4 Shares

Viikonlopun Bundesliiga-kierroksen huippuottelu tahkotaan Mönchengladbachin Borussia-Parkilla, jossa isännät saavat vastaansa hallitsevan mestarin Bayern Münchenin. (Kuva: TT)

Huippukauden pelannut Borussia Mönchengladbach on noussut jopa vähän yllättäen sarjan kärkeen ennakkoluulottomilla ja tehokkailla otteillaan. Mutta pystyykö tulokasvalmentaja Marco Rosen luotsaama ryhmä kaatamaan Saksan menestyneimmän joukkueen, jonka rutiini on aivan omaa luokkansa jopa haavoitettuna?

Kokosimme tähän artikkeliin kolme seikkaa kummastakin leiristä, jotka puoltavat kyseisten joukkueiden voittoa.

Bayern München vie matsin, koska…

1. Robert Lewandoski on maailman vaarallisin hyökkääjä tällä hetkellä

Jos joukkueellasi on maalinsylkijä, joka on osunut 16 kertaa 13 Bundesliiga-pelissä, ei tarvitse liiemmin stressata kuka tekee maalit. Jos joukkueellasi on maalinsylkijä joka hiljattain teki Mestarien liigan ennätyksen nopeimmin tehdyissä neljässä maalissa, ei todellakaan ole syytä huoleen.

Puolalaispyssy Robert Lewandowski on osunut tällä kaudella jopa  hurjat 27 kertaa 20 pelaamassaan matsissa, kaikki kilpailut mukaan laskettuna. Lukemat ovat vertaansa vailla ja kertovat kaiken olennaisen hyökkääjän nykyvireestä.

2. Thomas Müllerillä on kova tilasto Varsoja vastaan

Lewandowskin ei tarvitse ottaa kaikkea vastuuta tuloksenteosta, sillä Bayern-ikoni Thomas Müller on ollut myös tehokas ”Varsoja” vastaan. 11 edellisessä ottelussaan Mönchengladbachia vastaan ”Ramdeuter” on tehnyt neljä maalia ja alustanut viisi osumaa, joten lauantain isännät saavat olla tarkkoja Müllerin kanssa. Bayern-moniosaaja johtaa Bundesliigan syöttötilastoa ja pystyy ruokkimaan ensiluokkaisesti Lewandowskia.

3. Bayernilla on kyky venyä parhaimpaansa aina kun tarve on suurin

Kun tilanne sitä eniten vaatii, pystyy Bayern München lähes aina parhaimpaansa kentällä. Se jos mikä on suuren ja mahtavan joukkueen merkki.

Otetaan esimerkiksi vaikkapa hiljattain pelattu Der Klassiker. Valmennusjohto oli vaihtunut, alla murskatappio ja sitä myöten itsleuottamus nuijittuna. Vastassa sarjan kentiesn suurin mestarisuosikki. Mitä tapahtuu: Bayern on Bayern ja tuuttaa Dortmundin maanrakoon iskemällä tylyt 4-0 lukemat taululle.

Ja tätä Bayern on tehnyt aina. Viime vuonna se nousi jopa yhdeksän pisteen takaa-ajoasemasta Dortmundin ohi, aina mestaruuteen asti. 

Borussia Mönchengladbach vie matsin, koska…

1. Mönchengladbachin pelottava hyökkäysosasto herättää kunnioitusta

Mänchengladbachin menestystä puoltaa se, että ainoastaan kaksi joukkuetta on tehnyt tällä kaudella enemmän maaleja kuin se. Mutta Gladbachin maalintekovoimasta kertoo paljon sekin, että osumia on mättänyt jopa 10 eri pelaajaa. On valtava etulyöntiasema, kun maalintekouhka jakautuu näin leveälti. 

Esimerkiksi Bayernissa tulosvastuu on sälyetty vahvasti Robert Lewandowskille, joka on tehnyt 16 maalia 34 Bayern-osumasta. Siis jopa 47%. ”Lewan” pimentämällä puolitat joukkueen maalintekokapasiteetin. Jos taas Mönchengladbachilta ottaa pois Breel Embolon, Alassane Plean, Patrick Herrmannin tai Marcus Thuramin, jää Varsojen kokoonpanoon silti riittävästi varapanoksia.

2. Alakerta ei tipottele

Mönchengladbachin monipuolisen hyökkäyspelin vastapainoksi joukkueen puolustus on liigan eliittiä. Vain Wolfsburg on päästänyt Gladbachia vähemmän maaleja kuluvalla sesongilla. Omiin on uponnut 13 sarjapelissä kohtuulliset 15 maalia.

Varsojen pakisto on niin hyvä, että jopa Lewandowski kalpenee sen edessä. Gladbach on nimittäin ainoa Bundesliiga seura, jota vastaan Lewandowskilla on enemmän tappioita kuin voittoja.

3. Yann Sommer on puolustuksen viimeinen tukipilari

Sveitsiläismaalivahti Yann Sommer pelaa vahvaa kautta Mönchengladbachin takalinjoilla. Hänellä on Bundesliigassa toiseksi eniten torjuttua laukauksia, ja pitkähuiskea molari on pysäyttänyt yheensä 49 kutia tähän mennessä.

Sommer on myös omaksunut modernin maalivahdin maneerit ja hän on avaa peliä aktiivisesti ja tarkasti. Hän on jakanut hurjat 412 syöttöä pelaamissaan otteluissa ja näistä jopa 81,3 % on mennyt omille pelaajille. Sen lisäksi, että sveitsiläinen torjuu palloja luotettavasti, osallistuu hän myös hyvällä tehokkuudella joukkueensa pelinrakenteluun.

4 Shares