6 Shares

Vanhan sanonnan mukaan hyökkäys voittaa otteluita, puolustus mestaruuksia. Tästä huolimatta puolustajia harvoin arvostetaan jalkapallossa yhtä korkealle kuin hyökkääjille. Päätimme antaa kaikille maailman puolustajille hieman rakkautta listaamalla 2000-luvun parhaat toppariparit. (Kansikuva: tt)

5) Giorgio Chiellini-Andrea Barzagli-Leonardo Bonucci

Vaikka listauksen aiheena oli nimenomaan 2000-luvun parhaat toppariparit, ei mitään listausta voi onnistuneesti tehdä ilman Juventuksen 2010-luvun kivijalan, BBC-kolmion mainitsemista. Juventus on voittanut peräti kahdeksan peräkkäistä Serie A-mestaruutta ja kiitos tästä kuuluu pitkälti juuri vuodesta toiseen uskomattoman kovalla tasolla pelanneelle puolustuslinjalle. Juventuksen ja Italian maajoukkuekolmikossa yhdistyi kaikki puolustajille kriittiset ominaisuudet. Romuluinen Chiellini, satumaisen taitava Bonucci ja kokeneen elegantti Barzagli täydensivät toisiaan täydellisesti ja muodostivat yhdessä yhden kaikkien aikojen arvostetuimman ja menestyneimmän topparikolmikon.

4) Nemanja Vidic-Rio Ferdinand

Moni ei noteeranut tammikuussa 2006 uutista, jossa Manchester United ilmoitti hankkineensa Moskovan Spartakissa kaksi edellistä vuotta pelanneen Serbian maajoukkuetopparin Nemanja Vidicin riveihinsä. Vielä harvempi osasi odottaa, että siirrosta alkaisi Manchester Unitedin uusi kulta-aika, jonka myötä seura juhli neljää Valioliigan mestaruutta ja Mestarien liigan voittoa. Moni nimi vaihtui, mutta Vidic ja Ferdinand olivat aina ensimmäisiä valintoja Sir Alex Fergusonin kokoonpanossa. Vidic ja Ferdinand pelasivat yhdessä yli 200 Valioliigaotteluissa ja kaksikon ollessa kentällä yhtä aikaa United päästi vain 84 maalia. ManU teki myös kaudella 2009 Valioliigahistoriaa pitämällä maalinsa puhtaana peräti 1103 minuutin ajan.

3) Carles Puyol-Gerard Pique

Barcelonan sielu on aina katalonialainen. Myös Barcelonan kaupungin ylpeyden, eli sen jalkapallojoukkueen sielu oli pitkään puhdasverinen, kun joukkueen peräpäätä tukki kataloniassa syntynyt kaksikko Carles Puyol-Gerard Pique. Siinä missä Puyol nousi parikymppisenä kasvattajaseuransa avauskokoonpanoon, joutui Pique hakemaan uralleen vauhtia Englannin Valioliigasta. Nuori toppari palasi Barcelonan paitaan kesällä 2008 ja loppu onkin modernia jalkapallohistoriaa. Barcelonaa ei ole koskaan tunnettu puolustajista, mutta Piquessa ja Puyolissa sillä oli yksi kaikkien aikojen parhaista topparikaksikoista. Kaksikon aikana Barcelona juhli neljää Espanjan mestaruutta ja kahta Mestarien liigan voittoa.

2) Pepe-Sergio Ramos

Jos listattaisiin jalkapallohistorian sympaattisimpia toppareita, olisi kaksikko Pepe-Sergio Ramos varmasti listan häntäpäässä. Jalkapallossa kyse on kuitenkin voittamisesta, ei tyylipisteiden keräämisestä ja voittaa jos jotain tämä kaksikko on aina osannut. Real Madridin presidentti Florentino Perez käytti liki 60 miljoonaa euroa täydellisen toppariparin löytämiseen, mutta sijoitus maksoi itsensä moninkertaisena takaisin. Pepen ja Ramosin aikakaudella Madridin kuninkaalliset voittivat Espanjan mestaruuden ja Mestarien liigan kolmesti ja päälle vielä lukemattoman määrän muita hieman vähemmän merkittäviä pystejä.

1) Alessandro Nesta-Paolo Maldini

Italia on aina ollut puolustajien kultakaivos eikä listan ykkössijaa hallussaan pitävä kaksikko tule yllätyksenä juuri kenellekään. Alessandro Nestaan ja Paolo Maldiniin pätee sanonta ”erikseen erinomaiset, yhdessä ylivoimaiset”. Kyseessä saattaa hyvinkin olla kaksi maailman kaikkien aikojen parasta puolustajaa, jotka olivat yhdessä parhaimmillaan pysäyttämättömät. Maldini ja Nesta tekivät puolustamisesta taidetta, sillä kaksikko tuntui kykenevän lukemaan vastustajiensa ajatuksia. Maldinin ja Nestan johdolla AC Milan juhli 2000-luvun alkupuolella kahdesti Italian mestaruutta ja Mestarien liigan voittoa.

6 Shares