45 Shares

Liiga jatkuu vasta syksyllä, mutta päävalmentajien suhteen tuleva kausi tulee olemaan erittäin mielenkiintoinen. (Kuva: AOP)

Osa valmentajista tulee olemaan todella tiukan paikan varassa. Pitkiin tappioputkiin ei ole varaa tai muuten monoa tulee varmasti. 

Päättyneellä kaudella potkut sai viisi päävalmentajaa.

Listasimme nyt kuusi koutsia, jotka ovat poikkeuksellisen tulisilla hiilillä ensi kaudella.

6. Jarno Pikkarainen, HIFK

Pikkarainen on ollut seuran päävalmentajana reilun vuoden ja organisaatiossa syksystä 2017 lähtien. 

Päättyneellä kaudella HIFK:lla oli suuria haasteita, mutta potentiaalia olisi voinut olla vaikka mihin. Käytännössä HIFK:lla oli ainekset mestaruuteen, mutta joukkue olisi saattanut vielä pudota säälipleijareihin ja sitä kautta ulos.

Ensi kausi on Pikkaraiselle jo neljäs organisaatiossa. Menestystä on yksinkertaisesti tultava. Jos kaudesta muodostuu pannukakku, niin osoite vaihtuu varmasti.

5. Marko Kauppinen, Jukurit

Kauppinen sai varaslähdön päävalmentajan pestiin jo tammikuussa, kun Pekka Kangasalusta sai potkut.

Kauppinen päätti pelaajauransa kauteen 2016-17. Ja tammikuusta 2020 lähtien hän toimii Liiga-joukkueen päävalmentajan. Näin nopea urakehitys on valmista vain Jukureissa.

Jukurit on vankistanut asemansa sarjan tyvipäässä ja organisaatio haluaisi edes pienen toivonpilkahduksen paremmasta. Mikäli lumipallo lähtee vyörymään väärään suuntaan Kauppusen kanssa, niin mono heilahtanee nopeasti.

4. Matti Tiilikainen, HPK

Tiilikainen on organisaatiolla todella tuttu nimi: hän on kylän oma poika, Kerhon kasvatti ja valmentanut seurassa vuosina 2008-18. Pari edellistä kautta sujuivat ensimmäisessä aikuisten sarjan päävalmentajapestissä Saksan 2. korkeimmalla sarjatasolla. 

Nyt Tiilikainen palaa kotikaupunkiinsa, mutta täytettävänä on poikkeuksellisen suuret saappaat. Antti Pennanen teki Kerhossa käsittämättömän hienoa työtä.

Tuoreen päävalmentajan meriitit ovat kohtuulliset: kahtena vuotena (2017 & 2018) valinta A-nuorten SM-sarjan vuoden valmentajaksi sekä Frankfurtin johdattaminen molemmilla kausilla runkosarjan voittoon.

Kyseessä on 32-vuotias päävalmentaja. Nyt hän joutuu todella kovaan paikkaan Kerhon penkin takana ja joukkue ajautuu väärille urille, niin kenkää voi tulla nopeastikin.

3. Tommi Niemelä, Pelicans

Pelicans luottaa niin ikään tuttuun nimeen. Niemelä valmensi seuran junioreissa kaudet 2009-15. Tämän jälkeen hän hyppäsi eri nuorten maajoukkueiden matkaan, kunnes siirtyi Sveitsin Lausanneen Ville Peltosen valmennustiimiin.

36-vuotias Niemelä on nyt ensimmäistä kertaa aikuisten päävalmentajana ja pesti voisi olla helpompikin.

Pelicansin viime kausi oli täydellistä sekoilua, jonka jokainen organisaation jäsen haluaa varmasti unohtaa. Jos syksy käynnistyy kunnon tappioputkella, niin Niemelän asema on pomminvarmasti uhattuna.

2. Tero Lehterä, SaiPa

Lehterällä käynnistyy jo neljäs kausi lappeenrantalaisten peräsimessä. SaiPan sijoitukset runkosarjassa tämän aikana: 7, 9 ja 12. 

Kurssi on ollut laskeva ja niin on ollut lappeenrantalaisen kiekkoväen kiinnostuskin. Vielä Lehterän alkuvaiheessa ollut hyvä buumi on tipotiessään ja faneilla alkaa kärsivällisyys loppua. 

Kun mukaan soppaan otetaan poikkeuksellisen sakea viime kausi kaiken maailman lappukohuineen, niin vain yksi asia voi pelastaa Lehterän: menestys. 

Jos SaiPa kyntää ensi kaudella, niin Lehterä saa varmasti kenkää seuran heikosta taloustilanteesta huolimatta. 

1. Raimo Helminen, TPS

Raipe ja TPS vaikuttaa kyllä melkoiselta yhdistelmältä. 

Helminen on Palloseuran päävalmentaja numero 12. 2010-luvulla.

Tämä kuvastanee TPS:n touhua ihan tarpeeksi. Palloseura on ollut aivan sekaisin.

Helminen on ollut pelaajauransa jälkeen lähinnä apuvalmentajana. 56-vuotias legenda on päävalmentanut aikuisten tasolla ainoastaan Ilvestä kaudella 2012-13 – ja sai silloin potkut.

TPS:n organisaatio on sekaisin ja Helmisellä on vielä kyntensä näytettävänä päävalmentajana. Kuulostaa kombinaatiolta, joka ei vain voi onnistua.

Odotamme erittäin mielenkiinnolla tulevaa.

Tagit liiga
45 Shares