1 Shares

Liigassa on nähty alkukaudella useita yksilöitä, jotka ovat nousseet puskista tähtiin. Etenkin Hämeenlinna-Tampere-akselilta on löytynyt useampikin yllättäjä. (Kuva: TT)

Pistepörssin kärkisijoilta löytyy tuttuja nimiä Kristian Kuuselan johdolla, ja jos otannaksi otetaan pistepörssin top 30 -nimet, niin ryhmä on hyvin odotetunlainen. Myös puolustajien pistepörssissä sekä maalivahtien tilastoissa heiluu kärkipäässä tuttuja nimiä.

Jokaisessa tilastossa mukaan mahtuu kuitenkin muutamia tuntemattomampia pelaajia, ja siksi Pelimies listasi Liigan alkukauden viisi suurinta yllättäjää.

Top 5: Liigan alkukauden suurimmat yllättäjät:

5. Anton Levtchi, Tappara

23-vuotias laituri osoitti jo viime kaudella, että hänessä on potentiaalia, kun taitava mies takoi runkosarjassa 23 tehopistettä. Kukaan ei kuitenkaan odottanut, että hän voisi olla johtava pelaaja jo tällä kaudella. Ainakin alkukauden perusteella Levtchi on valmis takomaan huipputulosta, sillä joukkueen kakkoskentässä pelaava hyökkääjä on saalistanut 12 ottelussa tehot 3+9=12.

4. Elmeri Eronen, HPK

Puolustaja Eronen vietti viimeiset neljä kautta TPS:n vakiomiehistössä, ja hänen odotettiin nousevan turkulaisten alakerran johtohahmojen joukkoon. Kehitys alkoi kuitenkin polkea paikoillaan, ja 24-vuotiaan miehen oli pakko lähteä hakemaan uusia haasteita. Ja hyvä niin, sillä nyt Eronen on hallitsevan Suomen mestarin alakerran tärkeimpiä palasia. Yli 20 minuutin jääaikoja kellottava Eronen on tehnyt jo tehot 2+8=10, jolla hän on puolustajien pistepörssissä toisena. Hän on jo nyt takonut yhtä monta tehopistettä kuin koko viime kaudella.

3. Michael Garteig, Tappara

Tappara hankki ykkösmaalivahdikseen Emil Larmin, mutta HPK:n mestaruuteen torjunut veskari lähtikin rapakon taakse. Tilalle hankittiin kanadalainen Garteig, joka oli pelannut aiemmin pääsääntöisesti Pohjois-Amerikassa “farmin farmissa” eli ECHL:ssä. 27-vuotias veskari vaikutti todelliselta arvalta, ja moni uskoi hänen olevan kakkosveskari. Sitä hän ei kuitenkaan ole – ainakaan lyhyen otannan perusteella. Garteig on torjunut viidessä ottelussa ja tuonut kirvesrinnoille neljä voittoa. Garteigin taakse on tehty vain viisi täysosumaa, ja miehen tilastot ovatkin komeaa luettavaa: päästettyjen maalien keskiarvo on 0,98 ja torjuntaprosentti 96,8. Kukaan tuskin odotti, että Garteig olisi välittömästi Liiga-vahtien eliittiä.

2. Matias Maccelli, Ilves

19-vuotias hyökkääjä tiedettiin huipputaitavaksi. Viime kaudella hän loisti Yhdysvalloissa lukiosarja USHL:ssä tehden 62 ottelussa 72 tehopistettä, ja nappikausi toi miehelle NHL-varauksen neljännellä kierroksella. Hyppy Liigaan piti olla iso, mutta siltä se ei kuitenkaan vaikuta. Maccelli on ollut Ilveksen hyökkäyksen suurimpia voimavaroja, kun taitava kiekonkäsittelijä on takonut kahdeksassa ottelussa tehot 3+6=9. Läpimurtokausi ei ole yllätys, mutta nousu Ilveksen johtavien pelaajien joukkoon ja yli piste per peli -tahdilla pelaaminen on jättiyllätys.

1.Valtteri Puustinen, HPK

20-vuotias laituri murtautui viime kaudella Kerhon miehistöön tehden 47 ottelussa 10 maalia ja 13 tehopistettä. Hän oli mukana myös Suomen nuorten MM-kultajoukkueessa. Kesällä Pittsburgh Penguins varasi Puustisen NHL Draftin seitsemännellä kierroksella. Hienosta debyyttikaudesta huolimatta on valtava yllätys, että nuorukainen pystyy olemaan jo nyt HPK:n tähtipelaaja. Mies ei ole taidoiltaan mikään suurlupaus, eikä hän ole fyysisesti lähelläkään valmista pelaajaa. Siltikin Puustinen on takonut tasaisesti tulosta ja tehnyt 12 ottelussa tehot 5+7=12.

1 Shares