7 Shares

Jalkapallo on täynnä tilastoja, ennätyksiä ja sattumuksia. Se on tulvillaan mitä kauniimpia tarinoita, oudoimpia tapauksia sekä hauskimpia kommelluksia. Kokosimme tähän artikkeliin nipun toinen toistaan ällistyttävämpiä faktoja vuosien varrelta. (Kuva: TT)

1. Mark Hughes on pelannut sekä Walesin että Bayern Münchenin paidassa samana päivänä

Komean ja pitkän pelaajauran tehnyt Mark Hughes oli juuri raapustanut sopimuksen Bayern Münchenin kanssa, kun hänen oli määrä pelata Walesin paidassa EM-karsintaottelu Tsekkoslovakiaa vastaan Prahassa 1988. Aiempi illallinen Bayern-presidentti Uli Hoenessin kanssa kuitenkin toi lisätwistin suunnitelmiin:

– Uli kysyi minulta illallisella, mihin aikaan seuraavan päivän Wales-peli oli. Kerroin hänelle, että matsi olisi puolenpäivän aikaan. Hän totesi siihen, että ”okei, voit siis pelata illalla uudestaan”.

Pelin jälkeen Hoeness lennätti Hughesin Tsekkien rajan toiselle puolelle, jossa Bundesliiga-ottelu Mönchengladbachia vastaan oli alkamassa. Tuore Bayern-hankinta myöhästyi hieman ottelun alusta, mutta pääsi mukaan heti toisen puoliajan alkaessa. Bayern voitti ottelun.

2. Alvin Martins iski hattutempun kolmea eri maalivahtia vastaan

Legendaariselle West Ham-puolustajalle Alvin Martinsille sattui ikimuistoinen ottelu Newcastlea vastaan vuonna 1986. Hän teki ensimmäisen osumansa Martin Thomasin selän taakse, joka kuitenkin jouduttiin vaihtamaan pian maalin jälkeen loukkaantumisen vuoksi pois. Seuraavaksi pakki laukoi pallon maalin suulle vaihdetun kenttäpelaaja Chris Hedworthin selän taakse, joka myöskin loukkaantui. Kolmantena tolppien väliin passitettiin tähtihyökkääjä Peter Beardsley, joka hänkin joutui lopulta antautumaan Martinsin edessä.

Hammers vei pelin lopulta niukasti 8-1.

3. Skottiseura Aberdeenin Pittodrie-kotistadion tarkoittaa Gaelin kielellä ”Lantakasaa”

Gaeli on vanha skottilainen kieli, jota osa skoteista puhuu edelleen. Aberdeenin kotistadionille matkanneet vieraskannattajat ovatkin tehneet jo vuosikausien ajan pilkkaa Pittodrie-stadionin nimestä, joka on englanniksi suurin piirtein ”p*skapino” tai ”lantakasa”. 

4. Clive Allen päätti 1979-1980 kauden QPR:ssä ja aloitti seuraavan kauden Crystal Palacessa siitä huolimatta, että Arsenal oli tehnyt kesän aikana pelaajasta kaikkien aikojen kalliimman teinipelaajan

Tykitettyään 28 maalia Queens Park Rangersille toiseksi korkeimmalla sarjaportaalla, Arsenal maksoi 1,25 miljoonaa puntaa saadakseen Clive Allenin Pohjois-Lontooseen. Hän pelasi lopulta vain kolme harkkapeliä Tykkimiehissä, ennen kuin siirtyi Selhurst Parkille ja Palaceen. Uransa myöhemmässä vaiheessa Allen vaihtoi vielä Tottenhamiin, jossa tykitti yhdellä kaudella jopa 49 maalia.

5. Laszlo Kubala on ainoa pelaaja, joka on edustanut kansainvälisellä tasolla kolmea eri (FIFA:n tunnustamaa) maata

Laszlo Kubala syntyi vuonna 1927 Tsekkoslovakialaisille vanhemmilleen Budapestissa, Unkarissa. FC Barcelonassa uransa parhaat vuodet pelannut ikoni edusti pelaajauransa aikana maajoukkutasolla ensin Tsekkoslovakiaa, sitten Unkaria ja viimeisenä vielä Espanjan maajoukkuetta.

Toki Real Madridin hyökkääjä Alfredo Di Stefano pelasi kolmessa eri maajoukkueessa (Argentiinan, Espanjan ja Kolumbian paidassa) omana aikanaan, mutta ottelut Kolumbian maajoukkueessa tuli 1950-luvulla, jolloin maan futisliitto ei ollut vielä kattojärjestö FIFA:n tunnustama.

6. Vuodesta 1982 lähtien vähintään yksi Bayern München-pelaaja on aina pelannut MM-kisojen finaalin aloituskokoonpanossa

Tämä todellakin on totta. Saksa oli itse mukana 1982, 1986, 1990, 2002 sekä 2014 finaaleissa, jolloin kentällä nähtiin useita Bayern-tähtiä. Näiden lisäksi Jorginho (Brasilia 1994), Bixente Lizarazu Ranska 1998), Willy Sagnol (Ranska 2006) sekä Arjen Robben (Hollanti 2010) ovat olleet mukana.

7. Ennen kuin Alex Ferguson otti ohjat Manchester Unitedissa, Aston Villa oli näistä kahdesta joukkueesta menestyksekkäämpi

Ei heti ehkä uskoisi, mutta näin se vain on ollut. “Fergie” saapui Manchesteriin 1986, jolloin Villa oli voittanut jo seitsemän Englannin liigan mestaruutta ja Cup-mestaruutta, kolme Liiga Cup titteliä ja Euroopan Cupin. Seurojen voittamien merkittävien pokaalien yhteenlaskettu määrä oli siis birminghamilaisseuran eduksi 18-15. 

8. Jimmy Rimmer on ainoa pelaaja, joka on pelannut Euroopan Cupissa kahdessa englantilaisessa joukkueessa

Maalivahti Jimmy Rimmer oli vielä varaveskarina Manchester Unitedin riveissä vuonna 1968. Vuonna 1982 kassari oli kuitenkin avauksessa Bayern Müncheniä vastaan, kun Villa valloitti Euroopan viheriöt.

9. Zlatan Ibrahimovic on pelannut kuudessa eri Mestarien liigan voittaneessa joukkueessa, voittamatta itse kuitenkaan kyseistä pystiä

Ruotsalaishyökkääjä Zlatan Ibrahimovicin edustamia Mestarien liigan voittaneita seuroja ovat Ajax, Barcelona, Inter Milan, Juventus, AC Milan ja Manchester United. Malmön kasvatti on rypenyt menestyksessä, mutta silti häneltä itseltään puuttuu kuitenkin himoittu isokorvainen pokaali.

10. Giuseppe Bergomi pelasi jopa neljässä MM-lopputurnauksessa, osallistumatta yhteenkään karsintaotteluun.

Entinen Inter Milan-puolustaja Giuseppe Bergomi pelasi Italian paidassa vuosien 1982, 1986, 1990 sekä 1998 MM-kisoissa, mutta ei pelannut Azzurri-paidassa ainoassakaan karsintapelissä. 18-vuoden ikäisenä hän oli viime hetken valinta 82-vuoden joukkueeseen. 86-vuonna Italia pääsi kisoihin hallitsevana maailmanmestarina ja vuonna 90 vapaalippu järjestyi kisaisännän roolin ansiosta. Vuonna 98 Bergomi oli jälleen viime hetken (yllätys)valintana mukana joukkueessa.

7 Shares