7 Shares

Valioliigassa on nähty vasta kaksi valmentajavaihdosta. Lisää on taatusti luvassa. Luultavasti jo ennen vuodenvaihdetta, sillä useampi manageri seilaa myrskyisillä vesillä. (Kansikuva: TT)

Unai Emery, Arsenal

Emery tuskin jatkaa Pohjois-Lontoossa tämän kauden jälkeen. Tällä hetkellä kyse lienee enää siitä, saako baski kenkää kesken kauden vai vasta sen päätyttyä. Vielä ennen lokakuun maaottelutaukoa Arsenal oli sarjassa kolmantena, mutta sen jälkeiset viisi peliä ovat tuoneet ainoastaan kolme tasuripistettä. Viime kausi oli “free hit”, mutta tällä kaudella Tykkimiesten olisi pitänyt iskeä. Peli on ollut edelleen sekavaa, eikä viitteitä pelillisen identiteetin löytymisestä ole näkynyt. Tämä on ajanut Emeryn fanien hampaisiin.

Kertointenlaskijoiden ykkössuosikki Emeryn korvaajaksi on tällä hetkellä Wolvesia valmentava Nuno Espirito Santo. Portugalilaisen lisäksi ex-Juventus-käskijä Maximiliano Allegri ja hiljattain Tottenhamista potkut saanut Mauricio Pochettino ovat myös spekulaatioiden kärkipäässä. Lisäksi Emiratesille huhuillaan seuran ex-pelaajia, kuten Mikel Artetaa ja Patrick Vieiraa.

Manuel Pellegrini, West Ham

West Hamin korttitalo sortui Lukasz Fabianskin loukkaantumiseen syyskuussa. Puolalaismolarin lonkkavamman jälkeen Hammers on saavuttanut kuudesta ottelustaan vain yhden pisteen. Pellegriniä on kritisoitu perustellusti miehen suurpiirteisestä tyylistä. Ottelusuunnitelmat ovat löyhiä, eikä chileläinen anna jo valmiiksi hieman epätasapainoiselle miehistölle tarpeeksi rakenteita.

Ainoa asia, mikä saattaa suojella kokenutta käskijää on miehen kallis sopimus. Seitsemän miljoonaa puntaa kaudesta nettoavan Pellegrinin sopimus ulottuu kevääseen 2021. Potkut siis maksaisivat kymmeniä miljoonia. Vahvimmat kandidaatit Pellegrinin seuraajaksi ovat kokenut Rafael Benitez, Brightonia pari viime kautta valmentanut Chris Hughton sekä loistotyötä Charltonissa tehnyt Lee Bowyer.

Marco Silva, Everton

Evertonin surkea alkukausi jatkui kotitappiolla sarjajumbo Norwichille. Kanarianlintujen kannattajat lauloivat Marco Silvalle osoitettua “You’re getting sacked in the morning” -chanttia, johon kotijoukkueen kannattajat yhtyivät. Se kertonee olennaisen, kuinka heikoilla jäillä Silva kävelee. Sijalla 16. majaileva Toffees on hävinnyt alkukauden 13 ottelustaan peräti seitsemän.

Olisi suoranainen ihme, jos lusitaani olisi pestissään vielä vuoden vaihtuessa. Evertonin seuraavat viisi vastustajaa ovat: Leicester (v), Liverpool (v), Chelsea (h), Man United (v) ja Arsenal (k). Ykköskandidaatti Silvan seuraajaksi on Evertonia yli 11 vuoden ajan vuosina 2002-2013 valmentanut David Moyes.

Ole Gunnar Solskjær, Manchester United

Man Unitedin alkukausi on ollut heikoin yli 30 vuoteen. Seurajohto on kuitenkin ilmaissut seisovansa norjalaisluotsin ja hänen visionsa takana. Visio taas perustuu pitkälti toiveajatteluun: omista akatemiapojista kasvaisi voittava joukkue. Nykymenolla Solskjæria ei kuitenkaan voi roikottaa loputtomiin. Vaikka kokoonpanossa on puutteita, pitäisi Unitedin pystyä parempaan. Solskjær ei ole onnistunut luomaan Punaisille paholaisille pelillistä identiteettiä. Syksyn aikana norjalainen ei ole näyttänyt liiemmin viitteitä kyvyistään valmentaa ManU:n tasoisessa suurseurassa.

Seuralegendan status tuo turvaa, mutta nyt kun esimerkiksi Pochettino on vapailla markkinoilla, saattaa United-johto tarkastella nykyluotsin suorittamista entistä kriittisemmin.

Ralph Hasenhüttl, Southampton

Southampton majailee sarjassa toiseksi viimeisenä. Edellinen voitto on syyskuun puolivälistä. Sittemmin Saints on pelannut kahdeksan ottelun jakson, josta pistepussiin on tipahtanut yksi vaivainen piste. Mukaan mahtuu karmaiseva 0–9-kotitappio Leicesterille. Niinpä Hasenhüttl on tulisilla hiilillä. Itävaltalaisluotsi saanee ainakin jouluun asti aikaa kääntää kurssin, sillä Pyhimysten ohjelma helpottuu merkittävästi, kun se kohtaa tulevien viikkojen aikana muun muassa Watfordin, Norwichin ja Newcastlen.

Quique Sanchez Flores, Watford

Espanjalaisluotsi on ollut pestissään vasta kaksi kuukautta, mutta on jo nyt potku-uhan alla. Floresin palkkaaminen oli yllättävä veto siinäkin mielessä, että Hornets potki luotsin pihalle kauden 2015-16 jälkeen pitkälti epäammattimaisesta toiminnasta johtuen. Flores ei ole piristänyt Watfordia olennaisesta ja joukkue sätkii edelleen sarjajumbona. Pozzon omistajaperheen herkän liipaisinsormen tuntien, saattaa Flores saada kenkää vielä tämän vuoden puolella.

7 Shares