12 Shares

Pelimies arvioi neliosaisessa juttusarjassaan, ketkä ovat Liigan 2000-luvun kovimmat ulkomaalaispelaajat. (Kuva: AOP)

Rakennamme ulkomaalaistähdistä oman joukkueen, jossa on kaksi maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 12 hyökkääjää. Valinnoissa on painotettu pelaajan absoluuttista huipputasoa, eikä pitkää Liiga-uraa tai useamman kauden pistesaalista. Ensimmäisessä osassa paljastamme joukkueen neloskentän (kolme hyökkääjää ja kaksi puolustajaa).

Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkueen neloskenttä:

OP: Andre Benoit

Tappara hankki kaudeksi 2007-08 takalinjoilleen kanadalaisen Benoit’n, joka ei ollut aiemmin pelannut Euroopassa. Taitava pelaaja teki heti vaikutuksen ja nousi liigan parhaimpien puolustajien joukkoon. Benoit iski runkosarjassa 12 maalia ja 38 tehopistettä, jolla hän oli puolustajien pistepörssin kolmas. Tehotilastossa mies oli toinen jäätyään 28 astetta plussalle. Sittemmin monipuolinen pakki pelasi vielä kelvollisen NHL-uran.

VP: Oscar Ackeström

Ruotsalainen Ackeström saapui Suomeen 1990-luvulla, ja hän edusti Lukkoa, Ilvestä ja HPK:ta. Hänen parhaaksi liigakaudekseen jäi kausi 1999-00, jolloin kovaotteinen pakki takoi 17 maalia ja 39 tehopistettä. Hän sijoittui puolustajien pistepörssissä toiseksi. Ackeström oli tärkeä palanen monessa muussakin mielessä, ja hänet muistetaan etenkin fyysisestä pelistään. Kaudella 1999-00 tilille kertyi 118 jäähyminuuttia.

OLH: Vladimir Vujtek

Vujtek ihastutti jo 1990-luvulla Ässissä, mutta tuo sama lento jatkui myös vuosituhannen vaihduttua HPK:ssa. Tshekkiläinen taituri oli sarjan valioyksilöitä, ja etenkin kausi 2001-02 oli maaginen. Laituri takoi 45 ottelussa huimat 19 maalia ja 58 tehopistettä. Jos hän olisi saanut pelata koko kauden terveenä, olisi Vujtek napannut pistepörssin voiton.

KH: Glenn Metropolit

2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkueen neloskentän keskelle laitetaan Jokereissa ihastuttanut Metropolit, joka vietti Helsingissä vuodet 2003-2005. Taitava kanadalainen pelasi molemmat kautensa lähes piste per peli -tahtia, ja hän oli sarjan pelätyimpiä hyökkäyspään pelaajia. Metropolit osasi myös pelata fyysistä peliä sekä omaan pään peliä, miksi hän nousee tähän joukkueeseen. Moni ulkomaalaissentteri on latonut liigassa kovemmat tehot, mutta monipuolisuus tekee Metropolit’sta yhden kaikkien aikojen parhaimmista ulkomaalaissenttereistä.

VLH: Shayne Toporowski

Toporowskiin pätevät samat sanat kuin ketjun sentteriin: hän ei pakosta kuuluisi pisteiden puolesta tähän joukkueeseen, mutta monipuolisuus nostaa kanadalaisen tämän jengin neloskentän laitaan. Toporowski pelasi liigassa Bluesissa, Pelicansissa, Ilveksessä, Lukossa, SaiPassa ja Tapparassa. Paras kausi oli 2006-07, jolloin jäähyherkkä Toporowski takoi Lukon paidassa 55 ottelussa tehot 19+34=53. Maalien ja tehopisteiden lisäksi Toporowski teki arvokasta työtä kulmissa, maalin edustalla ja omassa päässä.

12 Shares