3 Shares

Liverpool varmisti Valioliigan mestaruuden, kun sarjaa on pelaamatta vielä seitsemän kierrosta. Merseysideläisten suvereeni mestaruus on ennen kaikkea jalkapallon voitto (Kuva: TT).

Liverpool majaili kymmenentenä lokakuussa 2015, kun Jürgen Klopp otti punapaidat komentoonsa. Mestaruus oli kaukainen haave, vaikka Pool kävi lähellä reilua vuotta aiemmin. Brendan Rodgersin korttitalo kuitenkin sortui Luis Suarezin häivyttyä Barcelonaan.

The Redsin kehittyminen suvereeniksi mestariksi on ollut pitkä ja vaiheikas prosessi. Avainasemassa ovat olleet kärsivällisyys, linjakkuus ja rautainen osaaminen.

Vaikka Liverpool on myös investoinut – etenkin vuonna 2018 – ei mestaruuden taustalla ole raha. Kloppin nettokulutus siirtomarkkinoilla on saksalaisen vajaan viisivuotisen pestin aikana vain noin 80 miljoonaa puntaa miinuksella. Esimerkiksi Unai Emery ehti kuluttaa Arsenalissa vajaan puolentoista vuoden aikana enemmän, reippaasti yli 100 miljoonaa. Manchesterin jättien nettokulutus on useita satoja miljoonia miinuksella.

Liverpoolin kuvaaminen altavastaajaksi kuulostaa tällä hetkellä pöyristyttävältä, mutta sitä tuore mestari on talousmielessä ollut.

Matkalla mestariksi Pool on tehnyt monia asioita oikein. Yhtä käännekohtaa on mahdoton nimetä. Virgil Van Dijk’n tulo tammikuussa 2018 mullisti alakerran. Puolta vuotta aiemmin tullut Mohammed Salah on ollut ilmiömäinen. Samoin lähes kaikki Kloppin aikana ostetut pelaajat. Rekrytoinnit ovat sopineet kokonaisuuteen, joka on koko menestyksen ydin.

Merkittävä mutka tarinaa nähtiin myös kesällä 2018. Aiemmin Reds oli pelannut jopa yltiöintensiivistä futista. Parhaimmillaan erittäin viihdyttävää, mutta myös riskialtista. Hieman kärjistäen ilmaistuna, jos Pool ei saanut luotua kaaosta kentälle se oli usein ongelmissa.

Kesällä 2018 Klopp tiimeineen hölläsi kaasua ja lisäsi kontrollia. Tuloksena on ollut rytmikäs pallonhallinta, joka tuottaa monipuolisesti laatupaikkoja. Samalla oma pää on tiivistynyt. Viimeisen taktisen askeleen taustalla oli kuitenkin arvokas pohjatyö, jossa prässi- ja vastahyökkäyspelaaminen hioutuivat huippuunsa.

Jalkapallon isossa kuvassa Poolin mestaruus antaa toivoa. Toivoa siitä, ettei mestaruuksia lunasteta enää pelkästään paksuilla setelipinoilla. Raha näyttelee tottakai isoa roolia, mutta Poolin menestyksen taustalla on ennen kaikkea linjakas prosessi. Klopp tiimeineen on jalostunut taktisesti, jonka lisäksi Pool on ollut seurana edelläkävijä tieteen saralla. Tässä hedelmällisessä symbioosissa moni punapaitojen pelaaja on kehittynyt pelipaikkojensa absoluuttisiksi huipuiksi.

Pep Guardiolan upporikkaan Cityn kaataminen on Goljatin kaatumiseen verrattavissa oleva temppu. Todellinen jalkapallon voitto.

Varhainen voitonmaksu
3 Shares