0 Shares

Karsinnat kesän 2020 jalkapallon EM-kisoihin lähestyvät loppuhuipennustaan. Me kaikki tiedämme Suomen karsintalohkon tilanteen, mutta mitä muissa lohkoissa on toistaiseksi tapahtunut? Se selviää alla olevasta jutusta. Kansikuva: tt

A-Lohko

Karsintojen A-lohkon kärkipaikkaa pitää odotetusti lohkon suurin ennakkosuosikki Englanti, joka on voittanut kaikki pelaamansa neljä ottelua vakuuttavalla maalierolla 19-4. Englannin takana käydään mielenkiintoinen kamppailu kisapaikkaan oikeuttavasta toisesta sijasta Tsekin ja superyllättäjä Kosovon välillä. Marraskuussa pelattava maiden välinen keskenäinen ottelu ratkaiseekin hyvin todennäköisesti toisen kisapaikan kohtalon, sillä lohkon muut maat ovat kaukana kärkikolmikon takana.

B-Lohko

EM-karsintojen B-lohko on huomattavasti A-lohkoa kovatasoisempi. Hieman yllättäen kärkipaikkaa pitää itsellään loistavasti karsinnat aloittanut Ukraina, jonka ainoa pistemenetys on maaliton tasapeli Portugalin vieraana. Kaikki on kuitenkin vielä auki, sillä jopa kuusi pistettä Ukrainan takana olevalla Serbialla on vielä jonkinlaiset mahdollisuudet nousta kahden parhaan joukkueen joukkoon. 14. lokakuuta pelattava Ukraina-Portugali tulee olemaan iso ottelu, sillä kotivoitolla Ukrainassa voidaan jo juhlia varmaa kisapaikkaa.

C-lohko

C-lohkossa ollaan varsin mielenkiintoisessa tilanteessa. Kärkipaikkaa itsellään pitää Saksa, jonka peliesitykset karsinnoissa ovat jättäneet paljon toivomisen varaa. Erityisesti edellisen karsintakierroksen nöyryyttävä 4-2 kotitappio arkkiviholliselle Hollanille sai Saksan kannattajat jälleen kyseenalaistamaan päävalmentaja Jogi Löwin aseman. Hienosta vierasvoitosta huolimatta Hollanti ei tällä hetkellä ole kahden parhaan joukkueen joukossa, sillä lohkon kakkossijaa pitää itsellään superyllättäjä Pohjois-Irlanti. Torstaina pelattava Hollanti-Pohjos-Irlanti on lohkon kiinnostavin ottelu, sillä vierasvoitolla Hollannin kisapaikka karsintojen kautta alkaa näyttää varsin vaikealta. C-lohkossa pelaa myös naapurimaamme Viro, joka on toistaiseksi hävinnyt kaikki viisi pelaamansa ottelua.

D-lohko

Karsintojen D-lohkossa ei ole yhtäkään Euroopan huippumaata, minkä myötä lohkossa on pelattu paljon ristiin ja tilanne on vielä täysin auki. Kärkipaikkaa itsellään pitää ilman tappioita toistaiseksi operoinut Irlanti, mutta Tanska ja Sveitsi hengittävät saarivaltion niskaan muutaman pisteen sisällä. Tulevat kaksi kierrosta kertovat paljon missä mennään, sillä lohkon ennakkosuosikki Sveitsi kohtaa Tanskan ja Irlannin. Mikä tahansa on vielä mahdollista, sillä kärkijoukkueet kohtaavat kaikki toisensa, joten yksittäinen voitto voi kääntää tilanteen täysin päälaelleen.

E-lohko

Jos tilanne D-lohkossa on kimurantti, voidana samaa sanoa myös E-lohkosta, jossa peräti neljä joukkuetta voi vielä realistisesti haaveilla kisoihin selviytymisestä. Lohkon kärkipaikkaa pitää hallussaan puolustava MM-hopeamitalisti Kroatia, joka ei kuitenkaan vakuuttanut missään vaiheessa karsintaurakkaansa. Slovakia ja Unkari ovat vain pisteen päässä kärkijoukkueesta ja lohkon neljäntenä oleva Waleskin on vain neljän pisteen päässä Kroatiasta, kaikki on vielä auki, varsinkin kun kärkijoukkueet kohtaavat toisensa vielä ennen karsintojen päättymistä.

