28 Shares

Tsekkiläinen ikiliikkuja jatkaa uraansa edelleen. Kuvassa hän tutkii kunniakseen tehtyä kolikkoa. (Kuva: AOP)

Tällä viikolla tiedotettiin Tšekki-legenda Jaromír Jágrin uran jatkosta, jälleen kerran, 48-vuotiaana. Yhä kulkee: viime kaudella Rytiri Kladnon riveissä syntyi 29 pinnaa 38 peliin. Koiranleuat kertovat, että takatukka pelaa enää rahan takia, koska elämäntyyli on ollut astetta hulppeampaa. Oli miten oli, kyllä rakkautta lajia kohtaan – ja kykyä vähän dominoidakin hyvänä päivänä – on varmasti vielä jonkun verran jäljellä. Edessä saattaa olla vielä joukkueen vaihdoskin, mahdollisesti Sparta Prahaan, kertovat maan kiekkolähteet.

Jágr on kaikkien aikojen eurooppalaiskiekkoilija, voiko sitä kiistää? Tämä on näkökulma siihen, mitkä ovat hänen suurimmat saavutuksensa ennen kaikkea taalajäillä, josta hänet tullaan varmasti ikuisesti muistamaan.

5. Vanhin pelaaja, joka on tehnyt yli 60 pisteen kauden ja vanhin hattutempun tehnyt pelaaja

Tämä saavutus osoittaa ennen kaikkea sen, kuinka pitkään Jágr oli huipulla. Samasta kertoo sekin, että tšekkiläinen oikea laita on ainoa pelaaja, joka on osallistunut Stanley Cup -finaaleihin sekä teinivuosinaan että yli nelikymppisenä. Ennätyshattu syntyi 42 vuoden ja 322 päivän ikäisenä. Vaan eipä tuo vielä mitään: muun muassa viime keväänä takatukka painoi Extraliigan nousukarsinnoissa neljä maalia peliin. Silloin ikää oli mittarissa jo 47.

4. Eniten voittomaaleja (135)

Tämä on ehkä merkittävimmin yksittäinen saavutus, joita ei korista lisämaininta ”eurooppalaispelaajista” eikä se ole kenenkään kanssa jaossa, lähellekään. Voittomaalin merkityksestä voi olla montaa mieltä, eihän pelaaja useinkaan tiedä voittomaalin ratkaisevan pelin sen tehdessään, mutta on siinä silti jotain taikaa oltava. Jágr on tehnyt niitä ylivoimaisesti eniten NHL:n historiassa, 135. Seuraavana tulee Gordie Howe 121 ratkaisumaalillaan. Selänne on listalla neljäs (110) ja Wayne vasta 21.!

3. Eniten peräkkäisiä vähintään 30 maalin kausia (15, jaettu ennätys)

Jágr oli tasainen tuhoaja älyttömän kauan. Hänellä on vyöllään eniten peräkkäisiä 30 maalin kausia, mutta myös 70 pisteen kausia, 15 kappaletta vuosina 1991-2007. Näistä ehkä merkittävämmän maaliennätyksen mies tosin jakaa Mike Gartnerin kanssa. Uskomatonta, ettei väliin osu heikompia kausia tai toisaalta loukkaantumisia. Täytyy huomata, että ajanjaksolle mahtuu myös lyhyempi työsulkukausi 1994-95.

2. Eniten pisteitä kauden aikana tehnyt eurooppalaispelaaja (149)

Hienoja saavutuksia on muillakin eurooppalaisilla, myös suomalaisilla, mutta kyllä tämäkin lukema on omassa luokassaan. 1995-96 kaudella 23-vuotias Jágr laittoi kunnolla tuulemaan, sillä hän paitsi onnistui ensimmäistä kertaa 100 tehopisteen rikkomisessa, myös hätyytteli 150 pisteen rajaa jääden siitä vain yhden pisteen päähän. Huikea kausi jäi pistelingon tehokkaimmaksi.

1. Ylivoimaisesti eniten tehopisteitä tehnyt eurooppalaispelaaja (1 921)

Kaikkien aikojen pisteissä Jágr tulee toisena heti Väinön jälkeen. 99:ään on toki vielä kaulaa melkein tuhat pinnaa, mutta silti kyseessä on uskomaton saavutus. 766+1155=1921 tekee hänestä kaikkien aikojen tehokkaimman eurooppalaispelaajan ja jättää Teukan melko kauas taakse: eroa Selänteeseen on kunnioitettavat 464 pistettä.

28 Shares