallosäännöt ovat pitkälti tulkintaa, mutta paitsio on mustavalkoinen. Pelaaja joko on paitsiolinjan väärällä puolella tai ei ole.

Näyttääkin siltä, että viime vuosina paljon parjatut Valioliiga-tuomarit ovat ottaneet VAR:n lähinnä omaksi turvakseen. Järjestelmän avulla legitimoidaan tuomareiden peleissä tekemiä päätöksiä. Samat tuomarit, jotka viheltävät otteluita nurmella, istuvat Lontoon Stockley Parkin pimennetyssä VAR-huoneessa.

Kauden aikana on nähty useaan kertaan, kuinka erotuomarit hätistelevät kipakkaa kritiikkiä antavia pelaajia – osoittaen sormellaan korvassa olevaa kuuloketta – viestien, että tilanne tarkastettiin videolta.

Nykymeno vie uskottavuuden koko tuomaritoiminnalta.

VAR ei takaa automaattisesti oikeita tuomioita, kuten Valioliigan alkukausi on osoittanut. Sen avulla voi kuitenkaan merkittävällä tavalla kasvattaa todennäköisyyttä oikeiden tuomioiden saamiseksi. Siinä piilee VAR:n lisäarvo.

Tällä hetkellä VAR:ia käytetään Valioliigassa tuomareiden selkänojana. VAR-nimen sijaan järjestelmää voisi paremminkin kutsua paitsiolinjateknologiaksi.

Lähteet: ESPN, Sky Sports

NordicBet helmikuun superdiili
8 Shares