26 Shares

Tarunhohtoinen NHL on täynnä nippelitietoa ja mitä kummallisempia tilastoja. Pelimies.com listasi muutamia mielenkiintoisia faktoja vuosien varrelta maailman parhaasta kiekkoliigasta. (Kuva: TT)

Kuinka monta sinä osasit luetella näistä aikaisemmin?

Ensimmäinen NHL-maali:

Montreal Wanderersin Dave Ritchie sai nimiinsä ensimmäisen virallisen NHL-maalin. Osuma syntyi joulukuun 19.päivä vuonna 1917 Toronto Arenasia vastaan.

Yhden dollarin mies:

Vuonna 1993 Winnipeg Jets treidasi vähälle peliajalle jääneen Kris Draperin Detroit Red Wingsiin. Vaihdossa Jets halusi vaivaisen yhden dollarin. Loppu onkin sitten upeaa kiekkohistoriaa. Draper pelasi Red Wings-paidassa lopulta 1137 ottelua ja iski 158 maalia. Mies voitti Detroitissa 17 kauden aikana neljä Stanley Cupia vuosina 1997, 1998, 2002 ja 2008. Kyseessä oli varmasti koko NHL-historian parhaiten käytetty dollari.

Miljoonan dollarin mies:

Vuonna 1971 Boston Bruins teki Bobby Orrin kanssa viisivuotisen sopimuksen, arvoltaan 200 000 dollaria per vuosi. Kyseessä oli mullistava kontrahti, sillä Orrin pahvi oli ensimmäinen miljoonan dollarin diili NHL:ssä. Sittemmin Hall of Fameen noussut pelaaja tykitti 181 maalia tuon viiden vuoden aikana ja oli Bruinsille eittämättä joka pennin väärti.

Ihanaiset naiset:

Tiesitkö, että himoitusta Stanley Cup-pokaalista löytyy myös 12 naisen nimet? He kaikki ovat seurojen omistajia tai johtoryhmän jäseniä. Detroit Red Wingsin presidenttinä vuosina 1954-1955 toiminut Marguerite Norris oli ensimmäinen nainen joka sai nimensä arvostettuun pystiin.

Ei koolla ole väliä:

Maalivahti Roy Worters on NHL-historian lyhyin pelaaja kautta aikojen. Pittsburgh Piratesissa, New York Americansissa ja Montreal Canadiensissa urallaan pelannut kassari oli vain 161,5cm pitkä. Koko ei selvästikään ollut este, sillä kanadalainen tahkosi NHL:ssä kaikkiaan 484 matsia vuosien 1925-1937 aikana.

NHL:n pisin pelaaja on Boston Bruinsin järkälemäinen Zdeno Chara. Slovakialaispuolustaja on jopa 206 senttimetriä pitkä, eli yli 44 senttiä pidempi kuin Worters.

Ensimmäinen kiekko pelivälineenä:

Huhujen mukaan ensimmäiset peleissä käytettävät kiekot olivat vain lehmänlannasta muotoiltuja jäädytettyjä ulostepaloja! Tästä ei tosin ole olemassa konkreettista faktaa, vaan kyseessä on enemmänkin pelkkiä aikalaiskertomuksia. Siitä huolimatta voimme kaikki olla onnellisia, että nykyaikana ei enää ole ollut tarvetta tämänkaltaisiin materiaalivalintoihin. Nykyaikainen kiekko valmistetaan vulkanoidusta kumista ja se on yhden tuuman paksuinen ja halkaisijaltaan kolme tuumaa.

Vaikka nykykiekko särkee hampaat vuorenvarmasti osuessaan ns. puhelimeen, ottaisi moni kiekkoilija mieluummin suuhunsa kovaa kumia kuin palan rehellistä “scheißea”.

Maalivahtien tekemät maalit:

Entinen New York Islandersin maalivahti Billy Smith oli ensimmäinen veräjänvartija, joka sai nimensä maalintekijätilastoihin. Tämä tapahtui marraskuun 28. päivä vuonna 1979. Philadelphia Flyersin legedaarinen ruutitynnyri Ron Hextall oli toinen NHL-maalivahti joka osui maalipuiden väliin, mutta ensimmäinen joka oikeasti laukoi kiekon maaliin. Kaikkiaan 11 maalivahtia on tehnyt maalin NHL:ssä. New Jersey Devilsin Martin Brodeur johtaa veskareiden tilastoa kolmella tekemällä osumallaan.

26 Shares