34 Shares

Winnipeg Jetsin 18-vuotias tulokaspuolustaja Ville Heinola on säväyttänyt kauden kolmessa ensimmäisessä ottelussa. (Kuva: TT)

Yllättäen Jets-puolustukseen murtautunut Heinola on napannut kolmessa ottelussa kaksi syöttöpistettä, mutta pisteistä viis. Parempi mittari on jääaika, joka kertoo suomalaisen onnistumisesta. Ensimmäisessä ottelussa jääaikaa tuli jo 18:24. Toisessa ottelussa rooli kasvoi, ja jääaikalukema oli 21:01. Sama laulu jatkui kolmannessa ottelussa, kun jääaika painui yli 23 minuutin.

Peliajan kasvu kielii vain yhdestä asiasta: Heinola on pelannut koko ajan paremmin ja saanut siksi enemmän luottoa. Yksinkertaista!

Suomalaismediasta on voinut saada helposti kuvan, että Heinola dominoi NHL-kaukaloissa ja on suorastaan johtava pelaaja. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, eikä se ole edes realistista. Heinola on pelannut varmaa ja yksinkertaista kiekkoa. Hän on ollut useimmiten “näkymätön”, ja se on vain hyvä asia. Se kertoo siitä, että Heinola tekee asioita oikein sortumatta virheisiin.

Heinolan hyvyys johtuu etenkin hänen hyvästä peliälystä. Kun hän saa kiekon, hän antaa helpon syötön lähimmälle joukkuetoverille. Ja kun hän antaa syötön, löytää kiekko yleensä oman pelaajan lavan. Tällöin Heinola ei sorru kiekon hautomiseen, miksi hän ei myöskään tee kiekonmenetyksiä.

Hyvän peliälyn takia mies on saanut paikan Jetsin kakkosylivoimasta, ja sekin ruutu on täytetty samoilla konsteilla mallikkaasti: Heinola antaa varmoja ja tarkkoja syöttöjä, jotka edistävät peliä. Minkäänlaiset näpräilyt hyökkäyssinisellä tai bulgarialaiset syötöt eivät kuulu Heinolan asevarastoon.

Peliälyyn liittyy myös Heinolan mallikas sijoittuminen ja pelinlukutaito. Puolustaja osaa ennakoida tilanteita ja olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Silloin hän pystyy puolustamaan mailallaan, eikä hänen tarvitse koko ajan sortua juoksemaan vastustajan perässä ja painimaan kulmissa.

Se onkin ehkäpä tärkein asia Heinolan kannalta, sillä hän on vielä todella kevytrakenteinen. Heinolalla riittää myös paljon tekemistä luistelunopeutensa ja -tekniikkansa kanssa, ja luistelutaito on hyvin merkittävässä roolissa puolustuspelaamisessa.

Näiden puutteiden takia Heinolalla tulee vielä tällä kaudella ongelmia NHL-kaukaloissa, mutta se kuuluu asiaan. Tällä hetkellä ei kuitenkaan vielä tiedetä, missä nuorukainen pelaa tämän kauden pääosin. Kolmen ensimmäisen NHL-ottelun perusteella ei olisi ihme, jos hän saisi viettää koko kauden taalajäillä. NHL-kausi on kuitenkin julmetun pitkä 18-vuotiaalle raakileelle, joten tie voi viedä välillä farminkin puolelle. Ja se ei olisi edes huono asia, sillä AHL:ssä hän pääsisi pelaamaan enemmän kiekolla ja olemaan joukkueensa pakiston ykkösstara. Se voisi olla pitkässä juoksussa kehityksen kannalta jopa parempi asia.

Tällä hetkellä Heinola pelaa kuitenkin upeasti NHL:ssä, ja toivon mukaan kehitys jatkuu läpi kauden.

Yksi asia lienee kuitenkin varma: Rauman Lukko ei saa nauttia Heinolan palveluista enää tällä kaudella.

34 Shares