12 Shares

Suomesta löytyy monta nykyistä ja entistä kiekkoammattilaista, jotka eivät ole saaneet sellaista kunniaa kuin heille ehkä kuuluisi. (Kuva: TT)

Florida Panthersin kapteeni Aleksander Barkov on ollut jo vuosien ajan NHL:n aliarvostetuimpia pelaajia. Asiaa on nostettu niin paljon esiin, että sentteristä on jo tullut väkisinkin arvostettu pelimies. Etenkin Suomessa miehen arvo tiedetään hyvin.

Barkovin ohella monet muutkin suomalaiset ja heidän uransa ovat nauttineet liian pienestä huomiosta. Sen takia Pelimies listasikin NHL-historian viisi aliarvostetuinta suomalaista.

TOP 5: Historian aliarvostetuimmat suomalaiset NHL-pelaajat

5. Toni Lydman

Lydman oli tyylikäs peruspakki, joka ei sortunut virheisiin. Hän söi kiekkoa, pelasi kovaa ja pimensi vastustajan tähtipelaajia. Hän pelasi 13-vuotisella NHL-urallaan 847 ottelua. Vain neljä suomalaispuolustajaa on yltänyt isompaan ottelumäärään taalajäillä.

4. Mikko Mäkelä

Hyökkääjä Mäkelä pelasi NHL:ssä 1980- ja 1990-luvuilla. Otteluita kertyi vain 423, mutta se oli siihen aikaan todella kova saavutus suomalaiselle. Näissä otteluissa laituri iski upeat 118 maalia ja 265 tehopistettä. Kaudella 1987-88 hän iski New York Islandersin paidassa 73 ottelussa huimat 36 maalia ja 76 tehopistettä. Mäkelä on Suomi-kiekon legenda, joka jäi taka-alalle Teemu Selänteen, Jari Kurrin ja kumppanien loiston takia. Nykynuoret eivät edes tiedä, kuka on Mikko Mäkelä.

3. Valtteri Filppula

Nykyäänkin NHL:ssä Detroit Red Wingsissä pelaava Filppula on aina jäänyt hieman varjoon. Monipuolinen sentteri on kuitenkin luonut sellaisen uran, johon moni suomalainen ei ole yltänyt. NHL:ssä otteluita on kertynyt 1018 ja tehopisteitä 515. Hän on yksi niistä kahdeksasta suomalaisesta, jotka ovat ylittäneet tuhannen NHL-ottelun rajapyykin. Filppula on aina ollut joukkue ensin -pelaaja, joka ei pidä itsestään meteliä. Siksi meteliä ei ole pidetty liikaa mediassakaan tai kiekkofanien keskuudessa. Suomalaisen tililtä löytyy myös yksi Stanley Cup -mestaruus.

2. Jussi Jokinen

Jokisen NHL-urasta muistetaan etenkin monet seuranvaihdot. Hän keräsi välillä rapaa niskaansa, mutta tilastot eivät valehtele: Jokinen pelasi NHL:ssä 951 ottelua ja teki 191 maalia sekä 563 tehopistettä. Hän on suomalaisten kaikkien aikojen maali- ja pistepörssin yhdeksäntenä. Muun muassa huippuarvostettu Jere Lehtinen jäi Jokisesta ottelu- ja pistemäärissä. Kuten Lehtinenkin, Jokinen on kiekkoilijana äärimmäisen monipuolinen. Hän ei ole juuri koskaan saanut tarpeeksi tunnustusta esimerkiksi puolustustaidoistaan.

1. Olli Jokinen

Kaikki tuntevat Olli Jokisen ja hänen saavutuksensa. Siitäkin huolimatta Jokinen jäi aina muiden kärkinimien varjoon. Tänäkään päivänä Jokinen ei saa sellaista kunnioitusta, jota hän ansaitsisi. Ei Suomessa, ei Pohjois-Amerikassa. Jokisesta tuli vasta historian neljäs suomalainen, joka ylitti NHL:ssä 1200 ottelun rajapyykin. Hän on myös suomalaisten kaikkien aikojen pistepörssissä neljäntenä 750 tehopisteellään. Tämän päälle hänestä tuli kautta aikain neljäs suomalaiskapteeni taalajäillä, jossa hän toimi neljän kauden ajan Florida Panthersin kipparina. Ainoastaan Saku ja Mikko Koivu ovat toimineet pitempään kapteenina kuin Jokinen.

12 Shares