0 Shares

Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen on määrä alkaa 25. joulukuuta, ja osa maista on jo aloittanut MM-leirityksensä. Suomen leiriryhmää ei ole vielä nimetty, mutta Nuorten Leijonien tulevasta joukkueesta on jo saatu hyvä käsitys. Tänään arvioimme, miltä Suomen joukkue tulee näyttämään MM-jäillä. (Kuva: AOP)

Maalivahdit:

  • Joel Blomqvist (Kari Piiroinen)
  • Varalla: Roope Taponen

Suomen joukkueen ykkösvahdin paikasta käydään tiukka taisto, ja voikin olla, ettei Suomella ole turnaukseen lähtiessä selkeää ykkösveskaria. Kärppien Blomqvist on tämän porukan lahjakkain ja suurimmalla potentiaalilla operoiva kassari, joten hän tulee saamaan ison sauman.

Jo viime vuoden MM-joukkueessa kakkosvahtina ollut Piiroinen on pelannut tällä kaudella vahvasti Mestiksessä TUTOssa, joten hän lienee samalla viivalla kuin Blomqvist. Samalle viivalle pyrkii myös Mestiksen Kiekko-Vantaassa vakuuttanut Taponen, joka ei ole kaukana edellämainitusta kaksikosta.

Syksyn ainoa harjoitusturnaus peruttiin koronavirustilanteen takia, joten Suomen maalivahtihierarkiasta ei ole saatu minkäänlaista vihiä.

Puolustajat:

  • Ville Heinola-Topi Niemelä
  • Mikko Kokkonen-Santeri Hatakka
  • Eemil Viro-Ruben Rafkin
  • Matias Rajaniemi-Kasper Puutio

Suomen pakistossa on muutama kysymysmerkki, mutta runko alkaa hahmottua. Puolustuksen avainnimiin piti kuulua Antti Tuomisto, mutta tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että hän jää kisoista pois pelaamattomuuden takia. Tuomisto siirtyi täksi kaudeksi Yhdysvaltoihin yliopistosarja NCAA:han, joka on yhä tauolla koronavirustilanteen takia. Tämän takia Suomen alakerrasta on jäämässä pois myös oman pään luottomies Iivari Räsänen.

Kolmas kysymysmerkki liittyy Lukon Heinolaan, jonka on määrä lähteä NHL:ään kauden alkaessa. Nyt näyttää siltä, että NHL-kausi ei ehdi alkaa 1. tammikuuta, mutta esimerkiksi harjoitusleirit saattavat alkaa niihin aikoihin tai jopa hieman aiemmin. On kuitenkin mahdollista, että Heinola päästetään MM-kisoihin, sillä hän on lähtökohtaisesti farmipelaaja Winnipegissä. Niinpä Heinola voidaan toistaiseksi laskea mukaan MM-hahmotelmiin, ja hän tulee osallistuessaan olemaan koko turnauksen parhaimpia puolustajia ja Suomen johtopelaajia.

Heinolan ohella pakiston varmoihin nimiin kuuluvat viime vuoden MM-kävijät Hatakka ja Kokkonen, joille löytyy tilaa kärkipareista. Kärpissä kypsää oman pään peliä esittänyt Niemelä lienee myös varma nimi – ainakin nyt kun Tuomisto ja Räsänen ovat sivussa.

Lopuista kolmesta tai neljästä puolustajapaikasta käydään tiukkaa taistoa. Ainakin TPS:n taitava kaksikko Viro-Rafkin on vahvoilla. Samaa voi sanoa Pelicansin Rajaniemestä, sillä hänen kaltaisia isoja ja vahvoja oman pään taitajia ei ole liikaa.

Jos Suomen pääluotsi Antti Pennanen valitsee kisoihin kahdeksan pakkia, voi viimeinen paikka mennä esimerkiksi taitavalle Puutiolle, joka on jättänyt Kärpissä pakkihierarkiassa taakseen muun muassa Kalle Loposen. Viimeisistä pakkipaikoista haaveilevat myös Joni Jurmo, Mico Luoto ja Atso Lehtinen.

Hyökkääjät:

  • Roni Hirvonen-Anton Lundell-Roby Järventie
  • Patrik Puistola-Juuso Pärssinen-Brad Lambert
  • Antti Saarela-Aatu Räty-Aku Räty
  • Henri Nikkanen-Samuel Helenius-Mikko Petman
  • 13. hyökkääjä: Leevi Aaltonen

Hyökkäys saattaa olla jopa Suomen suurin ilonaihe, sillä laatua löytyy jokaiseen kentälliseen. Suomen selkeä johtotähti on HIFK:n Lundell, mutta muuten hyökkäyskentällisissä loistaa tasaisuus.

Lundellin johtamaan ykköskenttään tarvitaan laidoille maalintekotaitoa ja myös hieman vääntövoimaa. Ilveksen läpimurtolaituri Järventie on loistava kiekollinen pelaaja, joka osaa tehdä maaleja, joten hän voi saada näyttöpaikan Lundellin rinnalla. Ässien Hirvonen on myös vahva kiekollinen pelaaja, ja hän ei kaihda kontaktia, joten myös hänelle tullaan antamaan iso rooli.

Kakkossentteriksi on noussut tänä syksynä TPS:n Pärssinen, jolla on menossa vahva kausi Liigassa. Monipuolinen pelimies voi saada laidoilleen esimerkiksi JYPin Puistolan ja Lambertin, joilta löytyy yhteistä historiaa. Kemia saattaisi löytyä nopeasti.

Lyhyissä turnauksissa on tärkeää löytää nopeasti kemiat ja toimivat kentälliset, ja siksi yhtenä vaihtoehtona on, että Kärppien Rädyn veljekset johtavat kolmoskenttää. He ovat pelanneet paljon yhdessä, ja he olivat viime vuoden kisoissa Suomen avainnimiä, joten kisakutsua ei tarvitsisi ihmetellä, vaikka kummankin kausi on mennyt alakanttiin. Tällaista potentiaalia ei voi kuitenkaan sivuuttaa MM-valinnoissa. Rätyjen rinnalle voisi heittää esimerkiksi erinomaista kautta Ilveksessä pelaavan Saarelan, jonka voi laittaa monikäyttöisenä pelaajana mille tahansa tontille hyökkäyksessä.

Neloskentän paikoille etsitään monipuolisuutta, vääntövoimaa, taitoa ja nopeutta. JYPin tulokaspelaaja Helenius on loistava valinta keskushyökkääjäksi, sillä hän on fyysinen ja kypsä kahden suunnan pelaaja. Toiseen laitaan vauhtia ja rymistelyä tuo Lukon Petman. Toiseen laitaan tarvitaan puolestaan hieman enemmän taitoa ja mieluusti myös monikäyttöisyyttä, joten Jukurien avainpelaajiin kuuluva Nikkanen on oiva valinta. Nikkasen voi heittää tarvittaessa vaikkapa kärkikenttien sentteriksi.

Varalle otetaan nopea laitahyökkääjä, sillä senttereitä löytyy jo tarpeeksi, kun Nikkanen, Saarela, Hirvonen ja Lambert pystyvät pelaamaan myös keskellä. Varahyökkääjän pitäisi olla etenkin luotettava, nopea ja työteliäs pelaaja, jolla voisi olla myös hyökkäyspään potentiaalia. Siksi KalPan Aaltonen on yksi todennäköisimmistä valinnoista.

Viimeisistä pelipaikoista käyvät kovaa taistoa myös Elis Hede, Benjamin Korhonen, Matias Mäntykivi, Mikael Pyyhtiä, Petteri Puhakka ja Kasper Simontaival

0 Shares