3 Shares

Maailmalla pelaa liuta suomalaisia futaajia, jotka jäävät aivan liian pienelle huomiolle kotimaassa. (Kuva: AOP)

Nyt otamme heidän suurennuslasin alle. Monilla heistä on takanaan aivan poikkeuksellinen ura suomalaisessa mittakaavassa, mutta huomio on jäänyt syystä tai toisesta aivan liian pienelle.

Toki kaikki pelaajat tunnistetaan Futisforumilla ja varsinkin maajoukkueen seuraajien parissa, mutta suuren yleisön silmissä arvostus on jäänyt pieneksi.

5. Jere Uronen

Jere Urosen nimi ei sano Huuhkaja-kannattajien ulkopuolisille ihmisille varmasti juuri mitään. Turkulaisen ura on kuitenkin ollut mallikas.

TPS:stä maailmalle ponnahtanut laitapuolustaja siirtyi ensin naapurimaahan Helsinginborgiin, jossa vierähti neljä kautta. Tammikuussa 2016 Uronen siirtyi belgialaiseen Genkiin. 

Belgian sarja tuntuu olevan Suomessa jostain kumman syystä todella pienessä arvossa. Esimerkiksi päättyneellä kaudella Uronen pelasi Mestarien liigassa muun muassa Liverpoolia ja Napolia vastaan. Yhteensä 25-vuotias suomalainen on pelannut urallaan 22 europeliä. 

Uronen on ollu mies paikallaan myös maajoukkueessa. Hyvät laitapuolustajat ovat harvassa. Hyvät suomalaiset laitapuolustajat vielä harvemmassa.

4. Jukka Raitala

Jatketaan laitapuolustajien kanssa. Raitala on pelannut ulkomailla yli kymmenen vuotta, joten hän on ollut kotimaisen tutkan ulkopuolella. Vyöllä on kuitenkin matseja muun muassa Espanjan ja Hollannin pääsarjoista. 

Vuonna 2017 Raitala lähti Pohjois-Amerikkaan, jossa pelaavat suomalaiset ovat varsin pimennossa. Kaudella 2018 Raitala kaupattiin MLS:ssä pelaavaan Montreal Impactiin. Kuluvan vuoden helmikuussa hänet valittiin joukkueen kapteeniksi.

Suomalaiset kapteenit ulkomaalaisissa seuroissa ovat todella harvassa. Raitala onkin ollut aliarvostettu pelaaja läpiuransa, vaikka CV on suomalaisella mittapuulla komea.

3. Alexander Ring

Ring siirtyi ulkomaille kaudella 2011-12, kun Mönchengladbach nappasi suomalaisen. Ring jatkoi matkaa kaudeksi 2013-14, kun osoitteeksi vaihtui 2. Bundesliigassa pelaava Kaiserslautern. 

Ring nousi nopeasti joukkueen avainpelaajaksi ja myös rooli maajoukkueessa kasvoi jatkuvasti. Hän yllättikin siirtymällä New York Cityn riveihin vuonna 2017. Syyskuussa 2018 hän ilmoitti myös päättävänsä uransa maajoukkueessa. 

Päävalmentajana toiminut Patrick Viera hankki Ringin joukkueeseen. Hän pääsi pelaamaan muun muassa David Villan ja Andrea Pirlon kanssa. 

Ring on noussut joukkueen avainpelaajien joukkoon. Vuonna 2009 hänet valittiin joukkueen kapteeniksi.

29-vuotiaalla pelaajalla on vielä paljon hyviä pelivuosia edessä, vaikka ura on ollut jo tähän asti erittäin mallikas.

2. Jesse Joronen

Lukas Hradecky kerää ansaitusti isoimman huomion ja vastuun. Tästä syystä Joronen on jäänyt aivan liian pienelle huomiolle. 

Simpeleen Urheilijoiden kasvatin ura on rajussa liidossa. Fulhamin akatemian kautta eteenpäin ponnistanut Joronen siirtyi Tanskaan AC Horsensin paitaan vuonna 2017. Pian koitti siirto maan jättiseuraan FC Kööpenhaminaan, josta italialainen Brescia hankki hänet viime kesänä viidellä miljoonalla eurolla.

Joronen on sittemmin torjunut erittäin hyvin Brescian maalilla, vaikka joukkueella itsellään on ollut haasteita.

Suomen maalivahtitilanne on poikkeuksellisen hyvä, kun tolppien väliin on heittää kaksi todella laadukasta veskaria. Joronen on jäänyt paitsioon, sillä otteet ansaitsisivat valtavasti enemmän huomiota.

1. Perparim Hetemaj

Tähän ei ole muita vaihtoehtoja kuin Hetemaj. Asiantuntijapiireissä Hetemaj nauttii suurta arvostusta, mutta ison yleisön silmissä huomiota olisi pitänyt tulla valtavasti enemmän.

269 ottelua Serie A:ssa, yhdessä maailman kovimmista futissarjoista. Tällaiseen suoritukseen on pystynyt vain kourallinen suomalaisia.

Hetemaj’n parhaita paloja on turha etsiä maalikoosteista. Keskikentän terrieri rouhii, raastaa, repii ja uurastaa käsittämättömällä mentaliteetilla matsista toiseen.

Käsittämätön urheilija. Harmi etttä maajoukkueura on jo paketissa. Onneksi 33-vuotiaan taistelijan peliura kuitenkin jatkuu vielä Beneventossa maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

Tiedä vaikka Hetemaj nähtäisiin ensi kaudella taas Serie A:ssa. Benevento johtaa sarjaa 20 pisteellä ja on nousemassa pääsarjaan ellei ihmeitä tapahdu.

Varhainen voitonmaksu
3 Shares