8 Shares

Heidänkään edustamaansa tunnusta ei ole vielä nähty korkeimmalla tasolla. (Kuva: JIPPO)

Nyt seuraa mainioita kysymyksiä urheiluaiheiseen tietovisaan! Tietävätkö lajiniilot, mitkä ovat suurimmat pitäjät, joissa ei ole toistaiseksi koskaan päästy pelaamaan Veikkausliigaa, Futisliigaa, Mestaruussarjaa, SM-sarjaa, A-sarjaa, Suomen sarjaa…? No, tässä ne tulevat! Suluissa kaupungin viimeisen vahvistettu asukasluku.

10. Tuusula (38 628)
Tuusula pääsee vaivoin listalle alle 40 tonnin väkimäärällään. Kaupungin ylpeys on tietenkin TuPS, jonka miehet pelaavat Uudenmaan Kolmosta. Seuran naiset ovat pelanneet pääsarjassa, mutta tällä hetkellä varsinainen naisten joukkue on muuttunut hemaisevaksi ”Ladies-joukkueeksi”, joka koostuu nettisivujen mukaan ”enemmän tai vähemmän aktiivisista, iältään vaihtelevista ja tasoltaan kirjavista pelaajista”

9. Kirkkonummi (39 613)
Kirkkonummen alueen kolme perinteikästä seuraa yhdistyi yhdeksi seuraksi, jonka nimeksi tuli FC Kirkkonummi. Paljonkohan brändityöryhmä on taas ottanut rahaa nimestä? Seuran miehet pelaavat tätä nykyä Etelän Kolmosta.

8. Nurmijärvi (43 046)
NJS, jonka nimi tarkoittaa Nurmijärven Jalkapalloseuran lisäksi slogania ”Nauti jokaisesta suorituksesta”, on perinteinen yli tuhannen jäsenen seura. Korkeimmalle sarjatasolle ei laaja juniorityö kuitenkaan ole yltänyt, vaan miehet ovat pysytelleet viime vuodet Kakkosessa. Naisilla pyyhkii mukavasti, sillä he nousivat Ykköseen tulevaksi kaudeksi, muutama vuosi edellisen sarjanousun jälkeen.

7. Järvenpää (43 739)
Järvenpään JäPS on Kakkosen kestomenestyjä. Siniset on viihtynyt sarjassa pian kymmenen vuotta ja monella kaudella heiluneet aivan siellä A-lohkon kärkikahinoissa. Myös tässä seurassa on mukavat yli 1 400 jäsentä, ja löydät sen toiminnasta ison maailman tuulahduksia, kuten JäPS-oluiden sarjan.

6. Lohja (45 975)
Lohjan lahja maailmalle on Lohjan Pallo. LoPan miesten sarjatasoksi on vakiintunut Nelonen, vaikka visiittejä Kolmoseen on tullut tehtyä. Kirittäjä oli pitkään FC Lohja, jonka 40 vuoden taival kilpailullisissa sarjoissa päättyi syksyllä 2014. Nyt FC Lohjasta on tullut junioriseura, jolla oli kymmenen vuotta sitten myös ”farmisopimus” LoPan kanssa.

5. Hyvinkää (46 507)
Pesäpallokaupungilla ei mene jalkapallon kanssa huonosti, mut ei Hyvinkää. HyPSin miehet pelasivat pitkät pätkät Kakkosta, mutta ovat sittemmin siirtyneet Kolmoseen. Edellisestä reissusta Ykköseen on jo 55 vuotta. Uudessa nousussa ei auttanut pari vuotta sitten tehty ammattimainen brändimuutos. Se kuitenkin kielii siitä, että perinteitä ja tukijoukkoja piisaa.

4. Porvoo (50 361)
Siirrytään 50 tuhansiin. Idyllisen Porvoon ykkösseura on nykyään FC Futura, josta on ponnistanut pelimiehiä, kuten Richard ja Fredrik Jensen, joista jälkimmäinen pelaa nykyään Bundesliigaa. Juniorityöhön panostava seura hakee vielä jalansijaa kotimaassa: nousua Kolmosesta ei ole saatu tapahtumaan, vaikka lähellä on oltu.

3. Salo (51 790)
Salon Palloilijat on jonkinlainen ikuinen Kakkonen, sillä se on pelannut Kakkosta kaiketi ennätykselliset 19 kautta putkeen. Jotain kertoo ehkä sekin, että SalPan tunnuksessa on joutsenen sivuprofiili – joka näyttää ihan kakkoselta.

2. Lappeenranta (72 667)
Lappeenrannassa on ollut paljon seuroja, joista useampi on pelannut Ykkösessäkin. Kuka tietää, mihin asti ponnistusvoima olisi riittänyt, jos voimia olisi yhdistetty? Rakuunat pelasi Ykköstä vielä 2000-luvulla, mutta lopetti toimintansa pudotessaan alemmas. Nyt Kakkosessa Lappeenrannan lippua kantaa PEPO.

1. Joensuu (76 840)
Tässä se on, Suomen asukasluvultaan suurin kaupunki, jossa ei ole koskaan päästy pelaamaan korkeimman tason Suomi-futista. Sympaattinen Jippo, Joensuun Iloiset Peli-Pojat, pelasi Ykköstä vielä 2010-luvulla, mutta on sittemmin pudonnut.

8 Shares