0 Shares

FC Schalke 04 on ollut jo kauan todellinen huippumaalivahtien hautomo. Lähtien Oliver Reckistä ja Jens Lehmannista ja jatkuen aina Manuel Neueriin asti, useat veräjänvartijat ovat hankkineet uransa alkutaipaleella kannuksensa Gelsenkirchenissä, ennen siirtymistään suurempiin ympyröihin. Nyt Kuninkaansinisillä on jälleen uusi huippulupaus tolppien välissä, kun nuori Alexander Nübel on pelannut lyhyessä ajassa itsensä taustalta eturiviin ja jopa edustusjoukkueen kapteeniksi asti. (Kuva: TT)

23-vuotiaan kassarin kehitys on ollut huikaisevaa sivusta seurattavaa, eikä siksi voi pitää lainkaan ihmeellisenä, että Bayern Münchenin ja RB Leipzigin kaltaiset kärkiseurat ovat jo osoittaneet kiinnostuksensa kovassa nosteessa olevaan veräjänvartijaan.

Synkän viime kauden jälkeen Schalke on ollut yksi tämän syyskauden suurista onnistujista Bundesliigassa. Uuden valmentajan David Wagnerin sisäänajama, korkeaan prässipeliin perustuva ja aggressiivinen futis on ollut nautittavaa katsottavaa. Joukkueesta on noussut esiin useita onnistujia hyökkäyspäässä, kuten Suat Serdar ja Amine Harit, mutta pelkästään heidän panoksensa ei silti selitä kaikkea. Schalkella on ollut tämän syyskauden yksi pitävimmistä puolustuksista. Profiilipakiksi toissakesänä hankitulla Salif Sanella oli hankala viime kausi, mutta tänä syksynä keskuspuolustaja on onnistunut alakerrassa.

Samoin yksi keskeisimmistä pelaajista on ollut Nübel, joka kuului menneenä kesänä myös Saksan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kantaviin voimiin nuorten EM-kisoissa. Schalken edustusjoukkueeseen hän nousi kuin varkain kesken viime kauden. Silloinen valmentaja Domenico Tedesco otti riskin ja nosti nuoren Nübelin yhtäkkiä pelaavaksi maalivahdiksi, ohi tuolloisen luottovahdin Ralf Fährmannin. Tedescon tarkoituksena oli yrittää herätellä katastrofaalisen kauden pelannutta joukkuettaan. Tulokset eivät parantuneet, ja Tedesco potkittiin lopulta kilometritehtaalle. Nübel oli kuitenkin ehtinyt vakuuttaa seurajohdon tolppien välissä niin, että Fährmann lainattiin kesällä Valioliigaan Norwichiin.

Nübel on hyvin tyypillinen nykyaikainen saksalaismaalivahti. Monipuolinen torjuja, joka pelaa erinomaisesti jalalla ja senpä vuoksi vertaukset “Die Mannschaftin” ykköstorjujaan Neueriin eivät ole tuulesta temmattuja.

Kun Nübel pelasi lapsuuden joukkueessaan TSV Tudorfissa, hän oli itseasiassa vielä hyökkääjä. 9-vuotiaana Paderbornin juniorijoukkueeseen vaihdettuaan, häntä soviteltiin ensin puolustavan keskikenttämiehen rooliin, koska hän osasi käsitellä palloa hyvin. Pian valmennuksen huomattua Nübelilla olevan hyvät kädet, poika siirrettiin pysyvästi maalivahdiksi. Paderbornin edustusjoukkueessa saksalainen ei pelannut minuttiakaan, mutta siirryttyään Gelsenkircheniin ja Schalkeen, reilut neljä vuotta sitten on nuorukaisen kehitys ollut valtavan nopeaa.

Nübelin nykyinen sopimus on katkolla ensi keväänä ja voi hyvin olla, että maalivahti taustajoukkoineen puntaroi tarkasti siirtymisestä vieläkin isompiin ympyröihin. Ottajia nimittäin varmasti löytyy ja ainakin Bayern on tottunut haalimaan huippulupauksia kilpailijaseuroista ilman siirtokorvauksia.

Isosta potentiaalistaan huolimatta Nübel tarvitsee nyt oikeanlaisen ympäristön pystyäkseen nousemaan seuraavalle tasolle ja tämän vuoksi nuoren maalivahdin voisi olla viisainta ohittaa – ainakin toistaiseksi – müncheniläisseuran kosiskelut. Uuden jatkosopimuksen allekirjoittaminen Schalken kanssa toisi rauhaa ja vakautta pelaajalle itselle kuin myös nykyiselle työnantajalle.  Lisäksi ylimääräinen vuosi Veltins Arenalla kasvattaisi kokemusta ja rutiinia sekä nostaisi hyvin todennäköisesti pelaajan markkina-arvoa entisestään. Vaaran paikka piilee oikeastaan vain siinä, että Schalke on tunnettu ajoittaisesta turbulenssistaan ja seuran ympärillä tasaisin väliajoin pyörivä saippuaooppera voi olla omiaan sekoittamaan pasmoja.

Seuraamme tilanteen kehittymistä.

0 Shares