0 Shares

Olympiastatus ei välttämättä tarkoita, että laji nauttisi tänä päivänä suurtakaan suosiota. Kuvassa köydenvetoa vuoden 1904 malliin. (Kuva: AOP)

Olympialaisiin liittyen puhuttavat aina myös oudot urheilulajit. Siis sellaiset, joita harrastaa kourallinen ihmisiä ja seuraa suunnilleen yhtä monta. Pelimies kurkistaa nyt tähän osastoon ja käy läpi astetta harvinaisempia lajeja kesäolympialaisten historiasta.

Jeu de paume

Jeu de paume on nykymuotoisen tenniksen esiaste, joka muistuttaa lajina squashia. Pieni ja painava pallo kimpoilee seinistä, ja sitä mäiskitään puisella mailalla. Laji, jossa pärjäsivät myös taktisesti taitavat pelaajat, jotka eivät olleet yhtä kovassa kunnossa, on antanut nykytennikselle muun muassa sen pistelaskujärjestelmän. Olympialajina se oli kerran vuonna 1908 ja näytöslajina 1924. Kulta meni Jenkkeihin, hopea ja pronssi Britteihin. Myös tennis oli lajina jo tuolloin.

Kriketti

Koska kriketti on suosittua suurissa maissa, kuten Intiassa ja Pakistanissa, sen on arvioitu olevan jopa maailman toiseksi suosituin urheilulaji. Pelin kulkua en rupea käymään läpi, koska en ymmärrä siitä mitään – lue Wikipediasta. Olympialaisissa lajin taru jäi yksien kisojen mittaiseksi, sillä kriketissä on sen nykyisestäkin kohtalaisen suuresta suosiosta huolimatta kisattu vain Pariisin olympialaisissa 1900. Siihen osallistuivat vain Ison-Britannian ja Ranskan joukkueet – ainakin kaikki pääsivät mitaleille!

Kroketti

Samoissa kisoissa oli mukana myös kriketin melkein-kaima, kroketti. Nykyinen mökkisuosikki on hieman vaikeaa kuvitella olympialaisten miljööseen, mutta niin vain kymmenen urheilijaa, seitsemän miestä ja kolme naista mitteli mitaleista tässäkin lajissa. Yhdeksän kymmenestä kisaajasta oli Ranskasta, joten arvannet, mikä maa otti kaikki mitalit.

Köydenveto

Köydenvedossa miteltiin olympialaisissa aikoinaan peräti viisi kertaa, (toistaiseksi) viimeisen kerran 1920. Tässä yksinkertaisessa lajissa tarvitaan enimmäkseen raakaa voimaa ja yhteen hiileen puhaltamista: joukkueissa oli kahdeksan atleettia ja se porukka, joka veti sitä ensimmäisenä puolelleen 1,83 metriä, voitti. Jos kumpikaan ei ollut päässyt tähän viidessä minuutissa, pidemmälle päässyt voitti. Lyhyitä ja varmasti tiukkoja matseja, mutta no – ehkä aika on tosiaan ajanut ohi tästä lajista. Iso-Britannia veti parhaiten yhtä köyttä.

Moottoriveneily

Purjehdus on perinteikäs olympialaji, mutta tiesitkö, että sen rinnalla oli yksien kisojen ajan myös moottoriveneily? Vuosi oli 1908 – joku voisi yllättyä, että tuolloin on ylipäätään ollut moottoriveneitä. Veneiden moottorit olivat tuolloin melko tuore juttu, ja kehitystä on varmasti tapahtunut yli sadassa vuodessa. Olisiko aika laittaa enkat uusiksi? Tässäkin lajissa IB hallitsee mitalisaraketta.

Pelota

Se ei pelaa, joka pelkää – se pelaa, jota ei pelota. Pelota on baskien kansallislaji, jota pelataan edelleen, mutta vuonna 1900 siinä kilpailtiin olympialaisissa asti. Näytöslajina se on ollut sen jälkeen kolme kertaa, viimeksi niinkin hiljattain kuin vuonna 1992. Tässäkin lajissa lyödään palloa seinään, ja tämäkin on Pelimiehen toimitukselle täyttä hepreaa. Kultaa otti Espanja ja hopeaa Ranska.

Poolo

Alpo Suhonen on sanonut jääkiekkoa maailman vaikeimmaksi mailapeliksi, mutta veikkaan, että hevosen selästä käsin miteltävä poolo haastaa vahvasti. Hevosten kunnolla ei tosin ole niin väliä, koska niitä vaihdetaan yhtenään. Poolossa on kisailtu olympialaisissa niin ikään viisi kertaa, viimeksi 1936, ja Iso-Britannia ja Argentiina ovat olleet vahvoilla niissä kisoissa.

Racquets

Racquets on perinteinen squashin tyylinen mailapeli, jossa puisilla mailoilla pientä palloa peräti 9,1 metriä korkeaan seinään. Lajissa voi saada pisteen vain syöttämällä toisin kuin kössissä. Olympialajiksi se ylsi kerran, vuonna 1908, ja vahvoilla olivat britit, yllätys yllätys.

0 Shares