13 Shares

Kiina on Yhdysvaltojen jälkeen NBA:n suurin yksittäinen markkina-alue. Koripallo on maailman suurimman valtion ykkösurheilulaji, sillä yli 300 miljoonaa kiinalaista pelaa tavalla tai toisella säännöllisesti koripalloa. Maailman tasokkain korissarja NBA on Kiinassa supersuosittu, sillä eräiden tietojen mukaan yli 500 miljoonaa kiinalaista seuraa NBA:ta tavalla tai toisella. Nyt NBA:n ja Kiinan väliset suhteet ovat vaarassa, sillä maan suosituimman korisjoukkueen Houston Rocketsin General Manager Daryl Morey suututti viattomaksi tarkoitetulla twiitillä maan kansalaiset ja poliittiset päättäjät. Samalla NBA:n ja kiinalaisen mediayhtiön Tencentin solmima yli 1,5 miljardin euron arvoinen sopimus on vaarassa kariutua. (Kansikuva: TT)

Koripallo on aina ollut Kiinan ykkösljoukkuelaji. Alati uusia tulolähteitä halajava NBA avasi ensimmäisen Kiinan toimistonsa jo vuonna 1992 ja siitä lähtien eri NBA-joukkueet ja tähtipelaajat ovat tehneet joka kesä Kiinaan markkintointimatkoja.


Vedonlyöntiyhtiö Betsson iskee pöytään uusille asiakkailleen Bosnia ja Hertsegovinan ja Suomen otteluun poskettoman tarjoksen. Saat Pukin tekemälle avausmaalille todella kuumottavan kertoimen 100. Pääset lunastamaan tarjouksen tästä.


Yksi kuitenkin puuttui pitkään. Vaikka koripallo on Kiinassa jättisuosiossa, ei maa onnistunut tuottamaan NBA-tason tähtipelaajaa ennen vuotta 2002. Tuolloin Kiinan liigassa hurjilla tehoilla pelannut sentteri Yao Ming varattiin varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Supertähti Mingin preesens vain nosti NBA:n suosiota Kiinassa ja 230-senttisen jättiläisen varanneesta Houston Rocketsista tuli hetkessä Kiinan suosituin ulkomaalainen urheilujoukkue. Loukkaantumiset estivät lopulta Mingin nousun pelilliseksi supertähdeksi, mutta mies pelasi läpi uransa NBA:n tähdistöotteluissa, kiitos Kiinasta tulleen jättimäisen äänestysmäärän.

Hong Kong on viime kuukausina noussut maailman keskipisteeseen. Monta kuukautta kestäneet protestit johtuvat Kiinan halusta kaventaa Hongkongin itsehallintoa ja demokraattisia erivapauksia. Asia on arka Kiinalle, joka ei ole tottunut nähdynkaltaisiin julkisiin pr-painajaisiin.

Asian sai huomata monen vuoden ajan erinomaista työtä Houston Rocketsin GM:n tehnyt Daryl Morey, joka osoitti viime vikkolla tukensa Hong Kongin mielenosoittajille twitterin välityksellä. Nopeasti twitteristä poistunut twiitti aiheutti valtavan skandaalinen kiinalaisten korisfanien keskuudessa. Kiinan koripalloliitto ilmoitti välittömästi lopettavansa kaikenlaisen yhteistyön Houston Rocketsin kanssa ja Kiinan NBA-lähetysoikeudet omistavat tahot kertoivat jättävänsä kaikki Rocketsin tulevan kauden ottelut näyttämättä. Kaiken kruunuksi Houston menetti monia rahakkaita yhteistyösopimuksia eri kiinalaisten firmojen kanssa.

Kohu on ajanut NBA:n vaikeaan tilanteeseen. Maailman paras koripallosarja on tukenut komissaari Adam Silver aikakaudella vahvasti pelaajiensa sanavapautta, minkä myötä Lebron Jamesin, Steve Kerrin ja Greg Popovichin kaltaiset nimimiehet ovat ottaneet vahvasti kantaa USA:n yhteiskunnan ongelmakohtiin. NBA ja Morey pahoittelivat välittömästi twiitin nostamaa kohua, mikä ei miellyttänyt kaikkia yhdysvaltalaisia. Moni korisfani koki, että NBA uhraa pyhimmät arvonsa valtavan rahamäärän edessä ja komissaari-Silver riensikin nopeasti korjaamaan lausuntojaan ilmoittamalla NBA:n tukevan Moreyn oikeutta ilmaista omia poliittisia mielipiteitään.

Vaikka Moreyn twiitistä on jo muutama päivä aikaa, ei kohu NBA:n ja Kiinan välillä tunnu laskeutuvan. Juuri nyt kukaan ei tunnu tietävän, miten kahden osapuolen yhteistyö jatkossa tulee jatkumaan. Kovasti odotettu NBA-kausi alkaa reilun viikon päästä ja tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että pelin ulkopuoliset kohut vievät suuremman huomion maailman laadukkaimmalta koripallolta.

13 Shares