0 Shares

NHL-fanit ovat tottuneet tuijottamaan piste- ja maalisaraketta kuin pyhiä kirjoja, mutta ne tilastot eivät kerro läheskään koko totuutta. (Kuva: TT)

Jos haluaa laajan käsityksen NHL:n arvostetuimmista ja parhaimmista pelaajista, täytyy katsauksessa huomioida lukuisia eri tilastoja. Taklaukset, blokkaukset, riistot, jääajat, Corsi-lukemat ja monet muut tilastot antavan hyvän kuvan pelaajista.

Tässä katsauksessa keskitytäänkin NHL:n vähemmän seurattuihin tilastoihin suomalaisnäkökulmalla.

Huom! Listoissa on huomioitu vain vähintään 10 ottelua pelanneet pelaajat.

Teholukemat

Top 3: 1. Miro Heiskanen (+13), 2. Esa Lindell (+10), 3. Teuvo Teräväinen (+10)

Suomalaisten tehotilaston kärkinimi ei yllätä. Puolustaja Heiskanen pelaa tehokkaasti ylöspäin, ja hän on ollut yhdessä Lindellin kanssa Starsin tärkeimpiä palasia myös omassa päässä. Heiskanen on myös Dallasin tehotilaston ensimmäisenä.

Corsi-lukemat

Top 3: Teuvo Teräväinen (61,28%), 2. Sebastian Aho (58,20%), 3. Mikael Granlund (55,29%).

Corsi-lukema on tänä päivänä tärkeä ja arvostettu tilasto. Se kertoo laukaisumäärästä 5 vs. 5 pelissä. Jos pelaajan lukema on yli 50 prosenttia, tuottaa hänen joukkueensa vastustajaa enemmän laukauksia pelaajan ollessa jäällä. Suomalaistilaston kärjessä on Carolinan kaksikko Aho-Teräväinen. Duon peli on taitavaa, ja se perustuu kiekonhallintaan. Sen myötä tilaston kärkinimet eivät yllätä.

Jääajat

Top 3: Miro Heiskanen (24:53), 2. Esa Lindell (23:53), 3. Rasmus Ristolainen (23:39).

Keskimääräisesti Heiskanen pelaa suomalaisista eniten ottelua kohden, ja se ei ole yllätys. Kuten jo sanottu, Heiskanen on ollut Starsin parhaimpia puolustuspään pelaajia, mutta samaan aikaan hän on ollut myös joukkueensa tärkein puolustaja hyökkäyssuuntaan. Peliaikatilasto on aina puolustajien juhlaa, mutta jotkut suomalaishyökkääjätkin kellottavat hirmuisia minuutteja. Muun muassa Aleksander Barkov pelaa keskimäärin reilut 20 minuuttia ottelussa.

Laukaisumäärät

Top 3: Sebastian Aho (79), 2. Patrik Laine (74), 3. Teuvo Teräväinen (72).

Laukaisutilastokaan ei yllätä. Carolinan suomalaiskaksikko viettää paljon aikaa hyökkäysalueella, ja kumpikin heistä on oppinut laukomaan hanakasti. Se näkyy myös pistemäärissä. Laineen laukaisumäärät ovat aina korkeat, sillä hän ei totutusti säästele kutiaan.

Laukaisuprosentit

Top 3: Roope Hintz (25,6%), 2. Erik Haula (24,2%), 3. Joonas Donskoi (19,6%).

Hintz on tehnyt 19 ottelussa upeat 10 maalia, ja lukema on upea etenkin siksi, ettei Stars-hyökkääjä käytä laukaustaan liian usein. Näillä tilastoilla Hintzin kannattaisi kokeilla vieläkin hanakammin, sillä miehen joka neljäs kuti on painunut tällä kaudella verkon perukoille. Hintzin laukaisuprosentti on myös koko NHL:n parhaimmistoa.

Kiekonriistot

Top 3: 1. Sebastian Aho (26), 2. Aleksander Barkov (21), 3. Miro Heiskanen ja Mikko Koivu (19)

Listan kärki on odotettu. Barkov ja Aho ovat tunnettuja siitä, että he ovat usein muita askeleen edellä. Se näkyy muun muassa kiekonriistoissa, sillä he osaavat lukea peliä kuin avointa kirjaa ja iskeä oikea-aikaisesti kiekkoon kiinni.

Taklaukset

Top 3: 1. Rasmus Ristolainen (80), 2. Joel Armia (60), 3. Olli Määttä (52)

Ristolainen antaa vuodesta toiseen runsaasti taklauksia, eikä tämä kausi ole poikkeus. Hän antaa lähestulkoon neljä taklausta per peli, mikä on loistava lukema. Ristolainen onkin yksi NHL:n ahkerimmista taklaajista.

Blokkaukset

Top 3: 1. Esa Lindell (50), 2. Miro Heiskanen ja Olli Määttä (42), 3. Rasmus Ristolainen (35)

Blokkaustilastot ovat aina puolustajien juhlaa, eikä Lindellin nimi ykköspaikalla yllätä ketään. Hän on todella viisas puolustaja, joka sijoittuu jäällä lähes täydellisesti. Sen vuoksi mies pystyykin blokkaamaan laukauksia kovalla prosentilla. Hän saa myös suomalaispelaajista eniten alivoima-aikaa, mikä tarkoittaa automaattisesti paljon blokkauksia. Lindell on koko NHL:n 20 ahkerimman blokkaajan joukossa.

0 Shares