7 Shares

Liigasta puhuttaessa katse on yleensä pelaajissa, mutta nyt esiin nostetaan päävalmentajat, jotka ovat kuitenkin koko projektin tärkein palanen. (Kuva: TT)

Tällä kertaa TOP 5 -listauksessa jätetään pelaajat rannalle ja katsotaan sen sijaan Liigan parhaita päävalmentajia. Arvioissa on keskitytty siihen, millaista kiekkoa kyseisen valmentajan joukkue pelaa, miten se on lunastanut potentiaalinsa, miten rakennusprojekti on onnistunut ja millaiset menestymismahdollisuudet joukkueella on.

Näin ollen valintoja ei ole tehty tuijottamalla pelkästään sarjataulukkoa.

Top 5: Liigan parhaat päävalmentajat:

5. Jussi Ahokas, KooKoo

Pitkään menestyksekkäästi nuorisomaajoukkeita luotsannut Ahokas on aloittanut valmennusuransa Liigassa mallikkaasti. KooKoo on sarjan keskivaiheilla, ja se on esittänyt todella hyvää peliä, kun katsotaan syksyä kokonaisuutena. Pelillinen potentiaali on vieläkin korkeammalla, ja KooKoolla on nyt aito sauma painella pudotuspeleihin ensimmäistä kertaa sitten Mestis-vuosien.

Ahokas on ollut mukana myös joukkueenrakennusprojektissa, ja kouvolalaiset onnistuivatkin siirtomarkkinoilla hyvin. Ulkomailta tulleet Trevor Mingoia, Matt Caito ja Vilmos Gallo ovat olleet joukkueen kärkipelaajia. Ahokas on myös vienyt nuoria pelaajia eteenpäin. Joonas Oden ja Peetro Seppälä parhaina esimerkkeinä.

Ahokkaan tilalle olisi voinut nostaa monta muutakin nimeä, mutta kokonaiskuvaa katsoessa viitospaikka kuuluu hänelle.

4. Pekka Tirkkonen, JYP

Viime kaudella JYP oli surkea. Ensiksi päävalmentajana yritti Lauri Merikivi ja sen jälkeen Risto Dufva. Kesällä pestiin palkattiin viime vuodet ulkomailla viettänyt Pekka Tirkkonen, joka on tehnyt aiemmin vahvaa työtä SaiPassa.

Tirkkosen ulkomaan pestit päättyivät potkuihin, mutta SaiPassa kädenjälki oli hyvää. Sitä se on ollut myös JYPissä, jonka peli on kehittynyt huimasti. Joukkue ei edes muuttunut viime kaudesta paljoa, mutta silti ero on kuin yöllä ja päivällä. JYP on taisteleva ja luisteleva joukkue, joka paineistaa kovaa ja korkealta. JYPillä on selkeä, yksinkertainen pelisuunnitelma, joka perustuu nopeaan keskialueen ylitykseen ja pitkiin hyökkäysralleihin. Ja koska joukkueessa on paljon taitoa, vääntövoimaa ja luistelunopeutta, sopii tämä selkeä malli pelaajille täydellisesti.

Tirkkonen saa isoimmat plussat siitä, miten hän on lyhyessä ajassa takonut taktiikan pelaajien päähän. Se kertoo hänen valmennusmetodeista ja johtajataidoista. Hän sai myytyä ideansa pelaajille, ja se on kaiken a ja o.

Tällaisella joukkueella ja tällaisella pelityylillä JYP on palaamassa mitalikantaan.

3. Jukka Rautakorpi, Tappara

Rautakorven Tappara on pelannut loistavan syksyn. Joukkue on sarjassa toisena, ja se on hävinnyt tällä kaudella vain kolme ottelua varsinaisella peliajalla. Rautakorven joukkue pelaa vahvasti viisikkoina, ja joukkuepeli on kehittynyt viime kaudesta.

Joukkueen yksilöt ovat menneet eteenpäin, ja Tappara on saanut uusia vastuunkantajia. Lisäksi ketjukoostumukset löytyivät vaivattomasti.

