0 Shares

NHL:ään on varattu historian aikana 461 suomalaispelaajaa, joista 136 on varattu tällä vuosikymmenellä. Mukaan mahtuu niin hyviä kuin huonoja varauksia sekä pelaajia, joita ei voi vielä tuomita suuntaan tai toiseen. (Kuva: TT)

Pelimies teki listauksen 2010-luvun suurimmista suomalaisryöstöistä. Ryöstöllä tarkoitetaan pelaajaa, joka on varattu nykytasoonsa nähden liian myöhäisessä vaiheessa. Tällä vuosikymmenellä ei ole löytynyt aivan Pekka Rinteen (2004, 8. kierros) kaltaista jättiryöstöä, mutta mukaan mahtuu hyviä löytöjä.

NHL:n 2010-luvun varaustilaisuuksien suurimmat suomalaisryöstöt:

1.Sebastian Aho, Carolina Hurricanes (2015, 2. kierros, 35. varausvuoro)

Aho oli nuorena lupaava pelaaja, josta kertoo myös toisen kierroksen varaus, mutta kukaan ei uskonut miehen nousevan tämän tason pelaajaksi. Hän on jo nyt valioluokan sentteri ja joukkueensa tärkein pelaaja. Tulevaisuudessa hän voi olla top 10 -tason sentteri koko NHL:ssä. Jos Draft käytäisiin nyt uudestaan, olisi Aho top 5 -varaus.

2. Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets (2015, 7. kierros, 189. varausvuoro)

Nutivaara varattiin vasta 21-vuotiaana, eli hän oli ollut varattavissa jo kolmena edellisenä kesänä. Lopulta Blue Jackets käytti jämävuoronsa Kärppien puolustajaan, ja tuo varaus osoittautui neronleimaukseksi. Harva seitsemännen kierroksen varaus luo uraa NHL:ssä, mutta Nutivaara on pystynyt siihen. Hän on jo nyt kelpo tason NHL-puolustaja, ja kehitys jatkuu edelleen.

3. Esa Lindell, Dallas Stars (2012, 3. kierros, 74. varausvuoro)

Lindell oli lupaava tapaus, mutta NHL:ään nouseminen ei ollut koskaan selviö. Ensimmäiset vuodet varauksen jälkeen olivat vaikeita, ja NHL näyttikin erittäin kaukaiselta haaveelta, mutta kehitys lähti räjähdysmäiseen nousuun, kun Lindell siirtyi Porin Ässiin. Nyt Starsin kolmannen kierroksen varaus näyttää hyvältä, sillä Lindell on joukkueen kolmen parhaan puolustajan joukossa, ja hän on erinomainen yleispuolustaja NHL-tasolla. Arvostuksesta kertoo paljon miehen uusi sopimus, joka on pituudeltaan kuusi vuotta ja arvoltaan lähes 35 miljoonaa dollaria.

4. Juuse Saros, Nashville Predators (2013, 4. kierros, 99. varausvuoro)

Maalivahtien varaaminen on aina hankalaa, mutta Predators onnistui tekemään hyvän löydön vuonna 2013 neljännellä kierroksella. Saroksesta on kasvanut nopeasti vakuuttava kakkosveskari NHL:ään, ja hän on osoittanut olevansa kelpo korvaaja Rinteelle, kun konkarin ura joskus päättyy. Jossain toisessa seurassa Saros olisi jo niittänyt enemmän mainetta, mutta hänen aikansa koittaa vielä. Jo nyt kuitenkin tiedetään, että Predsin varaus oli loistava ryöstö.

5. Sami Niku, Winnipeg Jets (2015, 7. kierros, 198. varausvuoro)

Niku ei ole vielä tehnyt läpimurtoaan NHL:ssä, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että hän tulee olemaan tällä kaudella vakiomies Jetsin kokoonpanossa. Hänen harjoitusleirinsä meni pilalle nivusvaivan takia, miksi hän aloitti kauden AHL:ssä hakien pelituntumaa, mutta kutsu käy kohtapuolin ylös. Olisi ihme, jos Niku ei onnistuisi vakiinnuttamaan paikkaansa Jetsin heikossa puolustuksessa, jossa hän vietti suurimman osan ajasta jo viime kaudella. Puolustaja nousee tälle listalle, sillä hän oli vuoden 2015 Draftin viimeisimpiä varauksia. Näiltä sijoilta on kova saavutus päästä pelaamaan edes yhtä NHL-ottelua. Nikulla niitä on alla 31, ja lisää tulee vielä paljon.