0 Shares

NHL:n Stanley Cup -finaalisarja Tampa Bay Lightningin ja Dallas Starsin välillä on tilanteessa 1-1. (Kuva: AOP)

Kahden ottelun perusteella voidaan sanoa, että sarja on täysin odotusten mukainen eli huipputasainen. Molemmilta löytyy vahvat maalivahdit, vahvat puolustukset ja myös maalintekovoimaa.

Sarja tulee ratkeamaan pieniin yksityiskohtiin, ja etenkin nämä kolme asiaa ovat lopputuloksen kannalta hyvin isossa roolissa:

Otteluiden alut:

Otteluiden aluilla näyttäisi olevan iso rooli tässä sarjassa. Se kumpi pystyy tekemään avausmaalin, on vahvoilla, sillä kumpikin joukkue pelaa erinomaisesti johtoasemassa. Dallas on pelannut jo pitkään hyvää puolustuspeliä johtoasemassa, ja aina kun joukkue pääsee johtoon, se myös yleensä voittaa ne pelit.

Tampa puolestaan osoitti toisessa ottelussa, että sekin on erinomainen joukkue johtoasemassa. Tampa teki ottelun avausmaalin, sai momentumin ja iski heti perään kaksi lisää. Vahva alku siivitti voittoon, ja Tampa pelasi etenkin päätöserässä varmaa, kypsää ja yksinkertaista puolustuspeliä.

On selvää, että lopuissa otteluissa molemmat keskittyvät tarkasti alkuihin ja avausmaalin tekemiseen.

Dallasin erikoistilanteet:

Erikoistilanteet ovat aina isossa roolissa, mutta tässä sarjassa kyse on enemmänkin siitä, parantaako Stars erikoistilanteitaan? Jos parantaa, se on vahvoilla, mutta jos se ei paranna, Tampa on hyvin lähellä mestaruutta.

Finaalisarjan avauskohtaamisessa Dallas antoi Tampalle kolme ylivoimatilaisuutta, joista teksasilaiset selvisivät hyvin, mutta toisessa ottelussa joukkueen meno oli täysin erilaista. Ensinnäkin, Stars otti helppoja jäähyjä. Toiseksi, se pelasi yllättävän heikkoa alivoimapeliä.

Ylivoimapeli puolestaan on ollut normaalia heikompaa jo konferenssifinaaleista lähtien. Ennen konferenssifinaaleja Starsin ylivoiman onnistumisprosentti oli reilut 28. Sen jälkeen 20 ylivoimatilaisuutta ovat tuoneet vain neljä osumaa, joten onnistumisprosentti on ollut tasan 20. Se ei tyydytä.

Tampa sen sijaan pelaa hyvin suurella varmuudella totutun hyvää ylivoimaa ja alivoimaa, joten kyse on ennen kaikkea Dallasin erikoistilanteiden tasosta.

Materiaalin leveys hyökkäyspäässä:

Sarjan ottelut ovat hyvin pitkältä yhden maalin vääntöjä lopussa, ja sekin on varmaa, että molempien joukkueiden ykköskentälliset tulevat välillä pysymään pimennossa. Dallasin ykköskenttä ei ole ollut tasollaan kummassakaan finaaliottelussa, ja Tampan ykköskenttä heräsi vasta toisessa ottelussa. Tuossakin ottelussa Tampan ykkönen jäi tasaviisikoin maaleitta.

Kyse tuleekin olemaan hyvin pitkälti siitä, kuinka paljon joukkueilta löytyy leveyttä tehojen muodossa. Dallasilta löytyi leveyttä etenkin avausottelussa, kun maalinteossa onnistui kaksi peruspakkia, Joel Hanley ja Jamie Oleksiak, ja kaksi haalariosaston miestä, Joel Kiviranta ja Jason Dickinson. Toisessa ottelussa joukkueelta osuivat kakkoskentän Joe Pavelski ja Mattias Janmark. Toisin sanoen Starsin ykköskenttä on saanut rutkasti tulitukea.

Tampaltakin on löytynyt leveyttä jonkin verran. Joukkue on tehnyt kahdessa ottelussa vain kaksi maalia tasaviisikoin, mutta Lightningin onneksi onnistumiset ovat tulleet kakkos- ja kolmoskentille. Avausottelussa osui Yanni Gourden kenttä, ja maalista vastasi nimenomaan Gourde. Toisessa ottelussa verkkoa heilutti Anthony Cirellin kenttä, kun osuman latoi puolustaja Kevin Shattenkirk.

On kuitenkin selvää, että kumpikin joukkue haluaa vieläkin enemmän leveyttä, sillä tämä yksityiskohta on hyvin tärkeä sarjan lopputuloksen kannalta. Dallasissa toivotaan tehokkaampia otteita ainakin Miro Heiskaselta ja Roope Hintziltä. Molemmat heistä ovat tehneet seitsemään viime otteluun vain tehot 0+2. Kummankin on tuotava tehojen valossa enemmän pöytään niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

0 Shares