Päävalmentajan suurin työnäyte on kuitenkin se, että joukkueen jokainen pelaaja noudattaa sovittua suunnitelmaa. Se kertoo pääkäskijän taidoista paljon.

Rautakorpi ei ole kuitenkaan voittanut mestaruutta sitten vuoden 2003, ja Tappara onkin ollut parhaimmillaan Jussi Tapolan alaisuudessa. Tapolan kädenjälki näkyy tämänkin kauden joukkueessa, sillä hän toimii urheilutoimenjohtajana. Päävalmentajalla on aina iso rooli pelaajahankintojen suhteen, mutta Tapparassa urheilutoimenjohtaja on keskimääräistä isommassa asemassa joukkueenrakennuksessa.

Tapparan ainoa tavoite on mestaruus, ja sillä on erinomainen sauma napata se Rautakorven johdolla.

2. Antti Pennanen, HPK

Pennanen on parasta, mitä HPK:lle on sattunut tällä vuosikymmenellä. Viime kauden mestaruus ei ollut sattumaa, ja tälläkin kaudella Kerholta voidaan odotella isoja asioita kauden edetessä. Vielä toistaiseksi HPK on Liigan keskikastissa.

Joka tapauksessa Pennanen on tehnyt korvaamatonta työtä. Hän on ollut koko ajan isossa roolissa joukkueenrakennuksen suhteen. Hän on tuonut Hämeenlinnaan potentiaalisia pelaajia ja tehnyt heistä joukkueen kantavia voimia. Oula Palve ja Teemu Turunen lienevät parhaat esimerkit viime vuosilta.

HPK operoi pienehköllä pelaajabudjetilla, mutta kun kaikista pelaajista revitään maksimit irti, kaikki on mahdollista. Viime kausi päättyi mestaruuteen, ja avaintekijöinä oli Turusen, Otto Paajasen, Robert Leinon, Jere Innalan, Niclas Luceniuksen ja Petteri Nikkilän kaltaisia pelaajia. Kuinka moni valmentaja olisi pystynyt menemään tällaisten pelaajien johdolla mestaruuteen? Tuskin monikaan.

Pennanen peluuttaa modernia kiekkoa, jossa peliväline ja jalat liikkuvat. Joukkue osaa pelata kiekkokontrollilätkän lisäksi monella muulla tavalla. Muuntautumiskyky olikin HPK:n avaintekijä viime kaudella.

HPK lähti tähän kauteen jokseenkin muuttuneena, mutta uuden projektin alku on ollut hyvä. Keväällä Kerho tulee olemaan erittäin vahva. Se on varma.

1. Mikko Manner, Kärpät

Kolmatta vuottaan Kärppiä luotsaava Manner on tuonut Kärpille kaksi runkosarjavoittoa sekä yhden mestaruuden ja yhden hopean. Nyt Kärpät on taas sarjan kärjessä, ja se on suurin suosikki mestariksi.

Lauri Marjamäen opissa kasvanut Manner saa Kärpät menestymään tilanteessa kuin tilanteessa. Vaikka joukkue vilisee tähtiä, se pelaa yhtenäisesti ja nimenomaan joukkueena. Se ei ole ikinä helppoa, jos kolmoskentästä löytyy Janne Pesosen kaltaista tähteä. Kysykää vaikkapa HIFK:lta tai TPS:ltä.

Manner saa jokaisen pelaajan noudattamaan pelisuunnitelmaa ja miettimään joukkuetta ennen yksilöä. Hänen kiekkonsa on modernia niin kuin Pennasenkin eli taitavaa, nopeaa, aktiivista ja muuntautumiskykyistä.

Mannerin Kärpillä on paljon rahaa, mutta Oulussa ei tehdä silti isoja floppihankintoja, kuten monissa muissa isoissa seuroissa. Manner ja muu kärppävalmennus jalostaa omasta tuotannosta pelimiehiä, ja se on koko Kärppien menestystaipaleen perusta.

Ei olisi ihme, jos Manner olisi Jukka Jalosen seuraaja Leijonissa. Sen paikan perinee joko hän tai ensi kaudella Nuorten Leijonien peräsimeen hyppäävä Pennanen.

7 Shares