0 Shares

Seuraavan NHL- ja AHL-kauden alku on venymässä pitkälle talveen, miksi valtaosa NHL-seurojen sopimuksen alaisista farmipelaajista on suuntaamassa syksyksi Eurooppaan. (Kuva: AOP)

Monet pelaajat ovat jo solmineet lainasopimuksen Eurooppaan. Suomalaisista farmipelaajista Otto Leskinen ja Eetu Luostarinen viettävät syksyn KalPassa, Ukko-Pekka Luukkonen TPS:ssä, Ville Heinola Lukossa, Arttu Ruotsalainen, Lassi Thomson ja Matias Maccelli Ilveksessä ja Aleksi Heponiemi ruotsalaisessa Modossa. Oletettavasti suurin osa AHL:n suomalaisista etsii pelipaikkaa Euroopasta. Näin ollen Liigankin siirtomarkkinoilla käy kova kuhina, kun tarjolla on laadukkaita tulevaisuuden nimiä, jotka voivat tuoda seuroille ison pelillisen panoksen lisäksi valtavan markkinointiarvon.

Pelimies listasi tämän hetken pelaajamarkkinoiden kovimmat suomalaiset NHL-sopimuksen alaiset AHL-pelaajat, joita Liiga-seurat havittelevat:

Janne Kuokkanen

New Jersey Devilsin lupaus ei päässyt pelaamaan tai edes harjoittelemaan joukkueen kanssa enää maaliskuun jälkeen, koska Devils ei päässyt mukaan NHL:n loppukauden peleihin. Näin ollen lahjakas sentteri haluaa varmasti hakea pelituntumaa ennen uuden kauden alkamista. Todennäköisin osoite on Kärpät.

Kristian Vesalainen

Myös Vesalainen on pelannut viimeksi keväällä, ja hän tuskin nousee vielä ensi kaudella Winnipeg Jetsin vakituiseen NHL-miehistöön. Siksi Vesalainen haluaa varmasti hakea vastuuta Suomesta, jotta hän olisi mahdollisimman valmis säväyttämään AHL:ssä, kun kausi jatkuu. Vesalaisen perässä lienee useita seuroja aina HPK:sta HIFK:hon.

Henrik Borgström

Taikurimainen Floridan Panthersin lupaus tarvitsee nyt onnistuneen kauden alleen, ja siksi kausi lienee hyvää aloittaa jo alkusyksystä Suomessa, ettei pelaamattomuus aiheuta liian isoja ongelmia. Borgström olisi Liigaan huipputason vahvistus, ja hänenkin palvelukset kelpaisivat mille tahansa seuralle. Selvin valinta on kuitenkin HIFK, ja olisikin yllättävää, jos sentteri siirtyisi johonkin muualle.

Rasmus Kupari

Kuparilla on allaan rikkonainen kausi AHL:ssä, ja siksi pitkä treenitauko on tehnyt poikaa. Nuorukainen kaipaa kuitenkin pelejä, joten lainapesti Liigaan lienee vain ajan kysymys. Los Angeles Kingsin ykköskierroksen varaus siirtynee Kärppiin, jossa voisi olla tarvetta sentterille.

Kalle Kossila

Toronto Maple Leafsin monipuolisella hyökkääjällä on sama tilanne kuin Kuparilla: alla on loukkaantumisten sävyttämä kausi, ja nyt olisi tärkeää saada pelituntumaa. Mikäli Kossila haluaa luoda NHL-uraa, olisi hänen onnistuttava ottamaan seuraava askel ensi kaudella. Toisin sanoen vahva syksy Liigassa voisi siivittää lentävään lähtöön Pohjois-Amerikassa, ja sitä kautta NHL-paikka voisi olla lähellä. Kossila tulee pelaamaan ensi kauden yhden suunnan sopimuksella, joten pelipaikan lunastaminen ei ole aivan mahdoton ajatus. Suomessa Kossilalle sopisi esimerkiksi KooKoo, jonka päävalmentaja Jussi Ahokas luotsasi Kossilaa aikoinaan Bluesin A-nuorissa. Kossila oli tuolloin Ahokkaan luottomies numero yksi.

Eetu Tuulola

Laituri Tuulola pelasi kelpo debyyttikauden AHL:ssä Calgary Flamesin farmissa, ja hän olisi hyvä vahvistus Liiga-tasolle. Hänellä ei ole vielä saumaa NHL-paikan nappaamiseen, joten syksyn viettäminen Suomessa on varmasti todennäköisin vaihtoehto. Ja todennäköisin osoite on tietenkin kasvattajaseura HPK.

Teemu Kivihalme

Toronton suomalais-yhdysvaltalainen taitopuolustaja Kivihalme pelaa ensi kauden lähtökohtaisesti AHL:ssä, joten hänkin halunnee hakea tuntumaa Euroopasta. Suomi on varmasti entiselle kärppätähdelle yksi todennäköisimmistä osoitteista. Kärpissä ei ole toistaiseksi tarvetta puolustajalle, joten pelipaikka voisi löytyä esimerkiksi Liigan muista kärkiseuroista, kuten Tapparasta tai HIFK:sta.

Tarmo Reunanen

New York Rangersin puolustaja Reunanen vietti viime kauden lainalla Lukossa, ja tuo lainapesti voi saada jatkoa. Reunanen on Liigaan kova tekijä, ja raumalaiset ovat varmasti valmiita jatkamaan miehen lainasopimusta.