F-lohko

Karsintojen F-lohkossa on kahden kerroksen väkeä. Lohkon ennakkosuosikki Espanja on pelannut vahvat karsinnat voittamalla kaikki pelaamansa ottelut ja 18 pisteellä lohkon kärkipaikka ja kisapaikka on käytännössä jo tässä vaiheessa varmaa. Espanjan takana käydäänkin sitten todella mielenkiintoista taistoa lohkon toisesta kisapaikasta kolmen joukkueen kesken. Tällä hetkellä kakkossijalla on Ruotsi, mutta Romania ja Norja hengittävät naapurimaamme niskaan kahden pisteen sisällä. Espanjalla tulee kohtaamaan vielä jokaisen lohkon muun kärkimaan, mutta riittääkö maalla motivaatiota loppuun asti, kun kisapaikka varmistuu myös matemaattisesti?

G-lohko

G-lohko on tämä hetken tilanteen perusteella näiden karsintojen ylivoimaisesti tasaisin, sillä peräti viisi joukkuetta kuuden pelatun ottelun jälkeen viiden pisteen sisällä toisistaan. Lohkon kärjessä porskuttaa Puola, jonka hyökkäyspeli on yllättäen takkuillut pahasti karsinnoissa. Kuudessa ottelussa Puola on tehnyt vain kahdeksan maalia, vaikka maalta löytyy Robert Lewandowskin, Krzysztof Piątekin ja Arek Milikin kaltaisia tähtihyökkääjiä. Puolan lisäksi suorista kisapaikoista haaveillee Slovenia, Makedonia, Itävalta ja Israel. Lohkossa on pelattu niin paljon ristiin, että parikin voittoa viimeisestä neljästä ottelusta voi kääntää koko lohkon tilanteen täysin päälaelleen.

H-Lohko

H-lohkon tilanne on siinä mielessä mielenkiintoinen, että puolustava jalkapallon maailmanmestari Ranska joutuu tekemään täyden päivätyön päästäkseen omasta lohkostaan kisoihin. Ranska nimittäin meni hieman yllättäen häviämään lohkon kärkipaikkaa pitävälle Turkille, mikä avasi lohkon muille maille mahdollisuuden yllätykseen. Perjantaina Reykjavikissä pelattava Islanti-Ranska tuleekin olemaan iso ottelu, sillä Islannin tulisi välttää tappio, tai kisapaikka uhkaa karata turhan kauas. Sanansa sanottavana on myös Albanialla, mutta kuuden pisten takamatkaa ei hevillä kurota lopuissa neljässä ottelussa.

I-lohko

I-lohko näyttää tällä hetkellä kaikista alkulohkoista ylivoimaisesti selvimmältä. Kisajoukkueet ovat käytännössä jo varmat, vaikka otteluita on vielä jäljellä useita. Karsintalohkon kärkipaikkaa pitää odotetusti itsellään Belgia, joka on marssinut voitosta voittoon päästämällä kuudessa pelaamassaan ottelussa vain yhden maalin. Yhtä selkeä kakkonen Venäjä, jonka ainoa pistemenetys on tappio karsintojen avausottelussa Ranskalle. Potentiaaliseksi jatkoonmenijäksi povattu Skotlanti on epäonnistunut karsinnoissa täysin, sillä se on tällä hetkellä -8 maalierolla lohkon viidentenä Kyproksen ja Kazakstanin takana.

Nappaa korkein kerroin Betsafen vedonlyönnissä ja voita matka Makwan Amirkhanin UFC-otteluun New Yorkiin – lue lisää ja osallistu tästä 

0 Shares