8 Shares

James Harden, Luka Doncic ja kumppanit ovat tälläkin kaudella pistäneet useita NBA-ennätyksiä uusiksi. NBA-historiassa on kuitenkin useita ennätyksiä, joita ei varmasti koskaan tulla rikkomaan. Päätimme listata NBA:n uskomattomimman ennätykset. (Kansikuva: tt)

Wilt Chamberlain on yksi NBA-historian parhaista pelaajista, joka dominoi sarjaa 1960-luvulta alkaen. Chamberlainilla on hallussaan useita ennätyksiä, joita tuskin koskaan tullaan rikkomaan. Kaudella 1961-1962 hän pelasi jokaisen joukkueensa ottelun alusta loppuun, jatkoajat mukaan lukien. Keskiarvoksi muodostui 48,5 minuuttia per ottelu, kun esimerkiksi tämän kauden tilaston johdossa on James Harden 38 minuutin keskiarvolla.

Chamberlain tunnetaan NBA-historian dominoivimpia tilastorivejä tykittäneenä pelaajana. Kaudella 61-62 Wilt teki keskimäärin 50.4 pistettä jokaisessa ottelussa, mikä on ylivoimaisesti NBA-historian kovin lukema. Kyseisellä kaudella Chamberlain teki myös sata pistettä ottelussa New York Knicksiä vastaan. Vaikka NBA:ssa tehdään nyt enemmän pisteitä kun koskaan, Chamberlainin tykittämistä tilastoriveistä nykypäivän supertähdet voivat vain haaveilla.

Vaikka Chamberlain oli aikakautensa paras pelaaja, voitti hän urallaan vain kaksi NBA-mestaruutta. Kaikkien aikojen eniten mestaruussormuksia pitää hallussaan muuan Bill Russell, joka juhli urallaan 11 mestaruutta Boston Celticsin paidassa. Tilaston tekee entistä hullummaksi se fakta, että Russell pelasi urallaan vain 13 kautta, joten mestaruus meni yhden kaikkien aikojen sentterin ohi vain kahdella kaudella.

Lebron James johtaa tämän kauden syöttötilastoa, mutta matkaa kaikkien aikojen kärkipaikalle on vielä rutkasti. Yhden ottelun syöttöennätystä pitää hallussaan melko vaatimattoman uran pelannut takamies Scott Skiles, joka jakoi kaudella 1990-1991 peräti 30 syöttöä ottelussa Denver Nuggetsia vastaan. Kaikkien aikojen eniten syöttöjä NBA:ssa on antanut Utah Jazzin legendaarinen John Stockton, joka johtaa 15 806 passilla tilastoa ylivoimaisesti. Aktiivipelaajista eniten syöttöjä on antanut Chris Paul, mutta matkaa Stocktoniin on yli 6000 passin verran.

NBA:n yhden kauden vapaaheittoprosenttiennätystä pitää hallussaan espanjalainen takamiessuuruus Jose Calderon, joka epäonnistui kaudella 2008-2009 vain kolmessa vapaaheitossa 154 yrityksestä. Onnistumisprosentiksi tuli lopulta 98.1, mikä on selvästi NBA-historian paras lukema. Calderonin ennätyksen tekee erityisen mielenkiintoiseksi se tosiseikka, että espanjalaisen vapaaheittoprosentti tippui radikaalisti seuraavilla kausilla.

NBA:ssa on myös hieman vähemmän mairittelevia ennätyksiä. Urallaan kolme kautta maailman kovimmassa korissarjassa pelannut Cal Bowdler on tiettävästi NBA-historian ainoa pelaaja, joka on saanut seitsemän virhettä yhdessä ottelussa. NBA-sääntöjen mukaan pelaaja ajetaan ulos ottelusta kuudennen virheen jälkeen, mutta tuomaripöydän sekaannuksen vuoksi Bowlder ajettiin ulos poikkeuksellisesti vasta seitsemännen rikkeen jälkeen. Nopeiten kuuden virheen takia ottelusta on ulos lentänyt Dallas Mavericksin Bubba Wells, joka rikkoi tahallaan huonona vapaaheittäjänä tunnettua Dennis Rodmania kuudesti kahden minuutin ja 43 sekunnin aikana.

Jose Calderon on kaikkien aikojen paras vapaaheittäjä, kun taas huonoimman heittäjän titteliä pitää itsellään yksi kaikkien aikojen parhaista puolustajista, Ben ”Big Ben” Wallace, jonka uran onnistumisprosentti vapaaheittoviivalta on vaivainen 41. Eniten peräkkäisiä ohiheittoja vapariviivalta on heittänyt 1940-luvulla NBA:ssa pelannut Giff Roux, joka kivitti 20 heittoa putkeen harakoille. Miami Heatin entinen sentteri Joel Anthony taas on eniten minuutteja ilman tilastomerkintöjä NBA:ssa pelannut pelaaja. Anthony pelasi tammikuussa 2011 29 minuuttia Portlandia vastaan kirjauttamatta yhtään pistettä, syöttöä, levypalloa, riistoa tai blokkia.

8 Shares