Kevin Lankinen

Yksi halutuimmista maalivahdeista on Leijonien MM-sankari, Chicago Blackhawksia edustava Lankinen, joka mielii ensi kaudeksi kakkosvahdiksi NHL:ään. Todennäköisintä on kuitenkin, että lahjakas veskari pelaa ensi kaudenkin farmissa. Tämän takia Liiga-seuroilla on pieni mahdollisuus saada mies riveihinsä syksyksi. Toinen asia on sitten, onko yhdelläkään seuralla tarvetta.

Veini Vehviläinen

Vehviläinen on tällä hetkellä Columbus Blue Jacketsin organisaation nelosmaalivahti, joten Liiga-keikka kelpaisi taatusti. Jos jollain seuralla on tarvetta, lähtenee hän välittömästi takaisin Suomeen. Miehen entinen seura JYP voisi tarvita maalivahtia, joten paluu Jyväskylään voi olla hyvinkin todennäköinen vaihtoehto.

Emil Larmi

Myös Pittsburgh Penguinsin Larmilla on sama tilanne kuin Vehviläisellä: hän on organisaationsa nelosveskari, ja peliminuuttien saaminen olisi tärkeää. Siksi myös Larmi etsinee visusti lainaseuraa Euroopasta ja etenkin Suomesta. Ex-seura HPK voisi olla kiinnostunut vahvistamaan veskariosastoaan.

Myös nämä pelaajat etsivät pelipaikkaa Euroopasta:

  • Joona Koppanen
  • Otto Somppi
  • Joona Luoto
  • Kasper Björkqvist
  • Mikael Hakkarainen
  • Niclas Almari

He eivät todennäköisesti siirry Eurooppaan:

Aleksi Saarela

Saarelalla ei ole vielä sopimusta Florida Panthersin kanssa, mutta hänet voidaan nostaa tälle listalle, sillä hyökkääjän jatkopahvi on vain ajan kysymys. Hän sai tällä kaudella jalansijaa Panthersissa, ja nuorukainen haluaa ensi kaudeksi vakituisen pelipaikan taalaliigasta. Kokonaiskuvaa katsoessa Saarelan ei ole järkeä lähteä pelaamaan syksyksi Eurooppaan.

Otto Koivula

New York Islandersin isokokoinen hyökkääjä on samassa tilanteessa kuin Saarela: pelipaikka NHL:ssä ei ole kaukana, joten nyt alle olisi saatava vahva omatoimijakso. Koivula tarvitsee etenkin lisää nopeutta, joten hänen syksyn kuvionsa ovat selvät. Lisäksi Islandersin kausi voi jatkua vielä pitkään, ja Koivula tulee pysymään joukkueensa pudotuspelimiehistössä loppuun asti, vaikka peliaikaa ei olekaan luvassa.

Eeli Tolvanen

Tolvanen oli mukana Nashvillen pudotuspelimiehistössä, mutta maaliahneen laiturin tilille ei tullut kesällä yhtään ottelua. Tolvanen tavoittelee ensi kaudella NHL-paikkaa, joten hän keskittynee harjoittelemaan omin päin, ellei uuden kauden alku veny odotettua pitemmälle.

Joel Kiviranta

Kultaleijonan tilanne selkeentyi torstain ja perjantain välisenä yönä, kun Dallas Stars eteni pudotuspelien toiselle kierrokselle ja Kiviranta oli mukana joukkueensa pelaavassa kokoonpanossa. Ensinnäkin, Dallasin kausi tulee jatkumaan vähintään syyskuun puolelle. Toiseksi, Kiviranta on hyvin lähellä Starsin vakituista NHL-miehistöä. Näinpä nopea laituri keskittyy syksyllä harjoitteluun pelaamisen sijaan.

Niko Mikkola

Myös Mikkola on mukana NHL-joukkueensa, St. Louis Bluesin, pudotuspelimiehistössä, ja hallitsevan mestari kausi voi vielä jatkua pitkään. Ja vaikka Bluesin kausi päättyisikin konferenssin puolivälieriin, Mikkolan on syytä pitää itsensä terveenä syksyn aikana, sillä puolustajalle on pedattu ensi kaudeksi paikka NHL:stä.

Olli Juolevi

Juolevinkin kausi saattaa jatkua vielä pitkään, sillä Vancouver Canucks on voiton päässä jatkopaikasta. Puolustaja otti isoja askeleita koronatauon aikana, ja nuorukainen on jo lähellä NHL:ää, joten myös hänen on syytä keskittyä vahvaan harjoitteluun syksyn aikana.

Jani Hakanpää

Hakanpää solmi Anaheim Ducksin kanssa uuden yksisuuntaisen sopimuksen, ja hän osoitti talvella, että taso riittää NHL:ään. Siksi Hakanpään ei kannata ottaa turhia riskejä ja siirtyä vähäksi aikaa Eurooppaan.

Kaapo Kähkönen

Maalivahti Kähkönen oli menneellä AHL-kaudella sarjan paras maalivahti, ja hän käväisi loistamassa myös NHL:n puolella. Wildin GM Bill Guerin vihjasi kauden jälkeen, että Kähkönen saattaa olla ensi kaudella toinen minnesotalaisten maalivahdeista. Niinpä siirto Eurooppaan ei tule kyseeseen.

Ville Husso

Bluesin maalivahti Husso on mukana joukkueensa pudotuspelimiehistössä, joten kausi saattaa jatkua vielä pitkään. Lisäksi hänellä voi olla pieni sauma taistella NHL-paikasta jo ensi kaudella, sillä Blues saattaa hankkiutua eroon Jake Allenista. Siksi riskien ottaminen on nyt turhaa, ja Husso keskittyy NHL-kauden jälkeen omatoimiseen harjoitteluun.

0 Shares