3 Shares

Sieltä se tuli: Jose Mourinho on Tottenhamin uusi päävalmentaja kauden 2022/23 loppuun asti ulottuvalla sopimuksella. Kyseinen liitto tarjoaa paljon vaihtoehtoja niin hyvässä kuin pahassakin. (Kuva: TT)

Ensimmäinen suuri kysymys on, että millaisen joukkueen Mourinho haluaa Spursin uutuuttaan kiiltävällä stadionilla nähdä. Nimittämisen yhteydessä antamissaan kommenteissa Jose kehui nykyryhmää ja akatemiaa, sanoen näiden olleen merkittävä tekijä siinä että portugalilainen saatiin tv-studiosta takaisin haalarihommiin.

Mourinholla on kiistatta käsissään erittäin lahjakas ryhmä, jonka parhaat vuodet ovat vielä esissä. Loukkaantumiset ovat kurittaneet Spursia, mutta laadultaan heikko ryhmä ei etene Mestareiden Liigan finaaliin kaataen matkalla mm. Manchester Cityn.

Kenelle kellot soivat?

Kesällä 2020 sopimus on katkolla kolmella nykyisen Spurs-miehistön avainpelaajista: Christian Eriksen, Toby Alderweireld sekä Jan Vertonghen. Danny Rose on ilmoittanut pelaavansa nykyisen, kesään 2021 päättyvän sopimuksensa loppuun ja jättävänsä sitten seuran.

Mourinhon tulo saattaa muuttaa asioita, mutta Mauricio Pochettinon luoman ryhmän runko saattaa silti muuttua radikaalisti jo tulevalle kaudelle. Oliver Skipp, Troy Parrott ja Japhet Tanganga ovat nimiä jotka ovat tarjolla akatemiasta edustuksen avauskokoonpanoon kaudelle 2020/21 ja mikäli Tanganga saa uuden sopimuksen, nuorukainen voi hyvinkin saada mahdollisuutensa topparina jos kokenut duo lähtee.

On mielenkiintoista nähdä, kenen ympärille Mourinho ryhmänsä rakentaa. Harry Kane on ilmiselvä valinta, mutta joukkueen ydin maalivahdista toppareiden ja keskikentän keskustan kautta hyökkäykseen on se, minkä päälle Mourinho on menestysjoukkueensa rakentanut.

Pelitapa

Eräs mielenkiintoisimmista seurattavista tulee olemaan se, pelaako Spurs jatkossa palloa maata pitkin avaten peliä esim. maalipotkuista toppareille ja edeten lyhyillä syötöillä vai perustuuko peli jatkossa enemmän Mourinholle tyypilliseen vahvaan, urheilulliseen puolustuslinjaan ja sen edessä luutivaan puolustavaan keskikenttämieheen. Nämä eivät luonnollisesti sulje toisiaan pois, mutta Mourinhon ryhmissä palloa ei ole pelätty pelata pitkänä tarpeen niin vaatiessa.

Spursin miehistö on muokattavissa monenlaiseen käyttöön ja koska budjetti ei oletettavasti ole uuden stadionin jälkeen suurin mahdollinen, nähtäväksi jää millaisia profiilipelaajia Mourinho lähtee joukkueeseensa istuttamaan. Olisi virkistävää nähdä akatemiapelaajien kasvaminen rooleihinsa ja 1-2 täsmähankintaa. Vaikkapa Tanguy Ndombelen pysyvä istuttaminen puolustuslinjan eteen olisi positiivinen signaali seuralle, sikäli kun mies on terveenä.

Fanit

Spursin fanien suhtautuminen Mourinhoon tulee olemaan niin ikään mielenkiintoinen seurattava asia. Voittaako Mou valtavan päätykatsomon puolelleen ja seuraako nimitystä kuherruskuukausi? Ensin Spurs matkaa Lontoon sisällä West Hamin vieraaksi ja ensi viikolla odottavat kaksi kotiottelua: Mestareiden liigan kamppailu Olympiakosia vastaan sekä Bournemouth Valioliigassa.

Kotivoitto Olympiakosista takaisi Spursille jatkopaikan Mestareiden liigassa, eikä Mourinho haluakaan varmasti jättää mitään Bayern Müncheniä vastaan viimeisellä kierroksella vieraissa pelattavan ottelun varaan.

Valioliigassa Spurs on heikosta alustaan huolimatta vain kolmen pisteen päässä viidennestä sijasta. Neljän joukkoon on pitkä matka ja mikäli Leicesterin lento kestää ja Chelsean nuoret pitävät tasonsa, takamatkaa voi olla jo liikaa. Mutta kausi on vasta alkutekijöissään ja Mourinholla on aikaa voittaa Pohjois-Lontoon valkoinen puoli puolelleen.

Ennen joulua tiedossa on jo kaksi herkkupalaa: Manchester United vieraissa 4.12. sekä Chelsea kotona 22.12. Popcornit esiin ja seuraamaan, mitä Jose on sapatillaan kehitellyt ja kuinka konstit toimivat entisiä seuroja vastaan?3 Shares