12 Shares

Suomen kiekkomaajoukkueella on pitkä ja värikäs historia, johon mahtuu kymmeniä kansainvälisen huipputason pelaajia. Pelimies rakentaa näistä pelaajista kaikkien aikojen leijonaryhmän. (Kuva: AOP)

Neliosaisen juttusarjan toisessa osassa paljastetaan Leijonien kaikkien aikojen tähdistöjoukkueen kolmoskenttä (kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa). Valinnoissa on painotettu pelaajien pitkäaikaista työtä Suomen maajoukkueen eteen, joten näin ollen joukkueeseen ei pääse mukaan vain yksittäisten hyvien arvokisojen ansiosta.

Näet tähdistöjoukkueen neloskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 4. kenttä

Teimme aiemmin tähdistöjoukkueen Liigan 2000-luvun ulkomaalaispelaajista. Näet joukkueen täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Eric Perrin on ainoa oikea vaihtoehto ykkösen keskelle

Leijonien kaikkien aikojen joukkueen kolmoskenttä:

OP: Teppo Numminen

Yli 1400 NHL-ottelua pelannut Numminen ehti pelata monet kerrat myös Suomen maajoukkueessa, jossa hän viiletti ensimmäisen kerran kaudella 1986-87 ja viimeisen kerran kaudella 2005-06. Numminen ei koskaan voittanut kirkkainta mitalia Leijonissa, mutta hän oli mukana monessa upeassa tarinassa: Numminen oli voittamassa olympiahopeaa 1988 sekä 2006, minkä lisäksi puolustaja oli mukana vuoden 2004 World Cupissa, jossa Leijonat ylsi toiseksi. Nämä kolme turnausta ovat merkittävä osa Leijonien historiaa. Numminen valittiin kertaalleen myös MM-kisojen tähdistökentälliseen.

VP: Kimmo Timonen

Nummisen pakkipariksi napataan toinen suomalainen NHL-legenda, Kimmo Timonen. Pitkän NHL-uran luoneet pelaajat eivät loista maajoukkueen historian piste- tai ottelutilastoissa, mutta heidän merkityksensä maajoukkueelle on näkynyt lukuisina arvokisaedustuksina. Timonen pelasi aikuisten arvokisoissa 13 kertaa ja voitti viisi mitalia. KalPa-ikoni oli monet kerrat Suomen johtavia pelaajia, ja hän onnistui kertaalleen voittamaan MM-kisojen puolustajien pistepörssin, kun taituri latoi vuoden 1998 MM-kisoissa tehot 2+6=8.

OLH: Lasse Oksanen

Hyökkäyksen oikeaan laitaan haetaan hieman vanhempaa seppää, ja paikkaa tarjotaan Lasse Oksaselle. Hän oli 1960- ja 1970-luvuilla Leijonien tähtipelaaja ja kapteeni. Oksanen pelasi urallaan peräti 15 kertaa aikuisten arvokisoissa, ja hyökkääjä sai tililleen 282 maaottelua tehoin 101+58=159. Hän on Leijonien kaikkien aikojen ottelutilaston toisena ja kaikkien aikojen pistepörssin neljäntenä.

KH: Mikko Koivu

Tähdistöjoukkueen ensimmäinen aktiivipelaaja on Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu, joka on tämän juttusarjan perusteella kaikkien aikojen kolmanneksi merkittävin leijonasentteri. Koivukaan ei juhli ottelu- tai pistetilastossa, mutta hänen merkityksensä on ollut valtava Suomi-kiekolle. Lähes 10 vuotta Suomen kapteenina häärinyt Koivu on pelannut 10 kertaa arvokisoissa ja voittanut seitsemän mitalia. Kirkkaimpana kruununa on tietenkin maailmanmestaruus vuonna 2011, jolloin Koivu oli jo Suomen kapteeni sekä myös ykkössentteri. Koivu on ollut mukana myös muun muassa vuoden 2004 World Cupissa ja 2006 olympialaisissa.

VLH: Mikael Granlund

Tähdistöjoukkueen toinen aktiivipelaaja on hieman yllättäen NHL-tähti Granlund, joka sai joukkueesta paikan 28-vuotiaana. Se kertoo paljon hänen teoistaan Suomi-kiekon eteen. Granlund oli Suomen uuden huippulahjakkaan sukupolven ensimmäisiä tähtiä, ja hän olikin viime vuosikymmenellä Leijonien tärkeimpiä tekijöitä. Granlund nousi jo 19-vuotiaana Leijonien sankariksi, kun hän oli Suomen johtopelaajia vuoden 2011 MM-kisoissa, jossa mies takoi yhdeksään otteluun tehot 2+7=9. Näissä kisoissa syntyi myös legendaarinen ilmaveivimaali Venäjän verkkoon välierissä. Granlund on pelannut jo seitsemissä aikuisten arvokisoissa, ja hän on ollut joka kerta Suomen johtavia pelaajia. Vuonna 2018 hän toimi jopa Suomen kapteenina.

12 Shares