0 Shares

Aikoinaan Suomi oli selkeästi maailman paras jääkiekkomaalivahtien kehittäjä, mutta muut maat ovat tulleet viime vuosina rinnalle ja jotkut jopa ohi. (Kuva: TT)

Nykyään kuulee aika usein itkua siitä, että Suomi on jäänyt jälkeen maalivahtivalmennuksessa, mutta siitä ei ole kyse. Kyse on siitä, että muut maat ovat pystyneet ottamaan isompia harppauksia kuin jo valmiiksi huipulla ollut Suomi. Se on normaalia kehitystä.

Siitä huolimatta suomalaisveskareilla pyyhkii vielä hyvin. Syytä itkuun on hankala löytää. NHL:ssä on pelannut tällä kaudella kahdeksan suomalaisvahtia, joista kuusi pelaa vakituisesti taalajäillä.

Mutta miltä maalivahtitilanne näyttää esimerkiksi viiden vuoden päästä? Onko Suomi jo pudonnut kelkasta? Tuskin, vaikka meikäläiset eivät enää tuotakaan huipputalentteja erityisen usein. Suomella on kuitenkin laaja maalivahtirepertuaari, josta aina joku ponnistaa taalajäille asti.

Täytyy myös muistaa, että monet Suomen nykyisistä NHL-veskareista pelaavat sarjassa vielä viiden vuoden päästä. Ainut todellinen ikänestori on Pekka Rinne, 37, joka pelannee vielä pari kautta.

Hänen takanaan tulevat 32-vuotias Tuukka Rask, 31-vuotias Mikko Koskinen ja 30-vuotias Antti Raanta. Heistä ainakin Rask on ilman sen suurempia yllätyksiä huipputason tekijä vielä viiden vuoden päästä. Myös Koskisella ja Raannalla on edellytykset pelata huipputasolla vielä vuosien ajan.

Kun kokeneemmat tekijät otetaan laskuista pois, jää Suomelle kaksi vakituisesti NHL:ssä pelaavaa maalivahtia: Juuse Saros, 24, ja Joonas Korpisalo, 25. Kumpikin heistä nauttii jo isosta roolista seuroissaan, ja Korpisalosta on tullut tällä kaudella selkeä ykkösvahti Columbus Blue Jacketsissa. Saros on puolestaan Rinteen manttelinperijä Nashville Predatorsissa, mutta hänkin on jo jakanut vastuuta tasaisesti kollegansa kanssa.

Sarokselle ja Korpisalolle on helppo povata pitkää uraa NHL:ssä, ja heidän varaansa suomalaiset laskevat paljon.

NHL:ssä ovat pelanneet tällä kaudella myös Kaapo Kähkönen ja Kasimir Kaskisuo, joilla on allaan yhdet ottelut. Kaskisuon tie NHL:ään on erittäin pitkä, ja hänen tulevaisuutensa lienee pikemminkin Euroopassa tai farmijäillä. Kähkönen, 23, on kuitenkin osoittanut olevansa sen luokan lupaus, että nousu NHL:ään pitäisi olla vain ajan kysymys.

Kähkönen debytoi Minnesota Wildissa tällä viikolla, ja mies torjui heti upean 3-2-voiton joukkueelleen. Hän napannee vakituisen paikan Wildin joukkueesta parin seuraavan vuoden aikana. Kiire ei ole, sillä hän on maalivahdiksi erittäin nuori.

Näin ollen suomalaisveskarien tilanne näyttää hyvältä vielä muutamankin vuoden päästä. Pitemmälläkin aikavälillä tilanne näyttäisi olevan hyvä. Ainakin Saroksella, Korpisalolla ja Kähkösellä on potentiaali korkealla.

Lisäksi täytyy muistaa kaikki muut nuoret maalivahdit, jotka eivät ole vielä pelanneet NHL:ssä. AHL-veskareista esille täytyy nostaa ainakin Veini Vehviläinen, Ville Husso ja Kevin Lankinen. Vieläkin nuoremmista suuria odotuksia ovat saaneet Ukko-Pekka Luukkonen ja Justus Annunen, jotka ovat lahjakkaimpia suomalaisvahteja pitkään aikaan.

Näidenkin lisäksi Suomesta löytyy monia potentiaalisia maalivahteja, kun otetaan huomioon hieman vanhemmatkin ikäluokat. Tänä päivänä ei ole ihme, jos maalivahti lähtee NHL:ään vasta myöhemmällä iällä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Suomen maalivahtitilanne on edelleen hyvä ja sitä se tulee olemaan jatkossakin. Paniikkiin ei ole syytä.

0 Shares