36 Shares

Dallas Starsin nuoresta suomalaispuolustajasta Miro Heiskasesta on tullut yksi NHL:n parhaista puolustajista. (Kuva: TT)

Heiskasen nimen ja Norris Trophyn eli NHL:n parhaalle puolustajalle ojennettavan palkinnon mainitseminen samassa lauseessa saattaa kuulostaa villiltä, mutta todellisuudessa se ei sitä ole.

Heiskanen on osoittanut toisella NHL-kaudellaan, että hän on jo eliittipuolustaja taalajäillä ja että sarjasta ei löydy montaakaan puolustajaa, joka vetäisi hänelle vertoja.

Kysymys kuuluu, onko Heiskasella vielä realistisia mahdollisuuksia voittaa himoittua Norris Trophya, joka on mennyt viime vuosina Victor Hedmanin ja Brent Burnsin kaltaisille nimille.

Allekirjoittaneen mielestä ajatus ei ole enää epärealistinen, joskin se on vielä kaukainen. Mutta kuinka kaukainen?

Jos mietitään kriteerejä NHL:n parhaalle puolustajalle, niin esiin nousee etenkin yksi asia: monipuolisuus. Norrisin voittajan täytyy olla yksi sarjan tehokkaimmista puolustajista, mutta samalla hänen täytyy olla johtopelaaja myös omassa päässä. Heiskanen ei yllä aivan tehokkaimpien puolustajien joukkoon, mutta kärkiryhmä ei ole kaukana. Omassa päässä hän on jo todella kovan luokan pelaaja.

Heiskanen on tehnyt kauden 21 ottelussa 14 tehopistettä, joten pistetahti enteilee yli 50 tehopisteen kautta. Kun otetaan vielä huomioon se, että Dallasin peli menee koko ajan eteenpäin, niin se tulee näkymään myös pelaajien pistemäärissä. Näin ollen 60 tehopisteen ylitys runkosarjassa on täysin mahdollista nuorelle suomalaiselle.

Puolustuspäässä hän tekee koko ajan oikeita asioita. Heiskanen riistää kiekkoja oikea-aikaisilla iskuillaan ja vahvalla mailapelillään. Hän sijoittuu oikein ja blokkaa laukauksia. Heiskanen on luistimilla niin vahva, että häntä on lähes mahdoton ohittaa suorissa hyökkäyksissä. Kulmissa hän voittaa kaksinkamppailut pitämällä toistuvasti oikean etäisyyden hyökkääjään, milloin vastustaja ei pysty painelemaan Stars-tähdestä ohi.

Heiskanen on tänä päivänä Starsin alakerran tärkein palanen. Siitä ei ole epäilystäkään.

Mutta se Norris-palkinto. Kuinka kaukana se oikeasti on? Asetellaan näin, että Heiskanen saattaa olla jo NHL:n kymmenen parhaan puolustajan joukossa, mutta kolmen finaalikandidaatin joukkoon mahtuminen on vielä liian iso pala purtavaksi. Tällä kaudella NHL:ssä on nähty useita huippukautta pelaavia puolustajia, ja se tekee kilpailusta aiempia vuosia kovemman. John Carlson, Dougie Hamilton, Roman Josi, Shea Weber ja muutamat muut pelaavat käsittämättömän kovalla tasolla, joten Heiskasen aika ei ole vielä.

Mutta se voi olla jo lähivuosina. Heiskasen kehitys on ollut vuosittain isoa, ja se tuskin päättyy vielä hetkeen. Ensi kaudella suomalainen voi olla jo Norris-kilpailun finaalikolmikossa. Se ei olisi enää edes yllätys.

36 Shares