6 Shares

Tosi-tv penkkiurheilijan silmin -juttusarjassa etsitään penkkiurheilijoille parasta kotimaista vaihtoehtoa tyhjien televisioiltojen täyttämiseksi. Toisena sarjana syyniin pääsee PlayOff: Haluatko jalkapallotähdeksi? (Kuva: Nelonen Media)

PlayOff

Ohjelmaesittelyn mukaan: “22 kilpailijaa taistelee pudotuspelimuotoisessa tosi-tv-sarjassa voittaakseen 100 000 € arvoisen ammattilaissopimuksen Veikkausliigaseura Kuopion Palloseuraan kaudelle 2020. Kilpailijat kamppailevat päivittäin vaihtuvien haasteiden parissa ja elävät ammattiurheilijan elämää.”

Kuulostaa lupaavalta, mutta jo sarjan avausjakso kumosi ensimmäisen lupauksen. Kilpailussa ei taistella 100 000 euron arvoisesta ammattilaissopimuksesta, vaan “JOPA” 100 000 euron arvoisesta sopimuksesta. Ilmeisesti KuPS:n toimistolla huomattiin pelaajien taso, jonka myötä olisi ollut hulluutta tarjota kellekään kyseistä summaa. Ainakin tv-katsojille tuli sellainen kuvitelma alkupään jaksojen jälkeen.

Kilpailijoiden joukossa oli niin hasardeja pelaajia, että moni penkkiurheilija varmasti lausui ääneen sanat: “minäkin voisin olla tuolla.” Kyseinen yksityiskohta on todellinen sääli ohjelman uskottavuuden sekä suomifutiksen kannalta. Moni ihminen sai varmasti väärän kuvan suomalaisen jalkapallon tasosta.

Lisäksi tartun kohtaan, jossa kerrottiin kilpailijoiden elävän ammattiurheilijoiden elämää. En tiedä, kuinka monta kertaa kilpailijat nimittäin mussuttivat pizzaa tai makkaraa ohjelmassa. Sormeni loppuivat laskuissa kesken. Lukema oli varmasti lähellä penkkiurheilijan vastaavaa.

Kaksi sanaa, jotka tulevat ohjelmasta ensimmäisenä mieleen ovat kiusallisuus ja myötähäpeä. Sarja on herännyt henkiin vasta puolivälin jälkeen, kun kaikki B-tason futarit ja jääkiekkoilijat on potkittu porukasta pois.

Kiusallisuudet eivät ole loppuneet kuitenkaan koko sarjan aikana. Loppupään jaksoissa eniten myötähäpeää aiheuttavat valmennusryhmän ja seurajohdon kohtaamiset, jossa valmentajat Keke Armstrongin johdolla jäpittävät kuin isommankin mafioson edessä. Tämä tapahtuu, kun he kertovat näkemyksiään pelaajista.

Pelaajista puheen ollen. On surkuhupaisaa, että KuPS ehti julkaista kahden ohjelmassa mukana olevan kilpailijan pelaajasopimukset ennen kuin koko ohjelma edes alkoi. Tilanne on todella naurettava niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat seuranneet kotimaista jalkapalloa. Maanantain finaalilähetyksessä tuskin koetaan täten jättiyllätyksiä.

Summa summarum: viimeisten jaksojen fyysiset testaamiset ovat olleet sarjan parasta antia, mutta ne eivät pelasta kokonaisuutta alkupään kankeuksilta. Eivät lähellekään. Ohjelma on niin huono, että se tavallaan koukuttaa sitä kautta. Katsoja haluaa repeillä lisää tuotantoryhmän ratkaisulle jakso toisensa jälkeen. Ilmiö on hieman sama kuin fanittaessa tappioputkessa olevaa seuraa. Jossain kohtaa toivot oikein, että joukkueesi häviää vielä kerran, että valmentaja saisi potkut.

PlayOff jätti itsestään hyvin koomisen kuvan. Ohjelma on kömpelöllä tavalla täyteen ahdettu tuotesijoittelua, mikä kruunaa erikoisen kokonaisuuden. Sarjan idea oli lähtökohtaisesti kiinnostava, mutta toteutus maksimissaan kohtalainen.

Arvosana: 2,5/5

Penkkiurheilijan arvosanat tosi-tv -ohjelmille (arvosana 0-5):

6 Shares