0 Shares

NHL-seura Montreal Canadiensin suurlupaus Jesperi Kotkaniemi ei ole pystynyt ottamaan kehitysaskeleita toisella kaudellaan rapakon takana. (Kuva: TT)

Kotkaniemi, 19, nappasi yllättäen viime kaudella paikan Canadiensin miehistöstä ja pelasi upean tulokaskauden. Sentteri takoi 79 ottelussa 34 tehopistettä ja oli puutteistaan huolimatta tärkeä joukkueelleen.

Odotukset kasvoivat täksi kaudeksi, mutta toistaiseksi meno on ollut hiljaisempaa kuin tulokaskaudella. Tulosta ei ole syntynyt hyökkäyspäässä, miksi miehen puutteet ovat tulleet entistä selkeämmin esiin.

Kotkaniemi on tehnyt tällä kaudella 20 ottelussa vain tehot 3+2=5. Pahimmillaan suomalaisnuorukainen on pelannut yhdeksän ottelua tekemättä pistettäkään. Viimeisimmässä 12 ottelussa hän on tehnyt vain yhden maalin ja kaksi tehopistettä. Pisteitä ei ole syntynyt siitäkään huolimatta, että hän on saanut pelata Joel Armian ja Jonathan Drounin kaltaisten pelaajien kanssa.

Tehojen puute johtuu tällä hetkellä etenkin kahdesta asiasta: itseluottamuksen puutteesta ja Montrealin heikoista otteista. Heikon itseluottamuksen takia Kotkaniemi ei ole enää uskaltanut yrittää samalla tavalla kuin tulokaskaudella. Hän tyytyy liian usein helppoon ja varmaan ratkaisuun, ja silloin taitopelaajan parhaat avut eivät voi tulla esiin.

Habsin heikot otteet heijastavat myös suomalaisen tehoihin. Montreal on joutunut viime aikoina viettämään enemmän aikaa omalla alueellaan kuin hyökkäysalueella, milloin on luonnollista, että kiekoton pelaaminen lisääntyy ja maalipaikkojen määrä vähenee. Tällöin myös yksilöiden onnistuminen useimmiten hankaloituu. Joukkueen tuskasta kertoo paljon se, että Montreal on tällä hetkellä kahdeksan ottelun tappioputkessa.

Kotkaniemen kohdalla huolestuttavinta ei ole kuitenkaan tehojen puute. Enemmän huolta aiheuttavat miehen kokonaisvaltaiset otteet. Hän on yhä vastaantulija kaksinkamppailuissa, eikä nuorukainen ole pystynyt tuomaan kovin isoa panosta puolustuspään peliin. Siksi onkin outoa, että Kotkaniemeä peluutetaan jatkuvasti keskellä. Yleensä nuoret sentterit ajetaan NHL:ään sisään laitahyökkääjänä, ja se olisi myös Kotkaniemen kohdalla oikea ratkaisu. Silloin miehellä olisi pienemmät puolustusvelvoitteet, ja hän saisi keskittyä enemmän hyökkäyspeliin. Tällä hetkellä Kotkaniemen puolustuspelaaminen syö kosolti miehen hyökkäyspeliä, sillä hän on silti tunnollinen pelaaja, joka haluaa ensiksi pitää oman pään puhtaana.

Vieläkin paremmalta vaihtoehdolta kuulostaisi komennus AHL:ään. Kuten todettu, Kotkaniemi on vielä raakile, jonka kokonaisvaltainen pelaaminen ei ole NHL-tasoa. Farmissa hän saisi pelata isoja minuutteja ja kehittyä nopeammin kuin NHL:ssä. Tärkeintä olisi nimenomaan se, että Kotkaniemi saisi pelata kiekon kanssa, tehdä tulosta ja kasvattaa itseluottamustaan. Kehitys voi nimittäin olla hankalaa, jos pelaa NHL:ssä rajallisessa roolissa.

Ja Kotkaniemi on kuitenkin lähtökohtaisesti pelaaja, jonka pitäisi olla Habsin tulevaisuuden kiekollisia johtajia. Sitä hän varmasti tuleekin olemaan, mutta tällä hetkellä nuorukaisen kohdalla toivottavasti tapahtuu peliliikkeitä. AHL-kutsu olisi varmasti pitkällä tähtäimellä hyvä vaihtoehto.

0 Shares