3 Shares

Vaikka tällä hetkellä jalkapalloa ei pelata käytännössä missään, on saksalainen kannattajakulttuuri siitä huolimatta noussut poikkeuksellisen tyylikkäällä tavalla esiin. Vakavan koronapandemian kourissa kärvistelevä Eurooppa on saanut lukuisat eri kannattaryhmät ympäri Saksan taistelemaan aktiivisesti omien yhteisöjensä hyvinvoinnin puolesta. (Kuva: AOP)

Jalkapallokatsomoista tutut kiihkeät ja aktiiviset ultrakannattajat ovat elimellinen osa jalkapalloseuraa – monen mielestä jopa se kaikista tärkein. Toki niitäkin on, ketkä näkevät fanaattiset kannattajat pelkkinä rettelöitsijöinä ja öykkäreinä, mutta jokainen jalkapallokulttuuriin vihkiytynyt tiedostaa tällaisten näkökulmien olevan pelkkää panettelua. Nyt kriisin keskellä tämä tyylikäs alakulttuuri on näyttänyt myös valtavirralle parhaita puoliaan.

Koronaviruksen kurittaessa Saksaa kovalla kädellä tällä hetkellä ovat Ultra-ryhmät tähän mennessä tarjoutuneet avuksi vanhuksille ja muille riskiryhmille, muun muassa keräämällä raha-avustuksia Italian sairaaloille. Kannattajat ovat käyneet sankoin joukoin luovuttamassa verta ja kannustaneet myös kanssakansalaisiaan tekemään samoin.

Sosiaalisen median kanavat ovat pullollaan kuvia, joissa julkisille paikoille levitetyt banderollit tsemppaavat sairaanhoidon ja päivittäistavarakaupan henkilökuntaa ja vaativat näille parempaa palkkaa. Avustusmenetelmissä on luovia variaatioeroja, mutta yhteisenä nimittäjänä on kannattajien välinen solidaarisuus, joka näyttää olevan edelleen voimissaan.

Ehkä jopa voimakkaampana kuin koskaan.

Dortmundin Ultra-ryhmät The Unity, Desperados sekä Jubos Ultras ovat tarjoutuneet avuksi Dortmundin seudulla asuville riskiryhmään kuuluville ihmisille. Dortmundissa on myös kampanjoitu sairaanhoitajien palkankorotusten puolesta.

Stuttgartin maineikas Commando Cannstatt on puolestaan kerännyt varoja Italian sairaaloille. Seuran kannattajat ovat käyneet myös luovuttamassa verta sekä tukeneet paikallisia hyväntekeväisyyysjärjestöjä, jotta apu tavoittaisi viruksen kourissa olevia mahdollisimman tehokkaasti.

Fortuna Düsseldorfin F95 Antirazzista –kannattajaryhmä on tarjoutunut hoitamaan Düsseldorfin alueella asuvien ihmisten päivittäisiä tarpeita, kuten esimerkiksi kaupassakäyntiä ja muita juoksevia asioita. Samaan on lupautunut myös viereisessä kaupungissa vaikuttavan Bayer Leverkusenin Ultras Leverkusen, joka on perustanut erityisen puhelinnumeron, josta on saatavilla kannattajien tarjoamana kaupassakäyntitukea riskiryhmille.

Esimerkkejä riittää vaikka kuinka ja paljon.

Muun muassa Hannoverin, Ingolstadtin ja Augsburgin Ultra-ryhmät, Schalken Ultras Gelsenkirchen sekä Wolfsburgin Weekend Brothers ovat kaikki yhdistäneet voimansa omien seurojensa kanssa, jotta ne pystyisivät tarjoamaan konkreettista apua omien kaupunkiensa asukkaille ja avuntarpeessa oleville.

Hansa Rostockin Suptra –ultraryhmä sekä Dynamo Dresdenin Ultras Dynamo ovat tehneet hartiavoimin töitä kasvattaakseen verenluovuttajien määrää kaupungeissaan, joissa monet paikalliset sairaalat kärsivät akuutista verivajeesta jylläävän pandemian seurauksena.

Bayern Münchenin lukuisat eri kannattajaryhmät ovat kampanjoineet ahkerasti verenluovutusten puolesta sekä tehneet lahjoituksia paikallisille ruoka-apujärjestöille. Ruoka-apuun on lahjoituksia kerännyt myös Eintracht Frankfurtin Ultras Frankfurt.

Maailmanlaajuisen kriisin keskellä koko jalkapalloyhteisö ja eritoten kannattajakunta tuntuu nyt entistäkin yhtenäisemmältä.

Kaunista. Niin kaunista.

3 Shares