0 Shares

Liigan tämän hetken kuumin pelaaja JYPin Julius Nättinen on lyönyt katseensa taas rapakon taakse. (Kuva: TT)

Nättinen, 22, keräsi juniorina isoja kehuja, kun hän nousi isoon rooliin JYPin A-nuorissa oltuaan vasta C-juniori-ikäinen. Huippulahjakas pelaaja debytoi Liigassa jo kaudella 2013-14, ja hän lähti toisen kierroksen varauksena rapakon taakse kesällä 2015.

Kaksi ensimmäistä vuotta kuluivat juniorisarja OHL:ssä, minkä jälkeen sentteri aloitti NHL-taipaleensa Anaheim Ducksissa. Odotukset olivat korkealla, miksi tulokasvuosi Ducks-organisaatiossa oli jättipettymys, kun miehellä oli vaikeuksia pysyä kyydissä jopa AHL-jäillä. Nättinen pelasi tuolla kaudella 55 ottelua AHL:ssä ja teki tehot 4+8=12.

Niinpä entinen huippulupaus palasi viime syksynä maitojunalla Suomeen ja JYPiin. Ensimmäinen kokonainen Liiga-kausi oli vuoristoratamainen, ja kukaan ei varmasti ollut täysin tyytyväinen nuoren hyökkääjän otteisiin. NHL-unelma näytti karkaavan.

Tämä kausi on ollut kuitenkin täysin erilainen: Nättinen on tehnyt kauden 19 ottelussa 16 maalia ja 28 tehopistettä. Mies johtaa sekä sarjan maali- että pistepörssiä. Kaikki muuttui yhdessä kesässä, ja viimeinkin Nättinen on lunastamassa potentiaaliaan. Ja mikä parasta, paljon potentiaalia on vielä lunastamatta.

Se tarkoittaa vain yhtä asiaa: NHL-unelmaa ei tarvitse vielä kuopata. Nättisen pelaajaoikeudet ovat yhä Ducksilla, ja ankkaorganisaatiossa seurataan tarkasti suomalaisen edesottamuksia. On varmaa, että Ducks haluaa vielä tuoda Nättisen takaisin ison veden taakse. Ja on myös selvää, että Nättisellä on tällä kertaa paremmat eväät menestyä Pohjois-Amerikassa ja nousta NHL-jäille asti.

Nättisen hyökkäyspään ominaisuudet ovat sitä luokkaa, että hän pystyisi olemaan tehokas myös NHL:ssä. Hän on viisas pelaaja, joka tekee oivaltavia syöttöjä vaihdosta toiseen ja luo paikkoja muille. Hän pelaa nykyään suoraviivaisesti, ja miehen rannelaukaus onkin mennyt rajusti eteenpäin. Se lähtee nopeasti ja on tarkka. Hyvin peliä lukeva Nättinen tekee myös nerokkaita riistoja ja kääntää pelin nopeasti.

Suurimmat kysymysmerkit NHL:n suhteen ovat luistelunopeudessa ja vääntövoimassa. Molempien suhteen riittää vielä paljon tekemistä, mutta Nättinen on osoittanut, että hän on nykyään ammattilainen, joka on valmis paiskimaan töitä menestyksen eteen.

NHL:ssä menestyminen vaatisi myös isoa roolia. Häntä on turha sovitella minkään NHL-seuran alempiin kenttiin pienelle jääajalle. Nättinen on nykyään parhaimmillaan laiturin roolissa, jossa hän saa keskittyä hyökkäyspeliin, ja se sopii hänelle paremmin kuin hyvin. Vierelle kun heittää vahvan kahden suunnan sentterin ja yhden vauhdikkaan peliä tekevän laiturin, niin Nättisen avut tulevat parhaiten esiin. JYPissä näitä rooleja hoitavat Miska Siikonen ja Petrus Palmu.

Jos NHL:stä heruisi tällainen näytön paikka, olisi Nättisellä edelleen hyvä sauma nousta tehokkaaksi pelaajaksi myös NHL-jäille. Se vaatii monen asian loksahtamista paikoilleen sekä isoja kehitysloikkia, mutta pääasia on se, että Nättinen ei ole enää menetetty lupaus, joka ei ole valmis kaivamaan potentiaaliaan esiin. Nyt hän voi realistisesti haaveilla pääsystä maailman parhaaseen liigaan ja vahvan uran pelaamisesta.

0 Shares