0 Shares

Sataan pisteeseen yltäminen NHL:ssä on varsin hankalaa ja viime kaudellakin myyttiseen kolminumeroiseen pistemäärään ylsi ainoastaan kuusi pelaajaa. He olivat Connor McDavid, Nikita Kucherov, Brad Marchand, Leon Draisaitl, Sidney Crosby ja Patrick Kane. Kanadassa on tilastoitu jääkiekkoilijan yltävän uransa huipputehoihin keskimäärin 28-32 ikävuosiensa välillä. (Kuva: TT)

Viime kaudella Kane, Crosby ja Marchand ylsivät sataan pisteeseen vielä niukasti kyseisen haitarin puitteissa. Merkittävä temppu kertoo poikkeuksellisesta pelaajasta. Tästä artikkelista voit lukea NHL-historian vanhimmista pelimiehistä, jotka ovat yltäneet sataan tehopisteeseen uransa ehtoopuolella.

5. Wayne Gretzky, 35-vuotta – kausi 1995-1996

Wayne Gretzkyä ei suotta pidetä koko jääkiekon suurimpana supertähtenä. ”The Great One” tykitti 1995-1996 kaudella pelaamassaan 80 runkosarjan ottelussa kaikkiaan 23 maalia ja antoi 79 maaliin johtanutta syöttöä. Gretzky myytiin kesken kauden Los Angeles Kingsistä St.Louis Bluesiin, mutta se ei estänyt kanadalaista takomasta yhteensä 102 pistettä.

Kuvaavaa oli sekin, että vaikka Gretzky pelasi tuolla kaudella vain 62 matsia Kingsin paidassa, hän voitti siitä huolimatta joukkueensa sisäisen pistepörssin heittämällä!

4. Jean Ratelle, 35 vuotta – kausi 1975-1976

Hall of Fameen uransa jälkeen noussut Jean Ratelle iski New York Rangersin ja Boston Bruinsin sotisovissa kaikkiaan 105 tehopistettä kaudella 1975-1976. Gretzkyn tavoin myöskään Ratelle ei saanut tahkota kokonaista kautta yhden seuran riveissä, vaan tuli treidatuksi kesken sesongin New Yorkista Bostoniin, vaihdossa Phil Espositoon.

Bruinsin riveihin siirtynyt kanadalaissentteri ei jäänyt surkuttelemaan, vaan teki 80 pelaamassaan matsissa hurjat 36+69=105 tehopistettä. 69 syöttöpistettä oli myös Ratellen uran syöttöennätys ja hän pokkasi tuon kauden jälkeen vielä herrasmiespelaajan Lady Byng –palkinnon.

3. Johnny Bucyk, 35 vuotta – kausi 1970-1971

Boston Bruinsin Johnny Bucyk pelasi pisteiden valossa uransa parhaan kauden kunnioitettavassa 35-vuoden iässä. Hän rikkoi kaudella 1970-1971 myyttisen 50 maalin rajapyykin kuin myös sadan tehopisteen rajan. 78 runkosarjamatsissa syntyi karmaisevat 51+65=116 pistettä. Yhä tähän päivään saakka Bycuk on vanhin pelaaja, joka on tehnyt yli 50 maalia yhden kauden aikana.

Bucyk tuli urallaan tunnetuksi määrätietoisuudestaan ja tuo näkyi esimerkillisesti myös ennätyksellisellä 70-71 sesongilla. Hän kirjautti runkosarjan aikana 59 pelissä yhden pisteen, 32 pelissä kaksi tai useamman pisteen, eikä pelannut kertaakaan kahta peliä peräkkäin ilman pisteitä. Ikimuistoinen kausi sisälsi vieläpä kaksi kuuden pisteen iltaa!

2. Joe Sakic, 37 vuotta – kausi 2006-2007

Huikean uran pelannut Colorado Avalanche/Quebec Nordiques –ikoni Joe Sakic pelasi 1378 NHL-ottelua sisältäneellä taipaleellaan kaikkiaan kuusi vähintään sadan pisteen kautta. Viimeisin näistä nähtiin kaudella 2006-2007, jolla Sakic täräytti 82 runkosarjapelissä 36+64=100 pistettä.

Sakic johtaa melkein jokaista Avsin hyökkääjistä tehtyä tehotilastoa ja tuolla 2006-2007 kaudella kanadalainen voitti joukkueensa maali-, syöttö ja pistetilaston jopa 17 pisteen erolla Andrew Brunetteen, vaikka oli joukkueensa vanhin pelaaja. Kypsässä 37-vuoden iässä Sakic myös pelasi Colorado-hyökkääjistä eniten, keskimäärin 18:10 minuuttia ottelua kohden.

1. Gordie Howe, 40 vuotta – kausi 1968-1969

Ei liene montaakaan top-listaa jääkiekon saralla, josta ei löytyisi Gordie Howen nimeä. Ei liene myöskään yllätys, että ”Mr. Hockey” komeilee myös tämän listauksen kärjessä. Howe tahkosi maailman kovinta kiekkoliigaa jopa viidellä eri vuosikymmenellä. Debyttiikaudellaan vuonna 1946 hän oli 18-vuotias ja viimeisellään 52-vuotias, vuonna 1980.

Kaudella 1968-1969 Howe takoi 76 runkosarjan ottelussa 44 maalia, 59 syöttöä ja kaikkiaan 103 tehopistettä, ollessaan 40-vuotias. Tuon kauden tehot olivat miehen uran henkilökohtainen ennätys ja ainoa kausi, jolloin hän rikkoi sadan pisteen rajan. Detroit Red Wingsin paras pistemies jätti toiseksi eniten pisteitä tehneen Alex Delvecchion 20 pisteen päähän, mikä kertoi Howen ylivoimasta.

Lähteet: NHL.com, Hockey-Reference.com

0 Shares