39 Shares

Saksalainen keskikenttäpelaaja Bastian Schweinsteiger ilmoitti tiistaina päättävänsä kunniakkaan peliuransa tämän kauden jälkeen. Yhdysvaltain MLS-liiga huipentuu marraskuussa, mutta Schweinsteigerin viimeiseksi seuraksi jääneen Chicago Firen kausi päättyi jo runkosarjaan. Saksalainen soturi ehti tehdä pitkän päivätyön niin seura- kuin maajoukkuetasollakin saksalaisfutiksen parissa. (Kuva: TT)

Kun Saksan maajoukkue – Die Mannschaft – voitti 24 vuoden odotuksen jälkeen himoitun maailmanmestaruuden Brasilian MM-kisoissa kesällä 2014, oli Schweinsteiger yksi joukkueen taistelun ilmentymistä. Mario Götzen finaalissa iskemän dramaattisen jatkoaikaosuman ohella yksi ikonisimmista hetkistä oli Schweinsteigerin vertavuotavat kasvot. Ilkeän haavan silmänsä alle saanut soturi ei suostunut jättämään peliä kesken, vaan jäi kentälle ratkomaan omalla periksiantamattomalla asenteellaan uransa suurinta ottelua joukkueelleen. 

Noiden MM-kisojen jälkeen Schweinsteiger peri maajoukkueen kapteenin nauhan Philipp Lahmilta. Ystävältä, jonka kanssa hän pelasi niin maajoukkueessa kuin seurajoukkueessa pitkälti yli vuosikymmenen ajan ja jonka kanssa hän teki Mestarien liiga-debyyttinsä samaan aikaan, marraskuussa 2002, kasvattajaseuransa Bayern Münchenin paidassa.

Schweinsteiger pelasi pitkän uransa aikana kaikkiaan yli 500 kertaa Bayern Münchenin väreissä. Hän voitti müncheniläisten riveissä kahdeksan Bundesliiga-mestaruutta, seitsemän Cup-mestaruutta ja kirsikkana kakun päälle vielä Mestarien liigan keväällä 2013.

Nuori baijerilainen aloitti Bayern Münchenin nuoriso-ohjelmassa 14 vuoden ikäisenä ja solmi seuran kanssa ensimmäisen ammattilaisopimuksen täytettyään 18-vuotta. Monet suomalaisetkin jalkapallon ystävät muistavat varmasti erikoisen näköisen vaalean pellavapään, joka usein kirmasi vaihdosta FC Bayernin oikealla laidalle ottelun toisella puoliajalla.

Schweinsteiger teki maajoukkuedebyyttinsä vuonna 2004 Unkaria vastaan, nousten nopeasti Saksan joukkueen vakiokalustoon. Nyt 35-vuotiaana, hänellä on Cristiano Ronaldon kanssa eniten EM- ja MM-lopputurnauspelejä maajoukkueessaan, kaikkiaan 38 ottelua.

Huikaiseva maajoukkue-ura päättyi vuonna 2016 ja Suomen jalkapallomaajoukkue sai kunnian olla Schweinsteigerin viimeinen vastustaja maajoukkuetasolla. Huuhkajat kohtasivat Saksan kauniiden seremonioiden sävyttämässä ystävyysottelussa Mönchengladbachissa, elokuun viimeisenä päivänä kolme vuotta sitten.

Nyt, lopettamisuutisensa jälkeen lukuisat Schweinstegerin entiset pelikaverit ovat jakaneet kiitosta ja kunnioitusta saksalaiselle sosiaalisen median välityksellä ja on selvää, että hän jättää pelikentät Bayern Münchenin ja Saksan maajoukkueen todellisena legendana.

Maajoukkueluotsi Joachim Löw on ehtinyt jo mainita, että entiselle luottomiehelleen olisi ovi myös valmennushommiin auki maajoukkueessa. Nähtäväksi jää, minkälaisiin urotekoihin Schweinsteiger tähtää seuraavaksi. 

Nappaa korkein kerroin Betsafen vedonlyönnissä ja voita matka Makwan Amirkhanin UFC-otteluun New Yorkiin – lue lisää ja osallistu tästä!

Varhainen voitonmaksu
39 Shares